Strömmande media är förlorad media

Spotify har på sistone skrivits om i media eftersom de handikappar användarnas gratiskonton (mer än reklamtvånget alltså). Sannolikt på grund av skivindustrin, vem som nu blir förvånad. Spotify har ju aldrig varit en hedersvärd eller särskilt revolutionerande tjänst. Spotifiering är väl snarare ett skällsord?

IDGs webbundersökning anno 2011-04-25

 

Många frågar sig vad man ska göra nu. Flertalet alternativ kommer på tal, särskilt Grooveshark är populärt. Själv identifierar jag mig inte ett dugg. Spotify har erbjudit strömmande musik, utan nedladdningsmöjlighet, med oerhört begränsat utbud av artister såväl som versioner av låtar. Grooveshark är väl det man använt när man inte hittat en torrent omedelbart, eller verkligen inte ids ladda hem permanent just för stunden.

Google, eller andra sökmotorer som The Pirate Bay har alltid varit stället där man hittat permanent nedladdningsbar musik. Som dessutom inte försvinner på grund av företagsekonomi.

Inte för att strömmande musik skulle vara mindre nedladdning för det, allt lagras ju ändå på din dator. Det handlar bara om ifall det tas bort eller inte – och på vems villkor. Även om det aktivt bränns pengar på att göra detta jobbigare, t.ex. med SVT Play som verkar ha försvårat att kopiera från lokal cache på sistone. [Uppdatering: spara från SVTPlay med SVTGet!]

Med tanke på hur enorma lokala musikarkiv vi kan ha på våra datorer idag, eller handhållna enheter för den delen, så är frågan varför man insisterar att använda strömmande musiktjänster. Utan permanent cache dessutom. Självklart är det en licensfråga, men det ämnas ju råda bot på när skivindustrin dör och Creative Commons-licensierat eller motsvarande får en rejäl uppsving i mediavärlden. På ungefär samma sätt som Vimeo idag, där man stärker platsen för fria licensieringsalternativ och erbjuder nedladdning av de klipp man tittar på. (Vilket i sig är ett starkt argument mot YouTube.)

Rubriken säger att strömmande media är förlorad media – vilket är en framtidsvision snarare än konstaterat faktum. För det är i framtiden som all musik, all kultur och all kunskap antingen kontrolleras av ett fåtal maktinstitutioner eller tillgängliggörs för allmänt bruk. Den strömmande musiken (och filmen etc.) av idag kommer nämligen att försvinna om den inte tillåts arkiveras av allmänheten (“the commons”). Denna slutsats drar jag av att vi, särskilt sedan 2000-talet, bör vara medvetna om att IT-bolag, data och annat därtill är förgängligt. Vad som dock består är de kollektivt framförda idéerna, gemensamt utvecklad infrastruktur och verktyg – samt de därav komna kunskaperna. Allt annat glöms.

Det säger ju sig självt. Om ingen har tillgång finns det ingen som kan bevara.

Kontenta av detta inlägg är nog att om du, säg, uppskattar en konstnär, musiker, filmskapare eller crewet till respektive verk – se till att bevara deras kreationer för framtiden. När du är äldre och ska presentera för kommande generationer hur världen var tidigare så kommer urvalet att vara mycket livfullare och förklarande ifall du har tillgång till vad du själv kopierat.

Jag vill inte behöva föreställa mig den dystopi där jag måste förlita mig på Spotify, Twitter, Facebook och andra upphovsrättsligt låsta, asociala medier för att visa vad som hände 2011 – på grund av upphovsrätt – istället för vår gemensamma historia, skapad med kopimi som värdegrund. Jag bekänner härmed min tro för Det Missionerande Kopimistsamfundet. Kopiera mig.

7 thoughts on “Strömmande media är förlorad media”

 1. Själv funderar jag på att köpa spotify, Mycket av den musik jag lyssnar på är konsumptionslyssning. Att ladda ner torrent för att ha något att lyssna på under jobbet när jag ändå inte vill spara den för framtiden.

  Visst det finns musik som man vill ha och den blir nerladdad eller köpt via itunes(vilket inte är perfekt, men man får iallafall musiken)

  1. Peter: Jag personligen tycker det snarare är förolämpande mot artisterna att köpa deras musik så. Posta dem en tjuga istället, så äras (och tjänar) de mer på dina köp.

   I övrigt, för dina behov är ju Grooveshark klart tillräckligt. Kom dock ihåg att det inte lär finnas förevigt, och då försvinner din musik förevigt. För vem vet vad som någonsin ö.h.t. kan försöka ersätta dem.

   Grooveshark finns tillgängligt som nedladdningsbar klient till bl.a. Maemo (Nokia N900) såväl som Android-ekosystemet.

   1. Tack för tipset, avslutade bums min prenumeration på spotify (som jag endast började med när de släppte linuxklienten). Grooveshark verkar bra, skönt att man kan spela i webbläsaren…

 2. Sannerligen, ditt medlemskap är prisat. Dina medlemsuppgifter är (troligen) heligt kopierade till vår databas och varje minne som kopierar den här sidan kopierar också kopimibilden. Prisad vare kopieringen. Kopiera och sprid, laxsill.

 3. Grooveshark kan ersätta Spotify

  Utbudet i Grooveshark bygger på att användare laddar upp musik de har köpt.
  Det finns även en sida som heter Groovylists som Konvertera dina Spotify , LastFM och iTunes spellistor till Grooveshark.
  Du kan även att se Grooveshark spellistor på Sheen`s TRADING RADIO o TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *