Internet åt flyktingarna som passerar Umeå

Jag räknar mig själv som en av de internetansvariga vid såväl Umeå Kulturhus som Riv Huset. Det förstnämnda har nyligen haft ett par vändor med flyktingar på besök under nätterna.

IRC-ryktena säger att nere i Malmö är alla Kontrapunkts lokaler överfulla av “iPod-försedda män” och de har alldeles för få volontärer. Här i Umeå fungerar lokalerna dock inte som ett härbärge, för än så länge åtminstone passerar flyktingarna endast förbi med paus vid vår tågstation ett par timmar under natten. Volontärerna som hjälper till förbereder mat, rena kläder, mediciner och ställer upp med social kontakt såväl som läkarundersökningar innan de fortsätter norrut till Haparanda och sedan över till Torneå. Det blir alltså inga överfyllda lokaler eftersom inga flyktingar stannar.

Tydligen är det lättare för irakier, afghaner m.m. att få asyl i Finland än Sverige – och tvärtom för syrier, enligt de rykten som de baserar sina resor på i alla fall. Därav är det väldigt få, om några, syrier som passerar Umeå med tåg trots att man tänker att det är där den största aktuella krigskrisen är.

De flesta flyktingar har någon slags elektronisk utrustning med sig, “smarta telefoner” vanligtvis. Så därav min involvering som internetansvarig i Umeå Kulturhus, att se till så det fungerar bra när 40 flyktingar ska försöka kommunicera med omvärlden. Mina fördomar säger att de förmodligen Facebookar och Skype:ar, vilket gör mig illa till mods eftersom jag indirekt främjar Facebook, Microsoft m.m. Därför har jag inga problem med att sticka hem innan flyktingarna dyker upp, så jag slipper få mina fördomar bekräftade.

Sedan inatt har dock Refugees Welcome Umeå-verksamheten flyttat ut från kulturhuset (pga bygglov som förbjuder det) och in i ett par lokaler som Röda Korset lyckats låna till sig. Där fanns dock ingen internetuppkoppling, så när jag följde med dit för att se hur lokalerna såg ut passade jag på att koppla upp dem. Tanken var först att använda Röda Korsets wifi, vilket var typ 20m bort över en parkering, men alla som kunde deras wifi-lösenord hade gått hem (eller hade fullt upp med att förbereda för mottagande vid tågstationen) när jag var tillbaka med mina OpenWrt-prylar…

20150923_001 20150923_002 20150923_003

Istället passade jag på att dra lite kablar och pynta i träden utanför lokalerna, så jag fick lite bättre sikt mot ett par närliggande wifin etc. och tydligen hade hotellet intill ett öppet trådlöst nätverk. Så jag rattade in en accesspunkt att ansluta som klient dit och sedan skicka ut nätet via kabel till en andra basstation i lokalerna ifråga som delade ut ett wifi med bättre signalstyrka. Voilà! Allt löste sig och de har internet för nattens flyktingmottagning.

Imorgon (idag) fixar jag det nog lite finare om jag får tag på ett nätverk som man inte behöver bygga julgransbelysning för att lyckas ansluta till. Röda Korset borde bara välja ett lättare lösenord – min rekommendation för öppna-men-säkra trådlösa nätverk brukar vara “exakt samma som SSID”. Typ Kulturhuset / Kulturhuset som vi kör vid Umeå Kulturhus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *