Bring your own software

Bring your own device är något som hypats länge. Egentligen en metod för företag att slippa lägga ut pengar på att köpa hårdvara till sina anställda, alternativt en falsk front för att erbjuda “alternativ” för den plattform man ska arbeta med.

Bring your own software känns som en mycket mer rimlig idé. Eftersom företag och organisationer, särskilt kommuner och andra offentliga instanser, verkar ha mycket problem med licenser så kanske man borde avlasta detta ansvar. Till exempel låta anställda själva välja mjukvara som används. Sådant man känner sig hemma med.

De fåtal gånger ett företag känner sig tvungen att köpa en specifik mjukvara kan man, åtminstone vid upphandlingar t.ex., ställa krav på leverantören att nyttja en öppen standard som andra mjukvaruutvecklare kan implementera.

För de anställda som då exempelvis inte anser att ens arbetsplats bör arbeta med spionmjukvara från företag som samarbetar med terroristorganisationer – såsom NSA och FRA – kan man åtminstone själv föregå med gott exempel. Att välja fri mjukvara i arbetet gör dig till mer flexibel samt underlättar administrationen genom mindre licenskrångel.

Att sedan kräva av gamla jättar, vilka vaktar sina byten (kunder) med upphovsrättsbeväpnade lobbyister, att vara kompatibla med omvärlden – ja det är ju svårt. Men då kan väl organisationerna som idag är leverantörslåsta migrera helt till öppna, fria standarder? Lägg en del av pengarna för dagens licenskostnader på fri-mjukvaruutvecklare istället så kan man istället producera kvalitativa mjukvaror – gemensamt finansierat med alla andra nyligen frigjorda konsumenter.

Detta gäller även er som redan idag använder fri mjukvara. Se till att fortsätta finansiera utvecklingen. Man kan inte leva bara på delad data – vi behöver ge tillbaka till gemenskapen. Så vi alla kan fortsätta skapa de förutsättningar som behövs för tillgänglig teknik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *