Piratpartiets ansvar i Umeå kommun

Piratpartiet har fått ett förtroende på 1% i Umeå kommunfullmäktige. I skolvalet gavs (Pp) ett förtroende på 2,78% i Umeås gymnasieskolor (inkl. högstadiet blev det 7,2%).

Siffrorna visar givetvis på att Piratpartiet inte kommer in i kommunfullmäktige och förklaringarna är många. Bland annat eftersom Sverigedemokraterna fångat uppmärksamhet och gett en exotisk krydda till valet. I Umeå kommun är det ännu oklart om de tagit sig in i fullmäktige tills alla förtidsröster är räknade.

Trots resultatet får inte individerna i Piratpartiet sluta vara engagerade och skapa opinion. Under mandatperioden kanske det är svårare att diskutera utifrån ett politiskt perspektiv – övriga partier är för revirkåta för att släppa in någon annan som avsändare. Däremot står det ju faktiskt kvar att det halvetablerade informationssamhället behöver en förnuftig syn på samhällets förhållningssätt gentemot information/kommunikation och demokratiska rättigheter.

Mitt personliga engagemang är absolut inte dött för att vi missade gränsen till kommunfullmäktige. Däremot får vi inget ekonomiskt stöd, vilket försvårar att framöver bedriva den politik som är nyttig och nödvändig i piraternas intresse. Vi har dock i Umeå kommun den fantastiska (om än egentligen rätt självklara) möjligheten till medborgarförslag. Det är, i kombination med partiöverskridande samtal, detta som måste användas de kommande 4 åren.

För min del kanske den politiska avsändaren som sagt behöver tonas ner i dessa samtal. Något som är säkert är dock, som tidigare nämnt, att politiken i allmänhet behöver släppa paketpolitiken och fokusera på det som faktiskt engagerar människor. Idag är vi för bortskämda och relativt få personer har riktigt avgörande politiska övertygelser.

Vad som väntar är alltså, åtminstone för mig personligen, att hitta tid, resurser och möjligheten att orka bedriva politik ideellt. För engagemanget och drivkraften finns kvar – och min förhoppning är att etablerade fullmäktigepartier är villiga att lyssna. Orkar någon annan också göra detta formulerar jag mer än gärna medborgarförslag ihop och uppvaktar övriga partier. Det handlar om vår plikt för de 1% av Umeå kommun som faktiskt röstade på Piratpartiet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *