VF förlorar presstödet! Vem rapporterar?

Jag är förvånad över hur Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad inte kan ha som toppnyhet på webben att den sistnämnde tappar pressstöd som följd av att VK köpte VF.

Förvisso är beslutet helt förståeligt, att presstödsnämnden inte godkänner detta nära samarbete, men man måste väl informera sina (nät)läsare om vilka klavertramp man själv tar? Västerbottens Kuriren, vars huvudbolag alltså äger VF och således är orsaken till det förlorade stödet, verkar inte ha skrivit en enda rad i dagens tidning har en liten artikel undantryckt någonstans i mitten av tidningen.

De enda som rapporterat om det faktiska beslutet just nu är SR P4 Västerbotten (t.e.x Norran har bara skrivit om förvarningen). Tydligen är det bara en förvarning(?) än så länge. Dvs, Presstödsnämnden ska ha ytterligare ett möte i februari med detta på dagordningen. Jag uppfattade det först som att man beslutat – men det verkar endast vara preliminärt.

I vart fall är lösningen på dilemmat enligt Daniel Nordström, superseriös chefredaktör på VF, att de ska “avgränsa tydligare”. Det innebär bland annat att “flytta i lokalen så vi hamnar i en egen del”, säger Daniel Nordström till Norran. Jo. För det löser ju problemet. Att VF-redaktionen inhyses i regionens största tidning VKs lokaler, ägs av densamma och dessutom delar en massa material sinsemellan är väl orsaken till tveksamheterna ö.h.t?

Daniel Nordström, som jag i övrigt respekterar, har skrivit ett inlägg om det på sin redaktörsblogg. Där fanns även de länkar som jag haft svårt att hitta via webbesöken. Det kan kortfattat sägas att bekymren inte kommer från VF-redaktionen i sig utan snarare samarbetet – oavsett vilken anledning man haft till att inleda detta.

Syftet med presstödet är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen. Sedan de köptes upp finns inga skäl att ge stöd till Västerbottens Folkblad längre, då deras organisatoriska bihangmodell inte bidrar till en mångfald. Det låter jag vara min slutkläm.

One thought on “VF förlorar presstödet! Vem rapporterar?”

 1. (Förlåt att det dröjde med denna kommentar, men ’tis the season)

  Jag har länge funderat på presstödet, och kommit fram till att det akut behöver uppdateras. Först och främst så bör man sluta se till vart en tidning ges ut, DN t.ex. är inte mindre en riks-tidning bara för att de påstår att de är en Stockholms-tidning. Sedan så bör man se över det så man verkligen satsar pengarna där de gör mest nytta.

  Min tanke, och jag ber om ursäkt att jag inte hinner utveckla det så mycket just nu, är mer eller mindre att man ger mindre pengar till fler aktörer. Om stödet blir tillräckligt litet, kanske bara några tiotusen om året, så kommer de större aktörerna inte ha så mycket nytta av det (vilket är en av poängerna, vi ska inte ge stöd till stora företag), medan små publikationer helt plötsligt har en möjlighet att fungera.

  Allra helst ska det så klart även gälla oavsett vilken teknik man använder, men jag förstår att vi ändå måste ha några begränsningar.

  Ironiskt nog så ser jag framför mig ett liknande system för partistöd; alla får en liten kaka.

  God jul/Trevlig helg och Gott Nytt År!

  (PS. Tack för att du kämpar vidare. DS.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *