Missbruket av ordet hacker i media

Eftersom jag spontant lade märke till rubriken Pågående hackerattack mot vk.se så blir mitt inlägg rätt spontant också, även om det finns mycket på ämnet att orda om. Följande försökte jag skicka in som en kommentar till artikeln, men vet ej ännu om det faktiskt kom fram just på grund av överbelastningen.

Det är ju inte en hacker-attack ifall det bara handlar om ökad internettrafik.

DoS- eller DDoS-attack heter det då – och står för “[distributed] denial of service”. Vilket inte har något med hacking att göra.

Hacking är i grund och botten metoder/problemlösning – och DDoS har inget med något sådant att göra. Vänligen använd korrekt terminologi, typ “överbelastningsattack” eller så.

Mvh,
Mikael Nordfeldth
Umeå Hackerspace

Jag har även ringt redaktionen och noterat detta för Västerbottens Kuriren. Det känns i mina ögon fel att man spinner vidare på ett så missriktat bruk av ordet “hacker”. DDoS kan endast i undantagsfall ö.h.t. faktiskt användas som en metod för t.ex. säkerhetsanalys eller kringgående av hinder, vilket skälet sannolikt inte är i just denna attack. Det är snarare att jämföra med någon slags våldsam och högljudd fotbollshuligan – medan en hacker är någon som faktiskt tänker igenom en problemställning och försöker applicera en lösning.

Tidigare fall på senare tid av detta felaktiga ordval har varit vanliga gällande gruppen Anonymous som utfört överbelastningsattacker mot exempelvis Mastercard, Paypal och många andra för att protestera mot yttrandefrihetsattackerna som skett mot Wikileaks av majoriteten västländers regeringar. Anonymous utför en massa andra DDoS-attacker också, men även om man kan betrakta organisationerna de ger sig på som problem så är attackerna inte en lösning. Och därför är det inte hacking.

Notisen i sin helhet nedan:

Pågående hackerattack mot vk.se
Just nu är vk.se utsatt för någon form hacker-attack.

– Det är en jättestörning som gäller vk.se, folkbladet och apberget, berättar Anders Vännman, IT chef.
Attacken innebär att trafiken på sajten går trögt under perioder. Störningen är inte permanent, utan trafiken kommer och går.
– Vi har tagit kontakt med vår internetleverantör som undersöker hur man ska hantera situationen, säger Anders Vännman.

Publicerad: 24 mars 2011 kl 12.00

4 thoughts on “Missbruket av ordet hacker i media”

 1. Ptja. Fast ska man vara helt ärlig är ju också *chocker och döds* ganska vanliga. “Xterrorn” där X kan anta värden mellan geting och a-kassesökande.

  “X får mig att känna mig kränk/förnedrad/sårad” där X kan vara till exempel en telefonräkning från Telia.

  Vänstern X, där X är ett verb inom mängden “negativa har” (har inte/inga/inget) och “negativa är [adjektiv]” (gnällig, orealistisk, osv).

  Fackligt organiserade är också en grupp invidider som ofta svartmålas av medier trots att deras egentliga uppdrag och önskan är att ta hand om sig och göra sin egen situation bättre.

  Hackare särbehandlas i alla fall inte av den för tidningarnas begynnande tabloidgenerationen. Vilken tröst det nu skulle vara. Förmodligen ingen alls.

  1. Ja jag säger inte att det är ett ovanligt fenomen. Dock ska man väl försöka göra nytta när det känns som att man har en reell möjlighet att göra så. Att kontakta VK går fort och de är en tillräckligt liten redaktion för att man skulle kunna få gehör.

   Inte för att jag tror de ändrar på sin vana. Men det är värt ett försök.

 2. Aaah, den klassiska långbänken som diskuterats de senaste 20 åren och som jag trodde var ett lost cause sen länge… :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *