Rädda miljön med fri mjukvara

Mailade in detta till P4 Västerbottens lyssnarfråga Vad är ditt bästa klimattips?.

Ett av de största hoten mot miljön idag är utan tvekan planerat åldrande. Produkter som levereras med en genomtänkt strategi att antingen gå sönder, vara värdelösa eller _upplevas_ som dåliga efter en begränsad tid.

Det vore oerhört välgörande för såväl samhälle och miljö om folk köpte mer hållbara kläder, äta mat efter bäst före-datum, installera fri mjukvara på sina datorer och telefoner m.m.

De vanliga sakerna folk känner till är billiga kläder, som man sedan ersätter med nya eftersom de är så klena att de inte ens kan lagas. Alternativt att det “är fult” med lagade kläder och man därför hellre köper nytt, med alla konsekvenser från giftiga färger, bomullsproduktion, dåliga arbetsförhållanden m.m.

Annars är det också ganska normalt med bortkastad mat, men fokus ligger på hushållen snarare än butikerna. Den som dumpstrar vet dock att matindustrin ligger bakom det största svinnet – inte bara genom att köpa in för mycket utan för att producenterna sätter bäst före-datumet efter vinstintresse och inte miljö.
T.ex. “färska oliver” och alla sådana varianter.

Vad som dock inte är helt uppenbart för folk är hur enkelt man skulle kunna minska på sin elektronikkonsumtion. En avskyvärd bransch med allt från politiska spel (kontorsmjukvarumonopol, mass-spionage m.m.) till hemska arbetsförhållanden i gruvor, giftiga kemikalier i fabriker och direktkoppling till belöningscentrat i hjärnan när man köper en statusprodukt för att passa in i eller höja sig i den sociala hierarkin.

Dagens datorer och telefoner (som ju är datorer) är ett tydligt exempel på planerat åldrande. Trots att man köper senaste-senaste produkten känns den väldigt snabbt långsam. Man får höra att “den nya blah blah” är mycket bättre och att eftersom något har 0.1″ större skärm revolutionerar den hela industrin.

Lösningen på elektronikbranschens problem är huvudsakligen fri mjukvara. Genom att t.ex. kunna ersätta sin dators operativsystem med fri mjukvara kan man helt plötsligt förlänga livslängden med flera år!

Datorer som kör fria operativsystem såsom GNU/Linux, istället för Windows/OSX, är mycket mer resurseffektiva och mer anpassningsbara – vilket gör att datorn kan vara i bruk betydligt längre utan att försämra användarens upplevelse.

Telefoner ska man se till att när man köper så köper man en där man kan installera fri mjukvara och inte minst möjligheten att kunna byta batteri! Annars blir den lika användbar som en liten plastbit efter något år – istället för att kunna fortsätta uppdateras och köra senaste mjukvarorna tack vare fri mjukvaru-communitiens ansträngningar världen över!

Konkreta tips för elektronik med betydligt längre livslängd tack vare fri mjukvara: Telefoner med CyanogenMod, Laptops, Hackerspaces som kan hjälpa dig.

Uppdatering 2015-12-10 12:33:
P4 tog med tipset i en sammanställning, någorlunda knasigt sammanfattat: Ersätt operativsystem med fri mjukvara. “Fri mjukvara förlänger livslängden på datorer med flera år. De är konstruerade för att upplevas som slöa och gamla efter ett tag.”

Tyvärr har de även med t.ex. detta miljöfientliga tips som inte tar hänsyn till miljökostnaden vid nyproduktion: Investera i ny teknik. Nya vitvaror, tv-apparater och varmvattenberedare är i regel mer energisnåla nu än de var tidigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *