Nytt försök på fri mjukvara till Umeås skolor?

Från mig till Johan Wahlström, med referenser till Umebuntu-projektet för att använda fri mjukvara i Umeås skolor.

Halloj!

Jag läste på Infotech Umeå i en artikel från februari att Umeå är någon slags föredöme för andra städer när det gäller öppna/olåsta datorer.

Betyder detta att dagens skolelever får t.ex. installera Linux på sina datorer? Eller är det fortfarande förbjudet att installera eget operativsystem [vid sidan om existerande]? I så fall är det ju en sanning med totalhavererad struktur att hävda att datorerna inte låser in/fast användaren.

Ifall det nu gäller att elever får installera egna operativsystem tycker jag att man kan göra en informationskampanj för detta. Detta hade jag absolut gärna brunnit för att speca upp och utföra. Kanske att man inför nästa år skulle kunna skeppa datorerna med dual-bootande miljö, som Forslunda gör eller åtminstone har gjort? Även om samtlig önskad integration inte är möjlig på grund av IT-avdelningens Microsoftälskande.

När jag för drygt ett år sedan hade kontakt med elever som skulle testa Ubuntu så blev ju tacken från IT-avdelningen snarare att allt mitt ideella arbete beslagtogs av polis och hölls kvar i 11 månader. Förutsatt att detta inte sker igen hjälper jag gärna till.


Mikael Nordfeldth
http://blog.mmn-o.se/
mmn@hethane.se
070-5657637

Min stora förhoppning är just det gällande dual-bootande datorer. Det i kombination med en informationskampanj kan absolut öka kunskapen och användandet för fri mjukvara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *