Kan kristna värderingar förnyas?

Okej, inget ont emot kristna eller i övrigt gentemot religiösa. Jag vill bara mena att om man skriver om en flertusenårig historia med diverse moderniteter som halvt motsägs och halvt förespråkas i ens urkund, då kanske man bara borde ge upp och börja om med nytt namn.

Veronica Kerr, gruppledare i Umeå för Kristdemokraterna, talar varmt om homosexuella. Detta är jättebra. Jag är bara skeptisk till huruvida det faktiskt passar in i ett kristet partis värderingar i övrigt. Även om man numera hävdar sig stå för allas lika värde, oavsett sexualitet. Förvisso ska man ju inte ha en sexualitet om man är kristen och ogift – och män får ju inte gifta sig med män enligt majoriteten kristna ledare idag vad jag förstått.

I vart fall, oavsett hur man tycker att modernisering hör hemma i religion (och politiska partier som hävdar sig endast följa “värdegrunden”), så tycker jag att signaturen Rolands Ordet Fritt-svar till Veronica Kerr är väl värt att läsas. Vare sig han är urkristen eller ett troll.

5 thoughts on “Kan kristna värderingar förnyas?”

 1. Avstånd från det vi vet om Guds vilja genom hans ord är inte förnyelse. Förnyelse är att läsa Guds ord och igen lägga ned sin egen rädsla för konfrontation och den egna försakelsen, för att på nytt se över riktningen i livet.
  Det är ingen slump att hela den kristna gemenskapen utanför Sveriges gränser tar avstånd från det som säljs som kristendom i Sverige idag.
  Vill KD och den svenska 7 klövern ha mer röster kanske de kan verka för införandet av sharialagar och ökat kvinnoförtyck, det verkar ju poppis just nu.

  1. Vi ska förvisso komma ihåg att kristendomen i grunden är god och mycket väl kan användas för såväl kvinnors rättigheter som för de med normavvikande sexualitet.

   Att sedan praxis – och därav den allmänna tolkningen – varit motsatsen till mänskliga rättigheter under de senaste 1000-2000 åren är en helt annan diskussion.

 2. Sedan måste man ju faktiskt skilja på kristendom och kristendom. Väldigt få av de kristna jag känner identifierar sig på något sätt med Kristdemokraterna. Då är jag ändå snart arvoderad av Kristna Studentrörelsen i Sverige (Kriss). Kyrkomötet (Svenska Kyrkans högsta – och parlamentariska – organ) är långt mycket mer progressiva än KD. Man kämpar aktivt för normbrytande sexualiteters rättigheter. Man protesterar mot dåliga sociala förhållanden. Man kämpar aktivt för att minska de globala ekonomiska klyftorna. Att KD identifierar sig med kristendomen är en skam jag bär på ryggen varje dag.

  Om du är intresserad av en läsning av kristendomen som inte är lika högerreaktionär som KDs partiprogram kan jag rekommendera Kriss skriftserie om feministteologi (http://www.kriss.se/uploads/6/5/7/5/6575814/skriftserien_nr_2.pdf) eller Corbelius bok I Mammons tid (http://libris.kb.se/bib/9932951). Vi i Kriss har för övrigt försvarat ickeheterosexuellas rätt till lika vigselvillkor sedan 1985. Tror att det är tidigare än många svenskar http://www.kriss.se/uploads/6/5/7/5/6575814/press_uttalande_1985.jpg

   1. Kristendomen är i grunden en socialistisk religion. Problemen började när kristendomen blev en statsreligion och den började tas över av rika, mäktiga människor. För att citera ärkebiskopen och befrielseteologen Câmarra:

    “När jag gav de fattiga bröd kallade man mig helgon,
    När jag frågade varför de fattiga inte hade bröd kallade man mig kommunist.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *