Att måla på snö är harmlöst

Med anledning av “kulturbråket” så vill jag publicera min generella respons på kommentarer kring det hela. Under CCOU-inlägget om färgläggningen av snöborgen finns en ganska väl sammanfattande kommentar för kritiken mot målandet:

ORN- [30 Januari, 2011 kl 21:28]

Att vara kulturutövare, proffessionell eller amatör, innebär att skapa något. Att ”våldsrapera” andras kulturella alster för att få uppmärksamhet är bara idiotiskt och nedvärderande. Om ni förvandlat en vanlig snöhög till en kulturyttring hade det varit en kreativ aktion, nu har ni bara skaffat er ovänner.

Ett ”FÖRLÅT” i TV inslaget hade varit på plats.

Mitt rätt konkreta och upprätta svar löd som följer:

Hela tv-intervjun innehåller varma ord om hur bra hela snöborgen är. Det är en lekplats för barn som absolut bör vara lekfull och kreativ. För tillfället är inte väggarna ”rena och vita” som konstnären uttryckte sig utan snarare smutsiga och krackelerade på grund av det naturliga estetiska tillståndet av packeterade snömassor från slumpat ursprung.

Majoriteten av responsen från teckningarna och målningarna på väggarna var positiv – många besökare tyckte det var roligt och skulle t.ex. gärna se mer färg på väggarna. Att göra detsamma med en snöbacke – om än inte snöhög – har redan gjorts.

Att bygga vidare på någons verk, komma med idétillskott och göra harmlösa saker som att måla på snöväggar tycker jag absolut är en god idé. Hade vi, som Reidar Rova likställde det med, ”klottrat ner vilken lekpark som helst” skulle det vara skadegörelse. För då är det något permanent.

One thought on “Att måla på snö är harmlöst”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *