Umeå kommun orsakar skev konkurrens bland webbtjänster

Mailade iväg följande till Konkurrensverket:

Hej, jag önskar anmäla Umeå kommun för att skapa skev konkurrens eftersom de ofta gör reklam för Faceboook (och dess dotterbolag Instagram) samt Twitter, Google (och dotterbolaget YouTube) samt andra privatägda företag.

Att de gör reklam för dessa tjänster gör att de motsvarande typer av tjänster jag i egenskap av egenföretagare driftar förlorar konkurrenskraft och möjlighet att etablera sig på marknaden.

Bland annat har Umeå kommuns officiella hemsida flera länkar till ovannämnda sidor på diverse verksamheters sidor (t.ex. sidor riktade till ungdomar, men även deras allmänna kommunwebb: http://umea.se/umeakommun )

Vilken typ av information behöver man för att kunna göra en sådan anmälan, vem riktar man sig till och hur går man konkret tillväga för att göra en sådan här anmälan?
Och som bonusfråga: Finns det kompensationsmöjlighet när det visas att Umeå kommun har utnyttjat sin myndighetsposition och på så vis saboterat möjligheten för näringsidkare att försörja sig?

Tack på förhand!

Viva la rättshaverism!

3 thoughts on “Umeå kommun orsakar skev konkurrens bland webbtjänster”

  1. Hej UddaBoktips, det är nog för att du länkade https:// framför – vilket levererar ett CAcert.org-signerat krypteringscertifikat. För att ens webbläsare ska acceptera det måste man acceptera deras root-certifikat (t.ex. genom att klicka här och välja “Tillåt för webbsidor”: http://www.cacert.org/certs/root.crt )

   Man kan länka med http:// framför istället, det ska inte vidarebefordras till https:// just pga den rapporterade “osäkerheten” (vilket ingen som har koll på hur CA-systemet fungerar skulle gå med på att kalla det :P).

   Jag kanske orkar fixa ett mer allmänt godkänt certifikat när EFF’s Let’s Encrypt”-kampanj börjar signera gratis TLS-certifikat i september.

   1. Notera att om sidan ändå vidarebefordras till https:// för dig så är det eftersom min webbserver skickar “HSTS”-headers, alltså “Strict Transport Security”, vilket gör att din webbläsare vägrar besöka hemsidan utan krypterad anslutning.

    Kan vara lite drygt i just situationer som dessa men jag tycker det är värt det för att 1. kunna leverera sidan över HTTPS och 2. för att slippa underkasta mig Verisign m.fl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *