Ung Pirat blir vräkta från Trästockfestivalen! #wafflegate

Ung Pirat har köpt en massa våffelsmet för egna pengar, betalat för utrymme på Trästockfestivalen, satt upp tält och fått jättemånga besökare och intressenter i sitt tält. Dessa besökare har fått äta våfflor gratis, vilket alla varit nöjda över (foto CC:by-sa av Gustav Nipe):

I alla fall nästan alla var glada. Gustav Nipe rapporterade tidigare idag om en tant som klagade över att våffelstånden “säljer dåligt” eftersom Ung Pirat delar ut våfflor av samma kvalitet helt gratis. Sedan fick Ung Pirats monter något slags förbud att dela ut våfflor, men eftersom ingen ansvarig ansåg sig ha tid att prata fortsatte man att dela ut från lagret av våffelsmet som fanns på plats. Tills man nu tydligen tillkallat väktare och stängs ned för fortsatt verksamhet på det område man betalat för att stå på.

Min fråga är: Hade det gått bättre för våffelstånden om Ung Pirat delade ut pannkakor istället? Eller tacos? Eller kanske fil?

Till Trästockfestivalen: Är ni verkligen säkra på att Våffelståndmaffian är rätt sida att stödja i denna strid? #wafflegate

(andra som rapporterar: HumbleBee.net, Pirat-Jonas)

CC:by-sa by Mika Sinclair

Uppdatering 2012-07-20 kl. 23.23: “Vi ringde polisen. Just nu drar sig väktarna undan. Inga våfflor gräddas nu. Tältet är kvar. #ungpirat” – gustavnipe@freesocial.org

Uppdatering 2012-07-20 kl. 23.48: “Nu gräddar #ungpirat våfflor igen!” … “tror att det ej är över. men våfflor gräddas. Oklart vad som händer i övrigt” – gustavnipe@freesocial.org

Uppdatering 2012-07-21 kl. 07.26: Den coola kampanjbilden till höger har ritats av en som följer utvecklingen!

Uppdatering 2012-07-21 kl. 17.30: “det ska nu vara löst genom att Ung Pirat fått en ny, och enligt arrangörerna bättre plats där gratis våfflor kan fortsätta att gräddas resten av helgen.” – SVT Västerbottensnytt

Uppdatering 2012-07-22: Gustav Nipe skriver dagen efter Trästock.

20 thoughts on “Ung Pirat blir vräkta från Trästockfestivalen! #wafflegate”

 1. Du måste fråga dig själv

  Kan var såhär de som säljer mat betalar mer för platsen än det ni betalar för eran plats. Plus alla tillstånd och skatte och livsmedelslagar du är skyldig att uppehålla vi mat försäljning. Som kanske inte finns för erat ställe ?.

  Sen är väl inte trästock en kommunal avgiftsfri festival. Utan väl en frivilliga föreningar och frivilliga arbetande funktionärer som tar inkomster från stånden/plasterna och sponsorer och lägger dessa pengar på artisterna och omkostnaderna som gör det gratis.

  1. Kommunen sponsrar Trästockfestivalen rätt rejält. Och Ung Pirat hade förstås aldrig gjort något som strider mot avtalet med Trästock om den betalda utställningsplatsen.

   Ung Pirat är också en ideell förening med frivilliga arbetande funktionärer som inte får betalt. Platsen betalas för av Ung Pirats egna pengar (som kommer från Ungdomsstyrelsen genom att vi är aktiva, ideella och engagerande).

   1. Men är det samma summa för alla platser. För kan variera?. för de måste ju söka tillstånd för matförsäljning i förväg hos kommunen minst en månad i förväg och på vissa ställen kan ju vara hänvisat där mat försälningan ska skall ske där?

    Det brukar vara kaos och lite anarki på trästock redan från början då de startade en gång i tiden. Och hålla på för föreningar stifta lagar om varenda stånd ska vara och sälja exakt för att undvika det självklara, Är ohållbart och det borde ni veta om som förening. Och ni har förmodligen inte sagt vi komme ge bort mat.Utan bara informationsstånd

    Ska du ha ett festival där det är 10 som säljer mat och 1 som ger bort mat och forstätta nästa år och tror att någon vill köpa stånd/platser
    Ni säker fått ge bort mat, Men betalat mer för platsen, för de andra som inte vill hyra platser då de inte kan generera inkomtsmöjligheter att överleva.

    Är ingen sniken typ av festival.
    Bara se hur de vill tjäna pengar genom att sälja programblad.

    300 000 kr eller något sånt sponsrar väl kommun och det är inte säker de kommer att få det varje år om man vill kalla det är rejält,Jämfört med andra festivaler, det kan man ifrågasätt om det är rejält. Sen inte får banden de vanliga gagen heller. Typ husrum transport till skellefteå sen kanske någon liten symolisk arbetsumma.

    Blir moment 22 av det hela. Mindre gratis artist utbud för att någon vill ge bort gratis mat. Nästa år om det blir någon festival ?.

    1. Anonym: Om hela Trästockfestivalen står och faller på att ett par försäljningstånd ska ha monopol och sälja hutlöst dyra våfflor (25kr/st ffs!) så tror jag att det är dömt att misslyckas från första början.

     Om Ung Pirats agerande med gratis matservering hade varit ett hot mot matförsäljning så borde ju Trästock även förbjuda människor att ta med egna picknickkorgar och matlådor.

     Sedan köper väl folk programblad mest för att det är ett smidigt sätt att stödja festivalen (folk är ju inte där bara för att det är gratis…). Finns t.ex. ingen väktare där som konfiskerar mobiltelefoner trots att de kan bluetooth-dela PDF-schemat, eller fotografera det fysiska programbladet.

     Trästockfestivalen bygger på samarbete, vänlighet, många ideella krafter och kulturentusiaster i form av arrangörer, humpare och besökare. Inte möjligheten att sälja mat på området. Oavsett vad man betalar i platshyra.

     1. De har rätt at det inte står och faller med våffler.

      Men arrangörerna har ju ett ansvar mot de som har mat försäljning att informera vilken konkurrans hur många det finns på området före de erbjuder alla.
      Den kunskapen ska man ha. Eller så får man den nu. :) .
      Och den ska man hålla på annars förlorar du trovärdighet som arrangör.

      Dryck är förbjudet at ta in på området vatten finns att fylla på.

      Men att gnälla över att bli bortkörda över att par våfflor är höjden av snikenhet, att inte vilja stödja en gratisfestat och respektera hur arrangörerna vill att det ska fungera.
      Är ju bara fultrick i det hela och försöka utnyttja och hänvisa till regler.

      Ni får ju ingen bra publicitet i skellefteå eller annanstans om ni skulle börja gnälla där om att att ni inte får ge bort våfflor på en gratisfestival som kämpa att överleva varenda år över 20 år Där artisterna får småsummor jämfört med vanlig spelning .

      Nu vet jag inte vad de riktiga orsakerna ligger bakom. Men verkar som det dras alldeles förhastade orsaker, För den person de pratade med och fick veta orsaken varför de ska bort. Den personen säkert också frivillig och ung och kan förmodligen inte så mycket om allt så det sägs och menas och det blir fel saker sagda.

      1. Arrangörerna har inte ett ansvar att hindra folk från att ta med sig egen mat till området (även om det förbjuds på t.ex. den nya Täfteåfestivalen). Dryck förbjuds mest sannolikt av alkoholrelaterade skäl, snarare än försäljningsmöjligheterna. Om det skulle vara på något annat sätt hör jag det gärna från en arrangör personligen.

       Vill mest bara citera Pirat-Jonas:

       Lite ironi också: btw, trästocksfestivalen borde ju bli vräkta från det område som de har festivalen på, eller från Sverige, eller från Planeten Jorden kanske rent av. Jag menar, de låter ju festivalbesökarna gå på konserter helt gratis, hur ska de övriga festivalerna som tar tusentals kronor för deras biljetter kunna sälja dem i Sverige om Trästocksfestivalen delar ut sina biljetter GRATIS??!! :D

       1. 10 sek sökning för att se vilka lagar som gäller vid mat hantering. ” mathantering festivaler”

        Exempel.
        http://www.miljovast.se/1456
        Och är förmodligen samma lagar att ge bort mat.

        Är ofta musiker som är dessa arrengörer av festivalen . Och det enda de ber av besökaran att köpa program ett för att kunna fortsätta nästa år.

        Bara gå in på hemsidan deras se vad de kräver

        Finns oskrivna lagar att. Du ska inte börja konkurera och försvåra om huvudsyften med arrengören på ett arremang. Särskilt där huvudsyftet bygger på frivillighet och gratis inträde.

        Blir ju svårt att få plats och tillträde på andra arrengemang.

        1. Det där dokumentet är aningen luddigt va?
         Som du själv säger ” är förmodligen samma lagar att ge bort mat”. FÖRMODLIGEN… .

         Dokumentet hänvisar till de som “hanterar”. Själv hanterar jag mat varje dag här i min lägenhet, jag skulle även hantera min mat om jag var på festival med en picknick-korg enbart för mig själv. Gäller dokumentet även alla de besökare som har egen picknick-korg? Alla de besökare som precis köpt eller fått en våffla? Hanterar bör definieras bättre här anar jag. . .

         Dessutom pratar de längre ner i dokumentet mycket om “försäljningsplatsen”. Detta om något borde vara ett tecken att det INTE gäller gratismat?

 2. Klagande tant & kompani får väl helt enkelt se till att förbättra sina tjänster, så att de ger mervärde och kan konkurera bättre med ung pirat.
  Tant kan ju t.ex. sjunga en truddelutt för varje våffla hon säljer, så kanske fler blir intresserade.
  ;)

  1. Viktigt att tänka på om hon skall sjunga en truddelutt, och dessutom ta betalt för den, är ju att hon måste ha licens på den och tillstånd att offentliggöra låten via kommersiella syften. :D

 3. För några år sedan, första trästock för piratpartiet (2009 skulle jag gissa) så frågade vi om vi fick bjuda på lite fika. Vi blev nekade av arrangörerna. Senare när vi står där kom SSU dit med sin café-husvagn, ställde ut café-bord och började bjuda på korv, kaffe, bröd och godis.

  Om sossarna i år bjuder på korv och ni blir utkastade för att bjuda på våfflor så är det fan inget snack om att trästock gör skillnad på parti och parti.

  Utställarsidan på trästockhemsidan visar dessutom bara att utställare ska ange typ av FÖRSÄLJNING. Att ge bort något är INTE försäljning.

  Sen är det möjligt att det bryts mot hygienlagar, men då får väl arrangörerna kalla dit dom som har rätt att stoppa det pga det. Det är ju isf reglerat i lag..

 4. Det hela är lite som att någon med väldigt, väldigt mycket mat skulle börja ge bort överflödet gratis. Det finns inget illegalt i det utan det vore ett bra initiativ, men nog skulle en bunt med folk då börja gnälla om “hur ska ICA få betaaalt”

  Det är ju inte som att UP ger bort FÖRSÄLJARNAS våfflor, utan sina egna.

 5. Fantasilöst skött av alla parter, även UP!

  Sälj våfflorna för en krona styck så är de inte gratis. De som inte har en krona på sig att betala med får “låna” en – ställ upp en burk med växelmynt till behövande.

  Alternativt gratis våffla till alla som blir medlemmar (medlemskap är ju gratis, bara att skicka ett SMS), då blir våfflan en politisk fringis a la T-shirt eller medlemstidning – och om du/ni känner till något fall där klädindustrin eller Bonniers lyckats stoppa något sådant så vill jag gärna höra mer om det…

  1. Tillägg: Gudrun Schyman gav bort pengar i Almedalen i år så där finns prejudikat – Ni kan sköta hela våffelbutiken på EN ENDA ENKRONA som gång på gång på gång ges bort till nästa “kund” i kön.

 6. Hej!

  Som vissa har funderat kring tidigare så gäller nog olika priser och avtal för olika platser. Om ni har betalt för att stå och informera så är de inte konstigt om arrangören blir sur om ni börjar dela ut mat, då dessa platser kostar betydligt mer. Om ni vill servera mat, betala för det och sök tillstånd hos kommunen för detta i god tid innan festivalen istället för att gnälla i efterhand. Trästock har all rätt att göra som de behagar då det är deras festival och inte eran.

  1. Zingo: Problemet bestod enligt arrangören _specifikt_ i att vi gav bort _våfflor_ och att vi blivit placerade av festivalledningen på den särskilda platsen. Inget annat. Hade vi varit placerade längre bort från KFUM eller gett bort något annat än våfflor (eller om KFUM hade sålt något annat) skulle det det sannolikt inte uppstått några bekymmer.

   Men nu gnällde KFUM på att vi konkurrerade för bra och Trästock löd dem blint och motade bort oss, för att bibehålla KFUMs monopol. Istället för att de anpassade sin strategi blev vi borttvingade på mycket vaga grunder. (KFUM sålde korv också, och det bjöds på korv inte särskilt långt bort… men tydligen spelade dessa ynka tiotalet meter roll i bedömningen)

   Det fanns alltså inga problem varken med gratis matservering i vårt tält och heller inga problem med tillstånd för dito från kommunen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *