Umeås sms-biljetter för buss

Psst, läsare av detta gamla inlägg: algoritmen är uppdaterad 3:e kvartalet 2011.

Vi ska försöka lista ut Umeås SMS-bussbiljetters hemliga system. SUF Umeå verkar ju ha failat hittills och tyvärr har diskussionen om biljettfusk lagt sig (trots 1200kr böter och stora problem).

Faktum är att sms-biljetter är ett system som – per design – är omöjligt att hålla fuskfritt. Något som inte går att fuska med – lika trivialt åtminstone – är gamla, hederliga kontanter. Fast sådant kan man inte använda på Umeås bussar. Ej heller kan man använda kontantkort, utan för att betala behöver man antingen sms:a (dyrare), köpa rabattkort i förhand (har man _alltid_ med sig det?) eller skaffa ett kreditkort (och betala för att betala?).

Jag tänkte dock att det kan vara kul som julpyssel och än så länge har vi luskat fram xPPxDDMMx där:

  • PP är sista två siffrorna i telefonnumret baklänges
  • DD är dags-datumet till vilket biljetten är giltig
  • MM är minut-angivelsen till vilket biljetten är giltig baklänges

Exempelvis:
+46705657637 2010-11-10 11:47 2010-11-10 13:17 => 273510716

Nu funderar vi på om resterande siffror (c[0,3,8]) bara är kontrollsummor, slumpade, tagna från sekunderna i en timestamp eller vad. Tips och förslag och idéer välkomnas.

Mina tankar kring det hela: Text är text. Kan det kopieras så kopiera! Tveka inte. SMS-biljetter visar ännu en gång att pengar inte existerar. Samt att information (data, uppgifter, text, immateriellt stoff) inte har ett intrinsikalt värde. Jag kommer att fortsätta åka med fusk-sms [jag växte upp, skaffade månadskort och har betalat för alla resor] tills jag kan betala med kontanter – aka riktiga pengar.

Uppdatering 2011-11-15: Tydligen är denna algoritmen lite förändrad nu. Så datat som finns tillgängligt nedanför är inte dagsfärskt.

Ladda hem gamla data som kommaseparerade värden. De tre sista kolumnerna är extraherade från det hittills okända datat.

7 thoughts on “Umeås sms-biljetter för buss”

  1. Om man ska våga sig på en kvalificerad gissning så är åtminstone en av siffrorna en enkel checksumma för annan information (telefonnummer eller tid). Syftet med checksumman är att kontrollanten enkelt ska kunna kolla att du inte har fuskat, genom att kopiera SMS:et från en annan telefon, eller att du inte har tagit ett gammalt SMS och ändrat tiden. Gissningsvis så är algoritmen för checksumman så enkel att kontrollanten ska kunna räkna ut den i huvudet.

    Lycka till med knäckandet.

  2. Hur går det till när de kontrollerar? Måste de ha maskinell hjälp att göra det eller kan det göras helt manuellt? Vad slags maskin använder de i så fall?

    (Hade jag byggt ett maskinellt system så hade jag byggt det med nån hashfunktion, typ MD5 eller så, och använt tex sista siffran som kontroll men då förutsätter det ju att man enkelt kan programmera om kontrollmaskinen så att man kan ändra system om det blir avslöjat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *