Internetfonden ger stipendie till StatusNet Sverige

Jag har tillsammans med Umeå Hackerspace gett mig in på att utveckla den fria mjukvaran StatusNet. Beskrivning av projektet finns hos Internetfonden. Ni kan även lyssna på ett radioinslag i P4 Västerbotten med mig pratandes om fritt flöde av information på nätet:


20120611 – P4 Västerbotten – Internetfonden stöder StatusNet Sverige

För att möjliggöra decentraliserad sociala media har OStatus-protokollet utvecklats och implementerats i AGPLv3-form genom mjukvaran StatusNet. Det är med detta i grunden som StatusNet Sverige vill bidra till en fri, decentraliserad communityplattform för att göra det användarvänligt, tilltalande och allra mest sömlöst att migrera.

Projektledaren ska i samarbete med Umeå Hackerspace buggrapportera, laga buggar, förbättra användarvänligheten i StatusNet samt skriva ny funktionalitet. Arbetet sker i en egenkontrollerad upplaga av StatusNet-källkoden, men aktiv kommunikation och syncning kommer att ske tillsammans med StatusNet Inc, ett litet utländskt företag som idag är de huvudsakligen drivande.

Målet är att 2013 ha en mjukvaruversion av StatusNet som dels har egen valbar funktionalitet motsvarar slutna communitys mest populära funktionaliteter samt att det även ska vara lätt att migrera till för nybörjare. En ännu djupare integration med andra communitys API:er ska också utvecklas, där StatusNet Sveriges mjukvara i praktiken går att använda som en klient mot de slutna sidorna samtidigt som man är en nod i ett decentraliserat globalt OStatus-community.

Om man vill börja experimentera och testa StatusNet kan jag rekommendera huvudutvecklarens egna instans identi.ca samt den jag driver med hjälp av Piratpartiet, Free & Social.

Vi kommer att hålla i hacknights hos Umeå Hackerspace där vi letar buggar, mekar och trixar för att skapa en bättre och mer lättanvänd mjukvara utifrån StatusNet med ny och förbättrad funktionalitet.

5 thoughts on “Internetfonden ger stipendie till StatusNet Sverige”

 1. Hmm.. alla dessa “sociala medai”, vad är det för fel på Internet?

  Varför i hela.. har folk fått för sig att deras kommunikation måste ske genom nät-i-nätet, gärna inom walled gardens? Gillar de inte Internet? Snart är det bara det kommersiella kvar på det öppna nätet och allt annat har flyttat in bakom diverse murar.

 2. Hmm, intressant, men jag hittar ingen bra översiktlig info om vad status.net är och varför jag ska använda det istället för t.ex. [http://diasporaproject.org diaspora].

  Har du någon snabb förklaring/länk?

  1. Diaspora är bara en annan mjukvara som också är kompatibel med protokollet OStatus. (siktar på att vara åtminstone)

   Det betyder att det inte spelar någon roll om du använder Diaspora eller StatusNet, en SN-instans kan ändå prata med en Diaspora-seed.

   Vill man köra en privat community, dvs inte kommunicera utåt mot öppna nätet, så att t.ex. en skola eller ett företag kan ha ett intranät – då hade jag rekommenderat StatusNet bara för att Diaspora inte alls är designat för det syftet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *