Vad säger kommunen om “dataintrånget” nu?

Artikel i Västerbottens Kuriren 2010-12-20

Här följer ett mail jag nyss skickade till den person som åtminstone tidigare varit officiell kontakt gällande tillslaget mot mitt kontor på Hamnmagasinet. Det vill säga Ulf Persson som är ansvarig chef hos “IT och Telefoni” vid Umeå kommun.

Noteras bör att artikeln anger att jag sagt det ska vara 200KiB/s, fast det handlar ju om att det var utslaget på ett dygn. Min egna stickprovsbevakning gav allt som oftast bara trafik kring 100-150 KiB/s. Totalkapacitet och uppgifterna som polisen fick från Umeå kommun har jag publicerat tidigare, där även följande kommentar gavs från IRC:

fast drar det inte mer än 200kbps att t.ex sitta och kolla trailers på apple.com eller sitta och mögla framför jewtube?

Mitt mail till Ulf

Hej Ulf,
med anledning av nyheten som går att läsa i Västerbottens Kuriren idag (2010-12-20) undrar jag ifall Umeå kommun, eller ansvarig person, har ett officiellt eller inofficiellt yttrande gällande den anmälan som gjordes. Anmälan resulterade, vilket rimligen var syftet med den, i en husrannsakan där bland annat en privatpersons datorer beslagtogs. Utöver detta även egendom tillhörandes aktiva, ideella föreningar inom Umeå kommun.

Beslaget orsakade minst 11 månader förlorad arbetstid, försvunnen hårdvara, ryktesspridning etc. vilket i sin tur resulterade i kraftigt minskade möjligheter till såväl privat som ideell verksamhet för individen, och anslutna föreningar, vars kontor utsattes för tillslaget. Utöver detta orsakade det även merarbete för den misstänkte och flera andra konsekvenser som inte specifieras i detta mail men kommer att tas upp i en skadeståndsanmälan framöver.

Eftersom jag inte hört något officiellt från kommunens sida gällande detta sedan media-pådraget i januari/februari lade sig är jag lur på ifall jag missat något eller ifall det helt enkelt inte yttrats något.

Mvh,
Mikael Nordfeldth
http://blog.mmn-o.se/
mmn@hethane.se
070-5657637

Svaret från Ulf

From Ulf Persson Sent Wed, 22 Dec 2010, 14:29:17 CET
To Mikael Nordfeldth
Subject SV: Gällande nedlagda dataintrång-förundersökningen

Hej,

Vi har inget ytterligare att tillägga i ärendet.

_________________________________________
Med vänliga hälsningar
Ulf Persson
Intraprenadchef
IT och Telefoni
Umeå Kommun

13 thoughts on “Vad säger kommunen om “dataintrånget” nu?”

 1. jewtube? ! vad menar du? jag hoppas på en miss på tangent bordet, en felstavning och inte vad jag tänkte på först, när jag läste det. Det är lite för grovt, fördomsfullt och ointelligent.
  så, vad fan menar du med kommentaren?

  1. Det finns en sedan länge spridd avsiktlig felstavning i skrift av vokalljud på engelska, där vokalljudet är “o”, “u” eller kombinationen “ou”, som i t.ex orden “you”, “cool”, “stool” och så vidare ersätts med “ew”, utan någon annan anledning än att det uttalas ungefär likadant. For the lulz, helt enkelt.

   Ett par andra konsonantrelaterade varianter är att ersätta “c” med “k” och “y” (där det står för ljudet “j”) med just “j”.

   För vart och ett av de orden i exempellistan ovan så kan den avsiktliga felskrivningen därför bli “you” -> “yew” eller “jew”, “cool” -> “kewl”, “stool” > “stewl” och så vidare för allehanda kombinationer av bokstäver och ljud.

   I fallet med artikeln ovan har alltså stavningen “jew” absolut ingenting alls med folkgruppen att göra, utan är till 100% en lek med stavning och uttal.

   Personligen tycker jag i och för sig att det är en smula barnsligt att använda den typen av bokstavslekar i artiklar som i övrigt är tänkta att avhandla ett seriöst ämne och där bokstavslekarna i sig inte behandlas eller tillför något. Även om jag således tycker att det kanske var onödigt i just det här fallet, så är det alltså i alla hänseenden *inte* frågan om något som är värt att hetsa upp sig över.

   Mikael får naturligtvis rätta mig om jag har fel.

   1. Oups. Ser nu att jewtube.com mycket riktigt är en befintlig site, som Mikael mycket väl kan ha åsyftat, vilket inte är några konstigheter alls. I så fall kan ni alla vänligen ignorera mitt snusförnuftiga (men kanske missriktade) svar ovan. Heh. :P

  2. Jewtube är en riktig sajt, som är precis vad man ska tro den är utifrån dess namn. Typ som youtube, fast judisk. Vad är problemet? :)

   1. För det första: Det var inte jag som skrev det. Jag citerade från IRC.

    För det andra: JewTube är en videodelningssida mycket likt YouTube. De fungerar på samma sätt och har väl rimligen motsvarande bandbredd för videoströmmarna.

    För det tredje: Vad fan? Borde det ha stått blacktube istället kanske?

  1. tompa: Menar du att jag inte borde kräva skadestånd, eller att jag inte borde gapa efter mer än vad jag förtjänar? (där det senare snarare skulle vara att satsa på hur mycket jag anser att kommun/polis i sin tur bör lida)

   1. Jag tycker du ska köra vidare, om inte annat så kanske det här hjälper andra som råkar ut för liknande saker i framtiden.

   2. Jag menar att du inte ska använda taskigt språk som ger dåliga associationer, för dina antagonister. Jo, vi/jag kan också skriva sådan ord som YouTube. Om du använder Judetuben som ett argument istället, så är ett bottennapp i en argumentation. Någonstans där ville jag hamna.
    Klart du kan hävda anspråk , men sila snacket..

 2. @zale & @tompa:

  “…vad fan menar du med kommentaren?”

  Den frågan ska snarare ställas till signaturen E-Rock eftersom det är ett citat från en IRC-konversation där E-Rock fällde den kommentaren. Och innan era hjärnor kokar över av hatkänslor mot allt som kan tolkas som rasistiskt tycker jag att ni ska läsa vad dak skrev angående vanliga omskrivningar i dessa samanhang.

 3. Det var jag som skrev kommentaren. Satt i sitt sammanhang så handlar den om huruvida trafikmängden på i genomsnitt 200kbps över ett dygn rimligtvis kunde anses vara en “belastningsattack” på kommunens nät. (Nej jag är inte antisemit eller dylikt).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *