Mitt engagemang i Piratpartiet (peppa Amelia till EU#1)

Jag har börjat tappa motivationen på riktigt när det gäller engagemanget i Piratpartiet.

Inte bara för att majoriteten man kommer i kontakt med fullt ut skiter i att leva som man lär och nyttjar övervakningsapparaturer hejvilt och tycker det är helt okej (Facebook, Skype, Twitter…).

Inte bara för att välgödda, arga vita män i Piratpartiet av egoistiska skäl stöder övriga välgödda, arga vita män och odlar en typisk herrklubb.

Inte bara för att partiets demokratiska verktyg i form av ett oöversiktligt nätforum innebär att endast de som saknar aktiviteter på sin fritid (eller de som blir avlönade för syftet) har möjlighet att hänga med och delta i två flera veckor långa medlemsmöten per år.

Inte bara för att de i ovannämnda paragraf som inte kan hänga med men är fanboys till välgödda vita män klickar på sina idolers länkar till omröstningsforumet endast i syftet att uppfylla den välgödda arga vita mannens önskan.

Det finns en massa anledningar också som jag inte ids ta upp.

Det viktiga med detta inlägg är snarare att påtala att mitt engagemang hänger kvar i princip endast tack vare Amelia och hennes stab. De gör – så gott som – allt rätt, på rätt sätt och med rätt ideologiska drivkraft.

För att citera Ásta Helgadóttir, från det isländska Piratpartiet:

Amelia is badass.

Amelia Andersdotter har fucking balls:

Kommer Engström på förstaplats så är det trist och tråkigt. Inte för att han skulle vara nämnvärt dålig egentligen. Utan för att Amelia är så jävla bäst. Hon är den utan tvekan främsta förmågan inom Piratpartiet för att göra det jobb som görs i EU-parlamentet.

17 thoughts on “Mitt engagemang i Piratpartiet (peppa Amelia till EU#1)”

 1. Jag blir illa berörd av den ålders- och könsdiskriminering som finns inom piratpartiet. Varför är det okej?

  På flera ställen har jag kunnat läsa att Christian inte bör toppa listan för att han är äldre och man, trots att han gör ett bra jobb. Lika många gånger har jag läst att Amelia borde toppa listan för att hon är ung och kvinna, förutom att hon gör att bra jobb.

  Varför får Amelias assistenter föra ut att de vill att hon ska toppa listan men inte Christians assistenter att de vill att han ska toppa listan? Då blir det plötsligt osmakligt.

  Varför får vanliga medlemmar inte förmedla att de tycker att Christian ska toppa listan när ung pirat går ut och rekommenderar Amelia? Trots att det är flera inom ung pirat som inte tycker att hon borde det.

  Hela den diskussion som varit om vem som ska toppa listan till EU-valet har dominerats av ålders- och könsdiskriminering och väldigt lite av vem som är bäst lämpad. Det tycker jag är synd. Det är inte värdigt ett parti som förespråkar alla människors lika värde.

  1. Det är klart att vanliga medlemmar får föra ut det och det finns ingen anledning att diskriminera Christian på grund av att han är äldre.

   Skillnaden mellan Amelia och Christian är att Amelia gjort sjukt jäkla mycket bra saker, internet, externt, internationellt, europeiskt och nationellt. Hon är ute och reser, träffar folk, lär sig saker, lär UT saker, tar fighten för våra värderingar och gör det med ett genuint brinnande intresse. Christian inte lika mycket så.

   1. Ditt inlägg upplevs väldigt diskriminerande. Titta bara på den här meningen där du hänvisar till kroppsstorlek, ras och kön: “Inte bara för att välgödda, arga vita män i Piratpartiet av egoistiska skäl stöder övriga välgödda, arga vita män och odlar en typisk herrklubb.” Inte någonstans har jag läst av Christians förespråkare att Amelia inte borde toppa listan p.g.a. att hon är smal, arg, vit och kvinna. Tvätemot – det näms ofta som hennes främsta fördel.

    Dessutom upplever jag att Christian har gjort mycket mer än Amelia under samma period. Han har förmågan att kommunicera och förklara vad han gör så att alla förstår. Den egenskapen eller förmågan upplever inte jag att Amelia har.

    1. Odlandet av den typiska herrklubben handlar om mina upplevelser av Piratpartiet i övrigt där retoriken på asociala medier, av forumaktiva och dylikt av partiaktiva ofta liknar den typ av retorik som ofta kopplas till epitetet “arga vita män” (som inte nödvändigtvis behöver bestå av personer med ljus hy, XY-kromosom och risk för högt blodtryck).

     Det är en oerhört grabbig (och även tjejer kan vara grabbiga etc. etc.) kultur i de semipublika diskussionsforumen på nätet. Mycket mindre så vid partiets fysiska träffar och större möten, för att diskussionerna då inte influeras lika mycket av forumtroll. Piratpartiets verksamhet skulle må bra av att rikta rodret i linje med de fantastiska människorna i Ung Pirat. (noteras bör att Piratpartiets styrelse faktiskt består till en märkbar del av detta braiga folk från UP, men förändring är alltid långsam).

     Och nej, Amelia är inte lika bra på att prata till oinsatta mednickare som Engström är. Det betyder dock inte att Engström passar bättre som EU-parlamentariker där det jobbet snarare hör till assistenterna (där Amelias stab gör ett suveränt jobb genom #Exile6e och liknande).

     Nämnas bör även att rapa upp nyliberala drömmar som respons på de knasiga, överkontrollerande bitarna av EU inte riktigt är samma sak som att göra saker lättförstådda. Inte särskilt produktivt heller.

  2. +1

   Utöver det “Äldre piratpartist” skriver så vill jag lägga till att det där med “välgödda, arga vita män” är idiotiskt skrivet av ett flertal skäl. Dels för att det är både sexistiskt och rasistiskt att dra in människors kön och hudfärg i diskussionen. Dels för att det är det ENDA du kommer med, ungefär som om det vore ett tillräckligt och bra argument för att förklara varför någon är…whatever. Dels för att det är rätt så korkat att dra in hudfärg när Amelia mig veterligen också är vit. Dels för att det är korkat att karaktärisera någon annan som “arg” när du själv i princip inte har något annat än nedsättande beskrivningar att komma med. Några andra argument “ids” du inte komma med…

   Det Rick säger är klumpigt (som vanligt…) men det är ändå ett begripligt argument. Om Christian kommer in så får vi Christian + Rick + Anna. Om Amelia kommer in så får vi (troligen, om hon inte ändrar sig) Amelia + hennes stab.

   Om du ska hissa vad Amelia har gjort (ute och reser, träffar folk, lär sig, lär ut, tar fighten) så är det därför inte mer än rätt att jämföra med var Christian och Rick och Anna gör TILLSAMMANS, eftersom Christian gör det möjligt för dem alla tre att jobba för piratfrågor. Så vitt jag vet gör Rick en hel del resande, o.s.v. Jag tycker att det väger rätt så jämnt redan innan vi lägger till det Anna gör på Christians sida…

   Som grädde på moset så får Amelia minuspoäng därför att hon verkar vara självisk/tyrannisk nog att kräva kontroll över de pengar hon förfogar över medan Christian låter dem gå till andra nödvändiga saker än att promota sig själv.

   Oschysst att ställa 3 mot 1? Tja, vi måste naturligtvis ta med Amelias stabsmedlemmar också. Den som osökt dyker upp i sinnet är naturligtvis Mattias Bjärnemalm, en MAN (för det är ju något negativt har jag förstått) som sannerligen kan ge Rick en match när det gäller att vara arrogant och klumpig. Han verkar dessutom ha få skrupler när det gäller att splittra partiet för egen vinning – han var högst insyltad i att schavottera Rick och bråka om formfrågor som saboterade valet 2010, och nu så är han pådrivande bakom frågan att få Amelia som #1 vilket redan har börjat splittra partiet.

   Grattis, oseriösa inlägg med en ton som din är första steget till ytterligare ett val med ett parti som slits itu av interna strider och gör ett kasst val.

   1. Det märks att du tillhör epitetet arg, vit man. Mer än så ids jag inte säga. Jag vet att det innebär att du gärna skriver en kommentar som antyder att jag borde utveckla mig mer och rätta mig efter blah blah blah.

    Senast jag hörde så använde Amelia en del av sina inkomster bl.a. till finansiering av subversiva rörelser à la hackerspaces i diverse mindre utvecklade och teknologiskt bortskämda länder. Ska jag spekulera tror jag nog att en del av anledningen att hon inte finansierar resten av partiet även handlar om att hon inte tillkom på sin plats lika snabbt (2 år av byråkratibajs efter Lissabonfördraget?). Under den oavlönade tiden arbetade hon dock med partifrågor och finansieringsrollen kom till den i kontoret redan etablerade Christian Engström. Så det är nog inte egoism eller tyranni som är roten till att partiets verksamhet inte direktfinansieras av just henne.

    Att sedan Rick fortsatt skulle få pengar partiet fortfarande ser jag inte som något positivt alls. Så den delen av Christians bidrag kan du ju bara ta och räkna bort om du vill få mig att ta emot din poäng.

    Gällande Mattias Bjärnemalm är han tyvärr lite för pragmatisk för ex. mitt personliga ideologiskt drivna engagemang kring fria licenser och fri mjukvara. I många fall har det ju dock inte spelat någon konkret roll och han har varit med att få oerhört viktiga saker gjorda. Jag kan inte riktigt identifiera vad du menade kring “formfrågor som saboterade valet 2010”. Det var ju inte direkt interna frågor som var relevant för valresultatet det året – utan snarare extern mediabevakning och andra nya, heta partier.

  3. Jag förstår till fullo att Christians och Amelias assistenter pushar för sina chefer och tycker att det är helt okej, däremot tycker jag att det är rätt sunkigt att Rick använder sin lön som argument till varför man ska rösta på Christian. Det är ett pissdåligt argument.

 2. Håller helt med dig angående Amelia. Det är fler sådan politiker som hon Piratpartiet behöver. Är medlem i partiet och lägger min röst på den lista med Amelia, c01-y09.

  1. Falkvinge försöker uppmana folk att säkra Engström på så många alternativ som möjligt. C01-Y09 är ju bara ett av de man kan rösta på som skulle få Amelia i topp.

   Dvs, om det visar sig att det är ett annat yrkandepar som går till slutomröstning kommer alla röster på C01-Y09 att gå förlorade.

 3. Personligen lägger jag min röst på Engström då han för mig inger mer förtroende. Men jag skulle inte gråta om Amelia hamnade i topp heller. Bägge ledamöter behövs till parlamentet, utan tvekan, men om bara en kommer in så väger det över på Engström.

  Dock är jag kluven inför Rick, det faktum att Engström avlönar honom ser jag tvärtom som en nackdel, då Rick på många sätt mer och mer börjar kännas som en belastning. Det är inte o.k. att gå ut och kräva stalking av meningsmotståndare ex. – även om man blir förbannad av det som sägs. Rick har mer och mer eroderat sin trovärdighet, tyvärr.

  Något som dock får mig att känna stort hopp inför framtiden är att många jag känner tänker rösta på PP i EU-parlamentet och sedan höger/vänster i riksdagsvalet. Det betyder att många ser oss som ett giltigt alternativ i EU-parlamentet, vilket är bra. Till riksdagen är det dock en bit kvar, men vi får väl se hur långt breddningsarbetet tar oss, själv tror jag på att 1.5% inte är helt omöjligt… :)

 4. Verkligheten är ju nu sådan att man MÅSTE ta hänsyn till att valmanskåren som grupp har fördomar om kön och ålder. ALLA partier som har försökt sätta en ung kvinna som första namn på listan (läs KD senast) före en mer erfaren man har floppat totalt. ALLA partier som har försökt sätta en ung kvinna som partiledare (läs Centern) före en mer erfaren man har fallit som en sten i gallupundersökningarna. Sätter ni Amanda och skickar fram henne i tevedebatterna istället för Christian så åker ni ur EU-Parlamentet, det är 99,9 % säkert…

  1. Grejen i Piratpartiets fall är väl att Amanda _är_ mer erfaren och sakpolitiskt kompetent.

   Att KD satte en kreationist som inte visste särskilt mycket om något får de stå för. Sedan failade ju KD mest på: att 1. Deras parti består av arga vita män 2. Pensionärer dör av och de har sjukt dåligt med nyförvärv.

   Varför folk inte är kristdemkorater och de backar får varje individ svara för själv. De backade dock inte huvudsakligen på sin list-etta. Förutom kanske röster från deras arga vita män som inte lades på Alf Svensson ändå (som jag vill minnas fick fler än Ella? närapå i alla fall, kolla gärna upp på http://val.se/ )

   1. HAHAHAHA ja, Alf Svensson fick dubbelt så många röster som Ella i 2009 års val.

    Det visar ju verkligen att folk som bryr sig så hårt om listettan ändå kommer att kryssa som de själva önskar.

    Att premiera något populistiskt bara för att man vill “nå fåren” istället för att motverka ett trasigt system genom att föregå med gott exempel är förövrigt ganska opiratiskt. Absolut inte att leva som man lär (vilket är en egenskap jag tycker PP förlorar ganska snabbt förvisso).

 5. Amelia är suverän!
  Jag följer din blog då jag verkligen gillar och stödjer ditt engagemang inom bl a open source och decentralisering av de sociala nätverken.

  Med det sagt sjönk min respekt för dig djup med detta extremt sexistiska och okonstruktiva inlägg. Den sjönk ytterliggare när du fortsätter samma usla stil i kommentarerna.

  Jag röstade på Amelia senast och kommer göra det igen, men Christian är och har varit magnifik även han.

  I det piratparti jag vill se bryr vi oss inte om hudfärg, kön, ålder, mutationer etc. Vi bryr oss om konstruktiva samtal och debatter, vi bryr oss om pepp och stöd och att pusha för den kandidat vi tror mest på och talar inte ner de vi tror mindre på.

  1. Tittar man på vad Amelia gjort och vad Christian gjort så är Amelia det solklara valet. Tittar man på vad Falkvinge gör ser man typbeteendet hos arga vita män – att premiera sina egna (som inte nödvändigtvis är varken arga, vita eller män – men oftast – det är ett epitet med en endast historisk könsmässig koppling).

   Om du läste till slutet så menar jag att Christian inte är dålig. Utan att Amelia helt enkelt bara är bättre. Än typ alla andra parlamentariker också. Åtminstone för detta samhälle, vårt samhälle. Det är sådana som hon som behövs. Inte någon som populariserar och stoltserar kring att vi fortfarande får ha en särskild typ av nikotinförgiftning i landet. Än mindre någon som finansierar en högtravande typ som fortsatt lever på en enstaka lyckad handling.

   Jag ser hellre att pengarna går till hackerspaces i Östeuropa än någon som lägger det på whiskey och motorcyklar, så att säga. Vilket är ganska exakt den skillnad jag framför – även om det just i inlägget ordalades som skillnaden mellan en driftig awesome Amelia och “välgödda arga vita män”.

   Så du är välkommen att sluta vara en arg, vit man. Precis som jag.

   1. Jag tycker att ni som är elaka mot Rick ska sluta med det!

    Jag har haft förmånen att träffa honom ett antal gånger under de gångna åren. En sak som man kan säga om honom är att han inte förstår sig på elakhet, även om han är intelligent på många andra sätt. Rick är en snäll och fin kille. Han skulle aldrig vara elak mot någon och han fattar inte varför någon skulle vilja vara elak mot honom. Han kanske är onödigt öppen med sina förehavanden med det beror bara på att han fattar inte varför någon skulle vilja vända det emot honom – att någon skulle vilja vara elak.

    Rick offrade sin karriär för piratpartiet och skuldsatte sig upp över öronen för att kunna jobba med piratpartiet 24 timmar om dygnet de första åren. Det var inte tal om motorcyklar eller nyinköp av fin whisky.

    Det är lätt att komma på en bra idé men det är få som har orken och kapaciteten att genomföra sina idéer. Betänk att Rick är grundaren av en stor internationell politisk rörelse som idag har representation i flera parlament. Det är stort! Rick förtjänar stor respekt. Kan ni inte ge honom det kan ni åtminstone sluta upp med att vara elaka.

   2. Amelia kanske har uträttat mycket men jag har inte sett speciellt mycket av det, trots en “above average” bevakning av vad som händer inom EU. Syns inte, finns inte helt enkelt… :)

    Sedan finns det ett par synnerligen starka skäl att rösta på Christian, se flickus flackus flum. Det faktum att han kommer prioritera ett mer demokratiskt EU nästa val vs. Amelias fokus på integritet gör att jag tror mer på Christian.

    Hur som helst spelar det inte längre någon roll – Mötet har talat, det blir Christian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *