Hälsobloggande och OSM-uppmuntring

Jag har nyligen börjat blogga under Västerbottens Läns Landstings projekt “Hälsa 2020” (att Västerbotten ska ha världens bästa hälsa år 2020 är målet). Bloggarna där skrivs ideellt och skriver om sina hälsotips typs. Mitt hälsotips är att kartlägga¹ för då har man motivation att ta sig runt i omvärlden på promenader, cykelturer, vandringar m.m.

OpenStreetMap är tack vare sådana som intresserar sig för lokalkännedom, geografi etc. således mycket bättre uppdaterad än t.ex. kommersiella otjänster som Google Maps. Google tjänar ju inga direkta pengar på städer som Umeå, vi är för små helt enkelt, så därför skiter de i att köpa in uppdateringar av stadens kartor.

Ett tydligt exempel är IKEA som flyttat in på Söderslätt här i staden. Här är en visuell jämförelse mellan Google Maps och OpenStreetMap jag gjorde häromveckan (OSM har förbättrats ännu lite mer sedan dess):

osm_vs_gm-comparison
Notera att Google Maps inte ens har infartsrondellerna…

Inte ens Väven, Umeås skrytprojekt som kostade en miljard att färdigställa, är utritat på Google’s karta vilket jag passade på att informera det fik som hushåller där som alltså använder en utdaterad karta för att vägleda besökare:

Hej, kartan från Google Maps ni använder är ganska utdaterat och visar inte ens byggnaden som ni befinner er i.

Jag kan tipsa om att använda OpenStreetMap som är mycket bättre underhållen för städer som Umeå, se t.ex. på https://www.openstreetmap.org/?mlat=63.82425&mlon=20.26012#map=16/63.82425/20.26012

Om ni vill hjälpa den som fixar hemsidan att lägga in detta så kan ni länka dem till: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Deploying_your_own_Slippy_Map

Google har ju inget kommersiellt intresse i städer så små som Umeå, så det lär dröja ett par år innan de får för sig att uppdatera kartorna här i stan! OSM-projektet underhålls istället på samma sätt som Wikipedia, genom folk som har lokalkännedom och intresse för staden!

[1] http://blogg.halsa2020.se/geografibloggen/ – tyvärr använder VLL den proprietära bloggplattformen Typepad som förutom att vara sluten mjukvara även förbjuder besökare genom Tor-nätverket, man möts av 404 Not Found, samt inte erbjuder en HTTPS-uppkoppling och utöver det är allmänt smutsigt med javascript och tredjepartsresurser… så besök sidan med försiktighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *