När du fotas analyseras din bild av Facebook

Nytt år, nya avskyvärda taktiker från företag som folk överlämnar hela sina liv till av irrationella anledningar. Så nya tag måste göras för att undvika att själv utsättas för terrorn från internets största fiender.

I november 2015 annonserade Facebook att de ska analysera alla dina bilder på mobilen. De kör en testrunda i Australien först och sedan ska det förstås implementeras för resten av världen. Alltså är det nog redan på väg till Facebookanvändares telefoner, utan varken pompa eller ståt.

Facebook will scan back in their camera roll until it finds a photo that includes their friends.

Det betyder att människor som fotas kommer att utsättas för ansiktsigenkänning, sammankopplas med andra individer och dylikt otillåten databasförande av personuppgifter. Huruvida informationen om biometriska data (ansiktsstruktur m.m.) lagras på din telefon eller på Facebooks servrar är oklart eftersom man inte har rätt att läsa källkoden till deras mjukvara. I vilket fall måste dessa biometriska profiler lagras någonstans och oavsett åt vilket håll de skickas (till eller från Facebook/mobil) så är det högst integritetskränkande för den vars ansikte analyseras.

Förra nyårslöftet här på bloggen var att lämna GSM-nätet hemma, vilket har fungerat till nivån att jag endast har igång telefonen när jag vet att jag väntar samtal. Dessutom har jag ringt max ett samtal per månad det senaste halvåret och skickat ungefär lika få SMS. Folk jag kommunicerar med digitalt använder öppna, federerade protokoll (XMPP, epost…), vilket går hur bra som helst.

Nästa nyårslöfte blir sannolikt, med tanke på ovanstående information kring Facebooks galleri-massanalys på mobiltelefoner, att totalvägra att fotas av någon med Facebooks applikation installerad (aktiverad) på sin handdator/telefon. Frågan är om jag orkar vara så socialt disruptiv att jag även passar på att informera alla andra som fotas av en sådan spionmanick vad de utsätts för.

3 thoughts on “När du fotas analyseras din bild av Facebook”

 1. Ytterligare ett problem är väl att det är enkelt att överföra en bild från t.ex en systemkamera till dator och sen publicera den på facebook, eller dela den med vänner över olika applikationer som sedan sparas till telefonen…..

  1. Tommy: Ja, visst. Men om någon måste föra över bilden till en dator och sedan ladda upp den krävs det en mycket mer medveten handling för att publicera bilden till en biometrisk databas som Facebook.

   Problemet med att folk har Facebook-applikationen installerad på sina telefoner är att de oftast inte är medvetna om vad den gör. Samt är det aktiverat automatiskt.

   Det viktigaste problemet är att Facebook-applikationen inte frågar den som fotas om dennes kan analyseras av tredjepart. En person som fotar kan alltid fråga. Samt välja per person om den ska analysera eller inte – Facebookapplikationen måste analysera innan den vet vem den då skulle ha behövt fråga…

   Notera att jag inte vill ta bort möjligheten för folk att ta vanliga bilder som hanteras av dem. Jag vill bara påpeka att om det är en privatlivsfientlig tredjepart som analyserar bilder jag är med på så bryter det mot personuppgiftslagen. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *