Finland inför färgade ID-kort för inflyttade medborgare

Sedan Dagens Nyheter ändrat den artikel jag länkar nedan (utan revisionshistorik, ni vet som pålitliga källsidor à la Wikipedia har) så har den fått en helt annan innebörd. För att visa på nödvändigheten i revisionshistorik och faktumet att Wikipedia står över nyhetstidningar på denna viktiga punkt, så behåller jag inlägget nedan som det ursprungligen var skrivet.

Tack till läsaren Jenni som noterade att artikelns innehåll var ett helt annat när du läste än när jag hittade den. (och de som vill ha originaltexten till DNs artikel kan läsa nyheten på SvD)

—-

Inflyttade – alltså utländska – medborgare i Finland får en annan färg på sina ID-kort än sina inhemska vänner om de utfärdas efter 1 juni 2011:

De nya korten för utlänningar kommer att vara bruna, medan finländarnas kommer att vara blåa. Polisen vill med de nya färgerna underlätta övervakningen av dem, skriver nyhetsbyrån FNB.

Schyst att de är öppna med att säga att de vill övervaka utlänningarna – och dem specifikt. Här i Sverige bara vräker vi på med övervakning och ger därefter polis och underättelsetjänst rättigheter att välja och vraka.

Nog för att ordvalet kanske är någon konstig språkartefakt och en nyans förlorad i översättningen, men det skulle inte vara förvånande om argumentationen var “övervakning av främlingar är bra”. För de är ju ett hot, förstås. Det vet Sverige, sedan vi röstade in Folkpartiet i riksdagen. (hah, you thought I was going to say Sd!)

Finland bör egentligen uttrycka sig à la Lars von Trier: “What can I say? I understand Hitler, but putting armbands on people is too obvious”.

3 thoughts on “Finland inför färgade ID-kort för inflyttade medborgare”

 1. Vilka dumheter, alla finnar är ju också “invandrare”.
  Det enda man borde vara rädd för, är sin egen rädsla.

  Det var bara för 10.000 år sedan som 1-3 kilometertjocka glaciärer täckte hela Skandinavien. Under de senaste 100.000 åren har det varit fyra istider i Skandinavien, då Skanidnavien fått återkoloniseras likaså fyra gånger.

  Lär mer bl.a här:
  http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/skandinavien/istiden.htm

  De 1-3 kilometertjocka glaciärerna kommer att komma tillbaka snart, eftersom vi befinner oss i utkanten av en värmeböljeperiod. DÅ får vi, och finnarna bli “utvandrare” till varmare breddgrader.

 2. Snacka om att missuppfatta syftet med färgerna. Det har absolut ingenting med etnisk tillhörighet att göra: det handlar enbart om medborgarskap. Finska medborgare som är födda utanför landets gränser får alltså också ett blått kort.

  Orsaken till införandet är att polismyndigheterna vet att finska ID-kort kan användas som resedokument (i.e. istället för pass), medan det i princip är omöjligt att hålla koll på vilka länder som tillämpar samma metod. Läs om artikeln.

  1. Jenni: Jag kan påpeka att artikeln inte var lika utförlig som den är nu när jag läste den. .)

   Notera dessutom att det där med “underlätta övervakningen” inte står med på DN.se längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *