“IT-undren” förlorar alltjämt pengar, lämna skepp!

Det enda som håller de stora IT-undren vid liv är artificiella injektioner av pengar genom investeringsbolag. Det är i princip ingen som går plus, trots att de säljer ut folkts privatliv.

Facebook verkar dock klara sig ekonomiskt, vilket förvisso inte är så konstigt med tanke på statliga subventioner, reklam från offentliga myndigheter och outsourcing av företags kundtjänster till kommentarstrådar på sidan ifråga. Dock undrar jag länge folk faktiskt orkar hänga kvar där, med tanke på att jag under senaste året hört många säga att de inte loggar in aktivt utan bara behåller kontot “för att”. För att de _uppmuntras_ att användas Facebook t.ex. för kontakt med myndigheter och företag m.m.

En handfull har även raderat sina Facebook-konton och inga nya har skapats “då alla redan har det”. Förutom vi som Facebook _inte_ har förstås.

Många av dessa tjänster har förvisso intäkter som täcker driftskostnaderna med anställda, servrar etc. Pengarna kommer oftast in genom riktad reklam, som siktas in genom att analysera användarnas “privata” data. Trots att man täcker driftskostnaderna har man dock skulder till investerare och andra kontrakt därifrån de ursprungligen fått sitt startkapital – de som håller liv i företaget med konstgjord andning.

Företagen människor förlitar sina digitala liv på verkar fungera som någon slags pyramidspel, de som går in först satsar pengar och cashar ut på hemska avtal, sedan går alla stackars privatpersoner in och satsar privata data och egna pengar på ett luftslott som – när det försvinner – tar all data med sig i graven. Alla tweets, alla låtar i Spotifys arkiv, allt försvinner. Utan ett enda digitalt spår, förutom de ynka få som kopierat databaserna med hindras från att distribuera dem förrän om kanske hundra år när upphovsrättens inlåsning släppts.

Så frågan är varför folk fortsätter att använda dessa tjänster som enligt alla tecken är på väg att gå i en brutal, hemsk konkurs med katastrofala följder för informationsflödet på nätet.

Frågan är varför folk inte decentraliserar sig, driftar egna tjänster och behåller sitt eget data lagrat i egen – eller åtminstone under pålitlig – kontroll. Typ ens nära och kära, vänner och datorvana. Starta din egen server. Ta kontroll över ditt digitala liv. Lär dig digitalt självförsvar. Var en del av internet. Det är värt det.

Välkommen över till GNU social och Quitter.

One thought on ““IT-undren” förlorar alltjämt pengar, lämna skepp!”

  1. Pingback: SNÅL OCH LAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *