Bostadens kundundersökning och Kommuniceras “öppna” stadsnät

Bostaden AB, det kommunala bostadsbolag som jag hyr lägenhet från, skickar varje år ut en kundundersökning. Så länge jag kan komma ihåg har man genom att besvara den chansen att vinna en hyresfri månad, en mobil Apple-enhet eller biocheckar.

De som läser denna blogg vet att jag förmodligen aldrig någonsin skulle motiveras av en biocheck och än mindre en Apple-enhet. En hyresfri månad är ju inte fy skam dock. Dock känner jag att jag inte kan låta dem tro att Apple-enheter upplevs som något positivt och har således skrivit en variant av följande text i det fria kommentarsfältet varje år:

Varför kan man vinna en iPad mini? Apple är ett företag som står _allt annat än_ människors lika värde (barnarbete, lågavlönad arbetskraft…), öppenhet (de förbjuder explicit slutanvändare från att köra egen mjukvara på sina mobila enheter!), Omtanke (de har triljoner kronor på kontot men vägrar ge skäliga arbetsvillkor till fabriksarbetarna!). Det är väl bara affärsmässighet som de är duktiga på, men det är ju i deras fall inte en särskilt positiv affärsmässighet.

I år passade jag även på att kommentera en knasig sak med Kommunicera, dotterbolag till Bostaden, som driftar Umeås andra “öppna” stadsnät (i princip endast tillgängligt i Bostadens fastigheter – utan möjlighet att välja Umenet, vårt första öppna stadsnät):

Dessutom tycker jag det är konstigt att man inte kan starta en ny internetleverantör i Kommuniceras nät utan att redan vara etablerad i andra stadsnät – på vilket sätt är det öppet och affärsmässigt?!

Faktum är nämligen att man måste ha, om jag inte missminner mig, åtminstone 1000 kunder i två respektive stadsnät innan man har rätt att etablera sig som internetleverantör hos Kommunicera. Det är helt befängt – särskilt i en påstått internetvänlig stad som Umeå. Ifall alla stadsnät hade principen att förbjuda icke redan etablerade leverantörer skulle det aldrig kunna ske innovation på marknaden. Själv vill jag t.ex. kunna beställa internet i hemmet från Tranquillity, vilka hålls borta från det “öppna” stadsnätet på grund av dessa arbiträra bestämmelser.

Nu verkar det där som reklam för Tranquillity, det är det väl förvisso kanske, men den grundar sig i att jag har mycket mer förtroende för det företaget än något annat när det kommer till att leverera en pålitlig, icke-korrupt tjänst. Bara en sådan sak som att ifall de skulle leverera internet i Kommuniceras nät skulle man i kundvagnen beställa “Folkets Internet”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *