Apples vilseledande marknadsföring – en konsumentfråga

Jag har börjat bli less på Apple med sina inskränkande produkter och desinformativa kampanjer. Dels hatar de fri mjukvara och försöker aktivt att indirekt motverka dess utveckling och utbredning på flera nivåer. Vidare säljer de oerhört begränsade wannabe-handdatorer som endast får köra “godkänd” mjukvara – istället för att överlåta mjukvaruförtroende till användaren. Kom igen, man får inte ens byta batteri själv på sin iPhone/iPad utan måste lämna in till särskilda, Apple-godkänd, servicebutiker.

A movie about trusted computing by LAFKON.

Förtroende är en djup övertygelse om sanning och vad som är rätt – och kan inte påtvingas. […] Ifall du får någons förtroende har du etablerat ett förhållande baserat på kommunikation, delade värderingar och erfarenheter. Förtroende beror alltid på ömsesidighet.

Denna process har blivit omformad av datorindustrin. Nu gör ett mikrochip den uppgiften åt dig. Industrin kallar det “förtrolig datoranvändning”. […]

Industrins tolkning av förtrolig datoranvändning liknar detta – för att bekämpa hot och göra datoranvändning mer pålitlig. Den stora skillnaden är att du kan inte bestämma själv vad som är pålitligt och ej. Detta eftersom de redan bestämt för dig – och de har redan bestämt att inte lita på dig.

Om de inte litar på dig – varför skulle du lita på dem?

Essensen av texten ovan är oerhört viktig. Ifall ens användande av teknik ska vara pålitlig och förtrolig måste användarens värderingar tas i beaktande. Med Apple (och givetvis många andra, och inte bara Microsoft) och övrigas idéer om “säkerhet”, “trygghet” och dylikt för datoranvändarna fördummar och begränsar man potentialen i t.ex. ens “smarta telefon” – och gör det till en leksak snarare än ett verktyg.

Begränsningarna i din korkade telefon är förstås ett oerhört stort ämne i sig och jag inledde detta inlägg med ett helt annat ämne – nämligen den vilseledande marknadsföringen. Därför planterar jag snarare fröet om “trusted” computing, som visas i filmen ovan, för senare diskussion. Men ämnena väver absolut in i varandra, med frågan om hur mycket ansvar en användare måste ta – samt vilket förtroende man kan ha för en leverantör när den behandlar en som skit.

Jag har länge kritiserat iPod/iPhone/whatever för att inte möjliggöra batteribyte utan att bryta mot garantin. En del användare har inte upplevt detta som ett problem – batteriet är ändå ganska påkostat – men faktum är att det orsakar en inbyggd funktionsnedsättning för framtida bruk. När batteriet är dött – och de har sällan levnadstid på särskilt många år – och hårdvaran i övrigt fortfarande fungerar… Varför skulle man då behöva bryta upp produkten för att återställa den till ett nästan helt nytt skick? Det är väl den mest grundläggande regeln för design av mobil hårdvara, efter portabilitet, att batteriet är utbytbart?

Eller för den delen SIM-kort. När du vill byta abonnemang med din iPhone – vad gör du då? Ja de senaste iPhone (4) har ett konstigt påhitt i form av “micro-SIM”, som de förmodligen är ensamma om att använda. Konsekvensen är givetvis att du inte kan använda vanliga SIM-kort. Eller kanske den helt galna idén att använda hårdvaran som en handdator istället för en telefon? …visst det går väl, men vad kan du faktiskt göra för något produktivt med den – och vad låter Apple dig göra? Självbestämmande känns annars som en självklar funktion i en teknisk pryl från 2000-talet.

Tänk dig din laptop – tänk om någon hade krävt att godkänna varenda program du installerar. Tänk om du hade behövt ange kreditkortsnummer för att installera programmen i första början. Tänk om du inte hade kunnat byta ut batteriet. Tänk om du inte fick välja internetleverantörVarför tillåta de begränsningarna i telefonen?

Och varför börja tillåta samma begränsningar i ens faktiska laptop? Joserdu, för om du köper t.ex. en Macbook Pro från Apple – och säkert vanliga Macbooks snart – så kan du inte byta ut batteriet själv. Seriöst. De kallar det ett “innovativt, inbyggt batteri” och menar att det på något sätt skulle vara “ett genombrott” och nyskapande (…”innovativt”) när det egentligen är bakåtsträvande samt försämrar villkoren för datoranvändaren. Ännu sämre är det när säljpitchen lyder:

“Avancerad sammansättning och adaptiv laddning klarar upp till 1000 fullständiga laddningscykler – nästan tre gånger så lång livscykel som de flesta batterier i bärbara datorer.6 Eftersom MacBook Pro-batteriet räcker i upp till fem år förbrukar MacBook Pro bara ett batteri under samma tid som en vanlig bärbar dator förbrukar tre. Det är bättre för både dig och miljön.”

…och om man tittar längst ner på sidan – vad ser man då gällande garantin? Joserduo, faktumet att de inte alls utlovar 5 års garanti alls. För standardköp är garantin för hela paketet endast ett år och inte ens om man betalar extra blir det längre än tre år. Så vem går man till och klagar till när deras batteri kollapsar efter 3 år och 1 dag – och man endast har vilseledande marknadsföring att referera till?

“En Mac levereras med 90 dagars kostnadsfri telefonsupport och ett års begränsad garanti. Om du köper AppleCare Protection Plan kan du förlänga skyddet till tre år från den dagen du köpte din Mac.”

Ovanstående klagomål ämnar jag skicka till Konsumentombudsmannen eftersom det absolut definitivt kan orsaka att människor tror att Apple på något som helst sätt skulle leverera en produkt som håller längre än andra leverantörer. Som det impliceras genom deras garantiavtal är så självklart inte fallet.

(Givetvis kan hackers, avancerade användare och sådana som läser på djupt kringgå majoriteten av ovannämnda problem. Men vilket förtroende har man i en leverantör som medvetet bygger in funktionsnedsättningar? Eller för den delen sparar din geografiska position.)

12 thoughts on “Apples vilseledande marknadsföring – en konsumentfråga”

 1. Men, men… du brukar hålla bra nivå, men det här är rent löjligt.

  Till att börja med; om du tycker att Apples marknadsföring är vilseledande, och kampanjerna desinformativa kunde du ge ett bra exempel – kopplingen till det som följer är ju tämligen obefintlig. För inte har väl Apple basunerat ut att de älskar fri mjukvara?

  • Apple “hatar” fri mjukvara? Nä. På vilken annan hårdvara kan du köra i princip vilket OS du vill? Vilka program du vill? Om vi pratar datorer. iTunes Music Store komplettera rätt fint av Garageband, ett av de lättare sätten att skapa egen musik – och där finns inga hinder att lagra piratfiler. Vad gäller Appstore är det ett säkert sätt för de flesta att köpa/ladda hem säker programvara, som t.ex. inte tjuvringer betalnummer utan att du märker det. Passar det inte dig – använd en annan telefon (eller jailbreaka den på egen risk).
  • Försöker “aktivt att indirekt”? Vilket nyspråk. Få se nu, var det Apple som drog tillbaka VLC-appen eller en principryttare i GPL-lägret som började jazza..?
  –> Vilket annat hård- eller mjukvaruföretag arbetar mer aktivt för fri mjukvara i någon form? Sony, Samsung, Dell eller Pyttemjuk?
  • Om du tycker att Apple säljer “oerhört begränsade wannabe-handdatorer”, köp en Nokia/Ericsson/Moto istället. Får/kan du busa på med hemkörda program i den?

  Visst. Det finns många goda skäl att förespråka olika former av friare programvara/-licenser, men onyanserat gnäll lär inte främja den saken.

  1. Michael Nordvall: Exemplen på fri mjukvaru-motarbetande var snarare App Store såväl som att de börjar hyvla bort program som t.ex. Samba (för Windowsfildelning) eftersom de gått över till GPLv3. Utöver detta har de också bråkat med gcc gällande just GPLv3.

   “aktivt att indirekt” innebär att de är mycket väl medvetna om sitt agerande, men väljer att inte uttryckligen försvåra. Resonemanget ligger i att de som ansvarar över både plattform och utbud har ett visst ansvar när det kommer till konkurrens. Kanske rentav konkurrenslagstiftning. Jämför med Windows där endast IE följde med – och EU-domstol dömde Microsoft att tvingas även skeppa andra webläsaralternativ.

   Specifikt gällande VLC, så ja. Apple gjorde ju rätt rent juridiskt – och VLC kan inte kräva att de distribuerar källkoden. Däremot erbjuder Apple INGEN SOM HELST MÖJLIGHET för vanliga användare att installera 3:e-partapplikationer till sin iPhone, vilket effektivt handikappar utvecklingsmöjligheterna och spridningsmöjligheter. Vilket direkt påverkar mitt förtroende till företaget – då de behandlar kunder som idioter och/eller skit.

   Gällande Sony, Samsung, Dell och Microsoft förstår jag inte varför dessa tas upp som exempel. Senaste datorn jag köpte var en Asus EeePC med Linux förinstallerat, så jag t.o.m. slapp betala Windowsskatt. Och fick t.o.m. större hårddisk på köpet än om jag hade valt den med Windowslicens!

   Jag har personligen en Nokia N900 som handdatortelefonwhatever. Den är för närvarande inte kvar på marknaden och det lär inte komma en uppföljare. Varför? För att den är för bra för vanliga konsumenter. Den är varken kastrerad eller på något sätt medvetet handikappad. Den kör ett Debian Linux-derivat rakt av, och låter mig köra exakt vad jag vill på den. Så ja – jag får busa på med hemkörda program i den. T.o.m. hemkörda program skrivna i Python, Perl eller bash-script om jag så vill (vilket är svårare med en Android t.ex)

 2. App Store-konceptet är ett verkligt problem – dels för att man inte ”får” använda andra källor, men också i sammanhang där man ”bara” använder bundling för att få en dominant ställning, vare sig det handlar om Mac OS X eller Ubuntu.

  Att klaga på batteriet är däremot larvigt. Att byta batterier i en bärbar dator eller telefon är extremt ovanligt beteende, och att bygga in batteriet i en egen liten låda är inte gratis: det går åt mer material till själva lådan, och man får mindre stadga eftersom det finns ett stort hål i höljet, så man behöver mer inre struktur. Resultatet blir antingen en större, tyngre och därmed sämre pryl, eller en pryl med kortare batteritid. (Apple har uppgett att de kunde öka batteriets volym med knappt 50 % för MacBook Pro genom att integrera det. I en iPhone 4, som till större delen består av batteri, är nog vinsten mycket större.)

  Det är också ganska ovanligt att använda en dator i mer än fem år, eller en telefon i mer än tre. Men en verklig livstidsbegränsning är att de slutade tillhandahålla säkerhetsuppdateringar för iPhone 3G i Mars – nio månader efter att de slutade sälja den.

  1. Jens Ayton: Ubuntu tillåter dig utan problem att lägga till nya programkällor. Det finns inget som hindrar dig – och det är officiellt stödd lösning för att t.ex. hålla sig bättre uppdaterad med Firefox och liknande.

   Apple hävdar att det är “miljömässigt bättre” att deras 5-åriga batterier (som de absolut max lovar håller i 3 år med garanti – för man får ju inte ta ut det i vilket fall). Frågan är dock vad som händer när batteriet är dött – jo då är det bara att hiva datorn. För du kan inte byta batteriet, till skillnad från helt suveränt fungerande äldre laptops där det _bara_ är batteriet som kolat.

   Jag vill mena att använda en dator i fem inte är några som helst problem för majoriteten användare idag, eftersom en fem år gammal dator idag klarar av allt en vanlig datoranvändare behöver (dit räknas ej senaste-spelen-gamers).

 3. Kan inte annat än hålla med. Jag blir förbannad när alla företag nuförtiden fördummar kunden genom att förhindra att man kan lösa problem själva.

  Pappa fick en brödrost i 17 års present och den håller än idag, 30 år senare. En kompis till mig köpte en brödrost och när den gick sönder, efter ett drygt år, så fanns det inget sätt att öppna den förutom att ha sönder plasten.

  Jag kör på en Mac för tillfället men när jag sommarjobbat ihop lite pengar ska jag köpa mig en ordentlig dator och installera Ubuntu. Till och med min pappa börjar snegla på Ubuntu efter att strulat med Windows i flera år.

  1. Fnadde42: Du behöver nog inte ens köpa “en ordentlig dator” med dagens mått mätt. Så länge det är en tvåkärnig processor är du nog nöjd på alla tänkbara sätt, då samtliga sådana i princip har stöd för alla bra och utnyttjade prestandaförbättringar för desktopsystem .)

 4. “Ovanstående klagomål ämnar jag skicka till Konsumentombudsmannen eftersom det absolut definitivt kan orsaka att människor tror att Apple på något som helst sätt skulle leverera en produkt som håller längre än andra leverantörer.”

  Min första Macdator (ej nätansluten) hade jag i 14 år utan ett enda problem och utan ett enda servicebesök.

  Den andra (nätansluten) hade jag i ca 5 år – och inget problem med den heller förrän den “lade av”. Min nuvarande Mac har jag haft i ca ett år – och det skall bli intressant och se hur många år “den pallar”.

  PC kommer jag i vilket fall som att försöka undvika – för jag har inget intresse för eller kunskap om hur man gör för att rensa skit i sådana. Det bekymret existerar ju överhuvudtaget ej med Mac.

  Så som alltid: “Alla mynt har två sidor !” – och vilka datorer är minst hälsobelastande avseende IT-smog :?:

  1. Josef Boberg: Jag vet inte riktigt vad du menar med “PC”. Idag kör ju Apple med x86-hårdvara rakt av, så det är inte ens en skillnad i vad datorerna ifråga klarar av eller hur de presterar. Mer än vad det är mellan “PC-processorer”. (tidigare, när Apple använde PPC till sina persondatorer, så var det ju faktiskt helt olika instruktionsuppsättningar till processorerna)

   Sedan förstår jag inte vad du menar med att PC skulle ha problem, då jag t.ex. använder Ubuntu Linux på alla maskiner som är laptops/arbetsstationer. Det finns inga som helst problem med virus, trassel och seghet – fast segheten stiger förstås ju äldre datorn är. 8-10 år någonstans är maxgränsen för vad jag hade rekommenderat folk att köra Ubuntu på, om än mycket kortare ifall man t.ex. ska arbeta med multimedia.

   Med Ubuntu har jag dessutom ofta redan använt tekniken ifråga i några månader upp till ett par år när t.ex. Apple och Microsoft marknadsför något “innovativt”.

   Så ifall du nu menar att du inte vill testa på Windows så förstår jag dig. Det är helt trasigt att folk faktiskt använder den skiten ännu idag. För vardagsarbete är GNU/Linux-distributioner bättre – och verkligen måste man arbeta med t.ex. Photoshop, avancerad musikproduktion eller videoredigering finns ju alla program som folk ändå använder till Mac OS X.

   Däremot tycker jag du borde känna på Linux, bara för att liksom. Det är inget trassel och dessutom oerhört lättanvänt. Är du sugen rekommenderar jag som sagt distributionen Ubuntu.

   Och det jag beskrev nu var alltså myntets tredje sida, kanske?

 5. Jag blev oxå lite irriterad av liknande skäl och skrev då ihop detta. Det är kanske inte 100% aktuellt eftersom jag skrev det för ett år sedan men sakargumenten håller känns det som.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *