MeeGo kommer till ny Nokia-telefon

Inte bara kommer man att kunna köra MeeGo på Nokias N900, de släpper till och med en ny telefon (codename: Lankku). TT verkar ha nått ut med den nyheten i alla fall. Ett stort lyft för fri mjukvara – och öppna plattformer. Ett stort slag i ansiktet mot de som snärjer in användare, stävjer kreativitet och förbjuder innovation (läs: Apple). Eller bara gör det krångligt och oflexibelt (läs: Google’s Android).

Moreover, it’ll run MeeGo Harmattan, ship in Q3 to folks in Europe, boast a 960 x 540 screen resolution, include an 8 megapixel AF (read: not EDoF) shooter and sport a frame that’s just marginally thicker than the iPhone 4 — reportedly, anyway.

MeeGo är ett fullfjädrat Linux-baserat operativsystem som klarar av att köra så gott som vilken applikation som helst som är skriven för vilken dator som helst. Till skillnad från iPhone och Android, där du behöver ett specialutvecklingskit och ibland inte ens får distribuera programmen (läs: iPhone). I princip gäller det att om ett program finns för Ubuntu Linux så kan du köra det på en MeeGo-plattform. Sedan finns det förstås hårdvarubegränsningar, men du behöver i alla fall inte leva med brutalt handikappade, begränsade och inlåsta “appar”.

Jag har skrivit mycket om fördelarna med MeeGo’s Nokia-ägda företrädare Maemo – som jag alltså kör på min Nokia N900. Alltså ett fullfjädrat operativsystem utan påhittade begränsningar. Särskilt förbättrar det ens möjlighet att kontrollera sin egen, köpta hårdvara – istället för att överlåta det till ett privatägt amerikanskt företag, eller liknande.

Mer information finnsNokias hemsida benämnt “Swipe” verkar det som. Engadget har fått hålla i telefonen och presenterar exempelvideos. Själva telefonen är ju dock inte intressant, utan det är operativsystemet (förutom kanske Nokias Swipe-specialare) som gäller. Licensmässigt är MeeGo (mjukvaran, inte trademarket nödvändigtvis) helt okej för vilken leverantör som helst att implementera i sin telefon – och för utvecklare är det en standardiserad drömmiljö. Telefonen i sig har dock inte ens ett löstagbart batteri enligt Wikipedia:

Battery: BV-5JW 1450 mAh Li-Ion battery (non user removable)

…så då fortsätter jag att använda min N900 då, eftersom MeeGo såväl som dess applikationer kan köras på den likaså. Då har jag ett tangentbord också. Tji fick ni.

http://www.engadget.com/2011/06/20/is-this-nokias-lankku/Lldddddddd

6 thoughts on “MeeGo kommer till ny Nokia-telefon”

 1. Härligt, trodde att den officiella alliansen med MS skulle ta död på MeeGo-satsningen.
  Hoppas Nokia inser värdet i det de skapat och fortsätter satsa på en riktigt öppen plattform för smartphones.

  BTW, vet du om det finns ngt bra alternativ till kalendern på N900 (typ evolution), är inte helt nöjd med den…

 2. Läste det som “specialutvecklingsskit” först, men det kanske inte låg alltför långt ifrån blogginläggets grundbudskap… ;)

  Undrar om Nokia kommer att fortsätta på MeeGo-banan eller om det bara är tillfälligt innan MS-integrationen hunnit ikapp.

 3. @PMyran , som det ser ut så kommer Nokia att fortsätta med MeeGo som en testplatform för framtiden (men med mindre resurser än tidigare, utvecklingen drivs dock till stor del av Intel då Microsoft bestämmt sig för att satsa helt på ARM med WP7 (WP7 fungerar i dagsläget enbart på ett fåtal ARM kretsar så MeeGo är intels bästa chans att ta andelar på smartphone marknaden) , planen för nokia verkar vara att WP7 främst ska ersätta Symbian (I dagsläget är jag tveksam om det är rätt väg att gå, Symbian^3 blev riktigt trevligt att utveckla för tack vare QT (Som även används för MeeGo) och det var nästan löjligt enkelt att utveckla native apps för Symbian+Maemo/MeeGo (Exakt samma kod fungerade på båda platformarna) och det var även lätt att porta appsen till desktop system som Win/Mac/Linux (i princip bara lite UI ändringar och en övergång från OpenGL:ES till vanliga OpenGL som behöver göras om man använder QT, (något som kommer att bli ännu enklare när OpenGL4 blir vanligare)

 4. Tyvärr är det nog så att N9/N950 bara släpps då nokia hade ett kontrakt fär det stod att de /måste/ ge ut minst en MeeGo-telefon. lita på att den kommer att marknadsföras lika inkompetent som N900 om inte värre…

  Men men, det finns ju en chans att de bryter överenskommelsen med microsoft och bygger fler meego-lurar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *