SVTGet nu ännu mer awesome!

Kommer ni ihåg scriptet som publicerades som plockade ut rtmp-strömmen och passade det vidare till rtmpdump som slet hem valfri kvalitet? Nu är det ännu lättare – inte ens några Linuxskills krävs! Men fri mjukvara rekommenderas.

Ladda ner med din webbläsare

Det enklaste sättet att använda SVTGet är med din webläsare.

 1. Hitta vad du vill se och kika i adressfältet där det står t.ex:
  http://svtplay.se/t/103535/uppdrag_granskning
 2. Redigera adressfältet och byt ut ordet “play” mot “get“.
 3. Tryck Enter. Du hamnar i detta fall på http://svtget.se/t/103535/uppdrag_granskning
 4. Klicka på länken högst upp: “Get uppdrag_granskning.mp4“. Spara var du vill.
 5. Säkerhetskopiera klippet om det önskas, eller skicka till dina vänner.

titta direkt med en fri mediaspelare

 1. Ladda hem en bra mediaspelare, typ VLC.
 2. Gå in på svtplay.se eller urplay.se och hitta till vad du vill ha
 3. Öppna VLC och “Öppna nätverksström” där du anger enligt detta mönster:
  • URL:en till SVTPlay-sidan är:
   http://svtplay.se/t/103478/informationsoverflodet
  • Du byter ut ordet play mot get:
   http://svtget.se/t/103478/informationsoverflodet
 4. Titta på programmet! (vill du spela in det kan VLC “strömma till fil”)

Ett par buggar/ofärdiga funktioner finns idag. T.ex. att man inte kan spola, då mjukvaran som gör huvuddelen av jobbet – rtmpgw – inte verkar stödja HTTP-offset för närvarande.

Dessutom har jag inte implementerat något för att välja vilken bildkvalitet, så det (tror jag) blir alltid den högsta kvaliteten tillgänglig. Men sådant kommer framöver att kunna anges genom t.ex. en URL som slutar på ?q=high eller något.

Det är inte obegränsat med bandbredd tillgängligt – givetvis – och därför vore det bäst om detta inte överanvänds. Förhoppningen är dock att i framtiden erbjuda publik möjlighet att köra HTML5-videoelement istället för Flash-crap, vilket tyvärr SVT själva verkar bundna till pga upphovsrätt och licensavtal.

SVT gör ett jättebra jobb som tillhandahåller den tjänst de gör. Tyvärr är de som sagt låsta till upphovsrättsindustrins krav. Vad SVTGet gör är rent konkret att hacka sig lös ur denna inlåsning och utnyttja den lagstadgade rätten till privatkopiering och cache-undantaget i upphovsrättslagen. En annan tjänst som gör det förstnämnda är swedeCopy – där du kan dela musik med dina nära vänner och familj.

40 thoughts on “SVTGet nu ännu mer awesome!”

 1. Awsome indeed!

  Synd bara att ingen av mina datorer klarar av att gå vidare från Ubuntu 10.4 — och att således rtmpdump inte finns tillgänglig.

  But — keep up the good work, just the same!

  1. Det är ju det som är så bra med hur det fungerar nu. Du behöver inte rtmpdump ö.h.t. och kan köra det i vilken miljö du vill i princip.

   MP4-strömmen levereras över HTTP och inte RTMP ifall du använder svtget.se

 2. Använd hellre frasen “spela in” istället för “privatkopiera” eller “ladda ned”, då förstår tom. min farmor att resultatet är detsamma som när hon spelar in melodikrysset på en gammal kasettradio. Sådana här små detaljer kan vara nog så viktiga i dessa sammanhang, ja faktiskt mycket viktigt.

  1. steelneck: Marknadsföring är inte min starka sida, jag tenderar att skriva vad saker är och inte vad folk brukar kalla det .)

   Men absolut, det lär ju ge bättre träffar på sökmotorer också då det är vad folk lär söka efter.

   1. Inte marknadsföring utan Politik. Men visst, de båda kan vara väldigt besläktade.

    Att spela in är något fullkomligt okontroversiellt, något vi hållit på med i över 30 år och mycket viktigt, något som är helt i sin ordning både juridiskt och moraliskt. Att tanka eller ladda ned är däremot något som, tyvärr, i bästa fall förknippas med något som i allmänhetens konsensusverklighet kan förknippas med ett sociallt halvaccepterat småtjyveri, trots att det i sammanhanget betyder samma sak, men i sämsta fall associeras med något brottsligt. Ordet privatkopiera upplevs nog av de flesta som en form av nyspråk, en förskönande omskrivning, vilket då redan lett in tanken mot något moraliskt tveksammt man talar tyst om, i fall man sysslar med själv. Tyvärr, men det är liksom bara något man har att förhålla sig till, att förändra ett helt folks abstraktion kring olika ord är i stort sett omöjligt för en enskild, men i detta fall har en hel industri jobbat på det ända sedan kassett och videobandens tid.

 3. Verkligen spännande att se en rtmpgw-lösning för SVT-play! Har själv varit sugen på att göra något liknande på min sida. Kändes som att det skulle äta för för mycket bandbredd dock.

  Vill man strömma från SVT direkt kan man också göra det med ffplay. Fördelen är att man då kan söka/spola i strömmen. Går även att se på strömmar från de andra kanalerna om man har rätt parametrar. Synd att VLC och Mplayer inte har bättre stöd för rtmp ännu.

  Exempel (Sommarpratarna): ffplay “rtmp://fl11.c91005.cdn.qbrick.com/91005/_definst_/kluster/20111122/PG-1169700-004A-SOMMARPRATARNA2-01-mp4-d-v1.mp4”

  1. Jacques de Laval: Jag funderar på om man borde böka in ffserver där någonstans, då det är sjukt kompetent. Däremot tror jag det är mer jobb än vad man vill ha det till ifall det ska ge samma funktionalitet som t.ex. rtmpgw.

   rtmpgw ska bara behöva stödja http-offset nu så blir det nog bra… Får kika på det och se om jag kan damma av min C-fu .)

 4. Får ej detta att funka. Filerna blir oläsliga och den gången jag lyckades blev bilden helt pixlig.

  Jag gör som guiden säger men det finns massa alternativ under Strömma Till Fil som jag kanske gör fel på. HJÄLP!

  1. Adam: Jag har förbättrat webgränssnittet litegrann nu. Om du går in på svtget-länken med en webläsare (t.ex. http://svtget.se/t/173154/seriestart__frozen_planet för Frozen Planet) så erbjuds du att “Get seriestart__frozen_planet.mp4”.

   Om du klickar på den så öppnas ett nedladdningsfönster och filen kommer att börja komma ner i stötar om ett par megabyte åt gången. (f.n. nämns den automatiskt svtget_video.mp4 pga bråkande med källkoden till rtmpgw.c)

   Funkar det då? Att gå genom VLC tänkte jag mest var för att strömma – att ladda ner gör man nog lättast som ovan med en webläsare eller ‘curl’/’wget’ i en terminal.

 5. Mycket schysst utveckling!

  Hur svårt skulle det vara med stöd för att ladda ned allt i en feed efter valbar kvalite? Tänker främst CLI programmet nu.Vore otroligt smidigt.

 6. Hallo!
  vilken nice sida du har!!
  Är lite noob dock och kör inte linux, funkar de här för windows oxå? Har ingen aning om vad RTMP är och allt jag prövat är att dra in http://svtget.se/v/2717962/dokumentarfilm/gzim_rewind i “öppna nätverksström” och även klistrat in länken i chrome. Funkar tyvärr inte på något av dem.
  Behöver jag göra något med RTMP för att detta ska funka?

  1. Oj just ja, jag har ryckt ut burken som servar svtget just nu en stund eftersom jag ska migrera den till en smidigare formfaktor. Ska uppdatera sidan för att förtydliga detta .)

   Det är nog bäst för dig och din mentala frid att installera något annat än Windows. Det operativsystemet är så fruktansvärt (tillsammans med Mac OS X) att ingen borde behöva utsättas för skiten.

   Som tur är kan du installera t.ex. Ubuntu jättesmidigt vid sidan av Windows. Så du väljer vad du vill köra när datorn startas. Se till att ha tillräckligt mycket tomt utrymme på hårddisken, så partitionerar Ubuntu allt åt dig automagiskt! Det är värt det!

 7. Tycker W7 funkar väldigt fint för det jag gör vid datorn iaf, prövat w7an :D? Vet att vissa hardcore Ubuntus har ignorerat windows sen alldeles för länge sedan iaf. Vista och W7 tycker jag inte går jämföra, där håller jag med dig att de är riktigt skit.

  Men ska faktiskt ändå ta och ge Ubuntu en ny chans nu när du säger det!

  Gärna en update när du är igång med svtget igen :). Jävligt bra jobbat, glad att jag hitta den här sidan! Många svenskar här i Oslo som kommer bli glada när jag länkar den

  1. Hehe, det är ju visserligen inte varken visuellt eller funktionellt sett som GNU/Linux är överlägset (även om moderna Linuxdistar klår Windows/OSX där också enligt mig).

   Det handlar om fri mjukvara och faktumet att utvecklingen inte sker centraliserat och helt odemokratiskt. Alla konsekvenser, såsom att mjukvaran måste vara bättre, smidigare och mer standardiserad, är ju givetvis positiva. Men det är ideologin bakom demokratisk framställning av mjukvara och kultur som driver mitt val av fritt operativsystem.

   Windows och OS X drivs av två företag, Microsoft respektive Apple, som har en hemsk historia såväl som aktiva kampanjer för att motverka användarinflytande och fråntar gladeligen konsumenterna makten över ens beräkningsapparatur.

   Ska peta upp servern nu (som bör ha fungerat ändå senaste dygnet med VLC t.ex. men inte genom webläsare). Hör av dig om det inte fungerar någon gång framöver! .)

 8. Hej!

  Jag har en ganska basal fråga som jag inte lyckats hitta nåt svar på: Använder mig av Mac OS X 10.5.8, har datorn vad som krävs för att spela in program från Svtplay?

  JAg får det inte att fungera, utan får upp följande meddelande : Error: Relay unavailable.

  Tacksam för hjälp.

  1. Steg 1: Apple är ett avskyvärt, hemskt och odrägligt företag som gör allt i sin makt för att försämra sina användares möjligheter att använda en dator för vad den är. Sluta stödja Apple.
   Jag rekommenderar fria operativsystem som inte styrs av kontrollbegär, t.ex. Ubuntu Linux.

   Steg 2: F.n. är “relayen”, dvs datorn som skyfflar data från svtplay till dig nere. Detta går man lätt runt genom att t.ex. använda bash-scriptet som finns på t.ex. https://github.com/mmn/svtget

   En stor poäng med SVTGet är att inte förlita sig på tredjepart och “gör det själv”. Strömmande media är förlorad media uttrycker jag mig – så lär er att inte lita blint på tjänster på internet. Se till att ni laddar ner och inte strömmar. Man spelar inte in från SVTPlay med SVTGet – man laddar ner och sparar lokalt.

   Ovanstående är viktigt att komma ihåg – annars litar man för mycket på andra att bevara kultur.

   Så jag ska starta om datorn som är ansvarig för det där. Har bara inte tagit mig iväg än, eftersom jag vet att den kommer att krascha framöver någon gång också. Jag saknar nämligen resurser att byta ut den mot något stabilare.

 9. Såååå jävla sjukt braaaaa! Tack för tipset! Vi bor i Norge och har inga svenska kanaler i vårt abbonemang, endast TV3. Ville se på Mästarnas Mästare finalen idag och höll på att bli galen, så råkade jag på nåt sätt kommain här :p

  Försökte samma med tv4 men gick tyvärr inte.. Synd..

  Iaf, tack så hemskt mycket!

   1. Förhoppningsvis är det ingen större förändring som ska till. Jag kollade in http://pirateplay.se/ och såg att någon skrivit att deras GUI, Pirateplayer, också fått vissa problem med SVTPlay:s förändringar, men själva Pirateplay-API:et på deras startsida verkar fungera. D.v.s. Rtmpdump-strängen man kan få fram där fungerar med Rtmpdump!

 10. Hej,

  Jag ser att svtget har kommit igång igen efter att SVT förnyade SVTPlay, mycket bra. Men det blir någon konstig eko-effekt på ljudet, precis som om flera ljudkanaler ligger ovanpå varandra?

  1. Hm, det har jag inte lagt märke till själv. Och då det är digitalt lagrat borde det ju i så fall vara inprogrammerat i filen snarare än en konsekvens av överföringen.

   Kan du testa på någon annan dator och se om det kvarstår? Jag misstänker nämligen lokalt problem i form av codec-stöd eller så.

 11. Hej Mikael,

  Tack för uppdateringen för SVTPlay!

  Ett par funderingar: var det tänkt att den mest högupplösta versionen av videon skulle sparas per default? I så fall fungerade det inte riktigt när jag testade (http://www.svtget.se/video/117829/fifi-och-blomsterfrona-12-6-11-50), då den näst högsta upplösningen valdes.

  Lite nyfiken: hur fungerar tekniken bakom SVTGet? Eller snarare: vad är det som gör att det inte går att få hem de strömmade filmerna fortare än uppspelningshastigheten då detta går att göra om man istället använder sig av rtmpdump (à la pirateplay.se)?

  Mvh,
  Calle

 12. Tack,
  Jag har provat med ett annat medieprogram nu, och som du säger, så verkar det vara medieprogrammet som ställer till det. Jag fick de här problemen i VLC, jag skall prova annan version av VLC och se om det fungerar.

  .

 13. Det är version 2.0.0 och nyare versioner av VLC som av någon anledning inte fungerar, utan ljudet får en “eko effekt”.. Äldre versioner av VLC och andra medieprogram fungerar bra.

 14. Försöker dra ner denna: “http://www.svtplay.se/video/896773/almarnas-sista-strid” men det vill ej fungera :(. Byter adress till “http://www.svtget.se/video/896773/almarnas-sista-strid” Trist med tanke på att dokumentären bara finns att få tillgång till 3 dagar till :(. Jag använder VLC 2.0.5 Twoflower. Har provat en massa andra program men det tycks som att SVTs antihackers har täppt till alla hål!

   1. Jag får inte skriptet att fungera. Efter att man matat in bitrate så kommer det upp en lång länk avslutad med: “Unknown format”

     1. Jag kör senaste versionen men får också “Unknown format”. Undrar om det är en gammal ffmpeg(typ Ubuntu 9 el 10 med nån ffmepg-ppa) ? Ska prova på Ubuntu 13.10 när jag kommer hem…

 15. Tackar för scriptet! Finemang! =)

  Dock har jag en liten fundering, finns det möjlighet att med någon enkel justering i scriptet utelämna frågan kring kvalite, så att den alltid väljer den högsta?

  Detta för att tex köra scriptet tex 2 gånger efter varandra.

  Tex bash svtget.sh adresstillprogram && bash svtget.sh adresstillprogram

  /axel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *