Snart lämnar jag GSM-nätet hemma

För ett år sedan hade jag ett nyårslöfte. Jag skulle lämna GSM-nätet. Efter att under de senaste åren allteftersom ha sagt upp mina konton hos de internationella spionföretag à la Facebook, Twitter, Google et al. så tänkte jag även undvika likaså de svenska diktaturstöttarna där främst Telia går i bräschen.

Min motivation är först och främst att kritisera den utbredda spårning som mobiltelefonnäten möjliggör. Vore det inte nog med nyheterna för ett år sedan så kan intressenter titta på videon[WebM] om det globala telefonnätets protokoll SS7 som presenterades på 31C3 (Chaos Communication Congress i slutet av 2014). Kortfattat presenterar videon att även om man litar på ens egen telefonoperatör att aldrig spåra eller vika sig för terrorunderrättelsetjänster så är majoriteten hårdvara inom telefonnätet i världen – i princip på grund av hur SS7 måste fungera – öppen för att presentera exakt vilken basstation du befinner dig vid i vilket ögonblick som helst.

Telefonnätet har inte gömda bakdörrar utan snarare stora entréer. Det är inte bara NSA och FRA som har möjlighet att spåra dig, det är vem som helst med access till telefonnätet – och det är en del av hur telefonnätet fungerar. Det är en öppen marknad och vem som helst kan köpa sig legitim tillgång för några tusenlappar.

Även om jag har vitt mjöl i påsen – även om jag inte har något att dölja – så är detta djupt oroväckande. Tänk på de som kämpar för demokrati i diktaturer. De som vittnat i rättegångar och har maffian efter sig. Tänk på de som idkar utpressning – så länge bakdörrar och säkerhetshål står öppna för en part står de exakt lika öppna för alla andra. Vi behöver öka transparensen och därigenom tilliten i världens teknologiska system.

Därför, för att kritisera sårbarheterna i det här fallet telefonnätet, så ska jag sluta bära runt på min telefon. Härmed bryter jag min spårbara koppling till telefonnätet och uppmuntrar samtliga att använda ett friare och öppnare kommunikationsnät – internet! Internet erbjuder allt som telefonerna kan erbjuda – text, röst och videosamtal. Det erbjuder oss det dessutom till en mycket lägre kostnad och med mycket mer sofistikerad säkerhet. På internet kan man tillhandahålla sina egna tjänster och kan i mycket större grad styra vilken information man delar med sig av till tredjepart.

Den enda anledningen att jag stannar kvar som kund hos någon telefonoperatör är för att det är omöjligt att livnära sig i dagens samhälle utan ett telefonnummer. Det är dock ett nödvändigt ont jag ämnar arbeta bort sakta men säkert. I allt större grad kommer jag att avsluta nyttjandet av telefonnätet (sms, telefon…) och enbart använda internet för samtlig fjärrkommunikation med människor. Vill man nå mig kan man göra det över e-post eller XMPP/Jabber där jag har samma ID för båda nätverken: mmn@hethane.se

För närvarande programmerar jag en liten mikrokontroller för att agera “brygga” mellan GSM-nätet och XMPP så att jag kan lämna SIM-kortet hemma och få SMS levererade över XMPP istället. På så vis behöver jag inte stänga av kommunikationen riktigt ännu – och t.ex. svara på SMS över wifi istället. Detta förväntar jag mig är klart inom en vecka och då blir jag befriad från ännu en del av det övervakningssamhälle som har vuxit fram på grund av människors okritiska och slentrianmässiga nyttjande av modern teknologi.

7 thoughts on “Snart lämnar jag GSM-nätet hemma”

 1. “Vi behöver öka transparensen och därigenom tilliten i världens teknologiska system.”

  Precis så jag känner. Jag vet inte om jag är naiv men tror transparens är nyckeln till väldigt mycket för att få ett fungerande samhälle som går att lita på.

  1. Det är inget mer fancy än att jag pillar på ett python-script som ska prata AT-kommandon (en någorlunda standard för seriell kommunikation modem) med ett GSM-chip (som råkar vara en SIM900 på en Arduino-sköld).
   För XMPP-kopplingen ska jag använda SleekXMPP (eftersom jag har fått bäst uppfattning av det då de som underhåller det är mycket aktiva i att hantera det organisatoriska kring XMPP-världen).

   Först blir det bara en enkel xmpp-bot som jag har i min kontaktlista, men det vore nog fördelaktigt att utveckla det som en “Component” (serveroberoende extrafunktioner för de som hostar XMPP-servrar). Då kan man t.ex. ha varje telefonnummer som en separat kontakt i sin XMPP-kontaktlista.

   Förmodligen går det att göra exakt samma sak med t.ex. 3G-modem eftersom de också pratar AT-kommandon och hanterar gladeligen SMS etc, givet att den anslutningen ditt SIM-kort tillhandahåller erbjuder sådana tjänster.

   Vill man ha röstsamtal och så på detta vis hade jag nog rekommenderat någon allmän IP-telefonilösning istället (med typ telefonväxelmjukvaran asterisk i botten), även om det vore häftigt att använda XMPP’s Jingle-protokoll för röst, video m.m. .)

   …och eftersom jag är slow och inte har suttit mig ner och pillat färdigt så har jag inget kodmässigt vettigt att presentera ännu, men det är heller ingen svartmagi. Så har man grundläggande förståelse för seriell kommunikation och programmering så kan man bygga det själv.

 2. Intressant experiment! Många ser det nog som att allt är internet som man kan få tillgång till webben med och därmed inte tänker på att man också använder telefonnätet. Känner du att det kommer att bli problem med att få tillgång till wifi på platser där du inte brukar röra dig och har tillgång till eget wifi? Allt färre erbjuder fritt wifi ju mer folk skaffar teleabonnemang med datatrafik känns det som.

  1. Där jag rör mig finns det absoluta majoriteten av tiden tillgång till wifi. Hemma, bussen, jobbet, kompisar, kaféer, konferensanläggningar, bibliotek, föreningslokaler…

   Fritt wifi är fortfarande en stor grej. Man vet att alla inte har oändliga datamängder och gärna växlar över till wifi för att spara lite trafik. Dessutom är det i min erfarenhet oftast mycket stabilare (finns radioskuggor lite här och var som får folks mobiler att svaja mellan 2G/3G).

   Jag har fortfarande ett datatrafik-abonnemang på 50kr/mån (billigaste jag kunde hitta som inte krävde manuell aktivering och ständig påfyllning av kontantkort etc.). Det aktiverar jag när jag rör mig till platser utanför staden eller t.ex. felsöker någons nätverk (jag är ju en sådan där “som kan data”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *