Grooming och uppfostran

Dagens Nyheter skriver om datalagringsdirektivet (som alla partier i riksdagen, förutom kanske enfrågepartiet Sverigedemokraterna, vill implementera i svensk lagstiftning). Justitieministern menar att detta handlar om att sätta dit brottslingar genom statligt förordnad, preventiv uppfostringsförsäkring för dåliga föräldrar:

– Om man nu vill göra något åt att 12-åringar får kontakt på nätet med 55-åringar som vill ha sex med dem — hur ska vi försäkra oss om att rättsväsendet kan få det underlag som krävs? Det diskuteras nu. När vi är färdiga med förslag som det finns anledning att fatta beslut om då kommer jag att presentera dem, säger Ask till TT.

För faktumet att man kan lära en 12-åring att inte följa med random gubbar, ta godis från främlingar och dylikt försvann med 90-talet. 2000-talets barn är efterblivna, föräldrarna inkompetenta, obrydda och överstressade samt kan inte på något sätt förmedla sunt förnuft – eftersom de inte har sådant själva.

Även om det finns exempel på dålig uppfostran även i tidigare ålderspann, förstås. Folk som inte kan skilja på rätt och fel kan inte lära ut skillnaden på rätt och fel.

Datalagringsdirektivet är så mycket mer än grooming. Det är så mycket mer än fildelning. Det är så mycket mer än vårt privatliv. Det är så mycket mer än Sverige och Europa. Det är allt. Allt vi gör i våra liv, från internet till mobiltelefon och informell kontakt med vänner. Och detta vill samtliga partier i riksdagen genomdriva – eftersom man blivit uppfostrad att lyda. Man har blivit uppfostrad att följa den 59-åriga Europeiska Unionen när denne erbjuder godis från en svart skåpbil.

6 thoughts on “Grooming och uppfostran”

 1. Jävligt fint formulerat.
  Vänsterpartiet är ju dock emot datalagringsdirektivet, och kämpar väl förhoppningsvis för att ändra det så mycket som möjligt.
  Och Beatrice Ask hatas av hela mitt hjärta.

  1. Vänstepartiet ville, senast jag såg, implementera lagstiftningen. Eftersom EU kräver det. De kanske är mot DLD men vill inte stå emot EU, trots halvuttalad kanskeviintevillvaramedmenvadåvimåsteju (vilket det utvecklats till på sistone).

   1. Vänsterpartiets egen sida i februari 2010:

    – Vi anser inte att man kan strunta i EU-domslutet mot Sverige. Det är inte ett ansvarsfullt agerande att som nuvarande regering skjuta upp implementeringen och hoppas på att slippa hantera de politiska konsekvenserna, säger Alice Åström, gruppledare i riksdagen och vice ordförande i Vänsterpartiet.

    Även om det vore billigare att inte implementera det. Och mer rättssäkert! Och mer respekterande för demokratin!

    1. Jo, jag har läst det där.
     Men jag tolkar det snarare som att de menar att det inte är ansvarsfullt att skjuta upp diskussionen – och att de trots allt inte vill ha direktivet som det ser ut som nu; utan då eventuellt förändra det, för att därefter implementera det.

     Men jag vet att de viker sig för S och Mp. Det är hemskt tråkigt. Men nu är iallafall det blocket [tillfälligt] upplöst, verkar det ju som.

     1. Kanske kan de alltså nu ta tillbaka sin gamla ståndpunkt, och motsätta sig själva implementeringen igen. Den publikationen du länkade till är ju förhållandevis gammal, och en produkt av blocksammarbetet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *