Preliminärt avstånd från PPs valmanifest

Jag fick nyss veta att om 30 minuter [när jag började skriva] (00:00 måndag 2 augusti 2010) släpper Piratpartiet sina valmanifest.

Jag vill härmed påpeka att jag inte tagit del av processen ö.h.t. – eftersom jag inte visste att den pågick. Genom en IRC-kanal fick jag veta att det finns formuleringar, uppgifter och ståndpunkter som förmodligen kommer att misstyckas kring djupt in i partiet.

Efter att ha läst diskussioner kring det så tar jag härmed bestämt avstånd från valmanifestet för Piratpartiet. Jag kanske håller med om saker, men har inte tänkt uttrycka mig förrän jag läst igenom det i sin helhet.

Faktum är att jag inte blivit meddelad. Detta kan skyllas på tekniska bekymmer då – trots att jag angett mmn@hethane.se i PirateWeb – mail endast levereras till mikael.nordfeldth@piratpartiet.se, vilken jag inte följer särskilt noggrant. För att jag trott att mail går till den adress man anger (eftersom alla mailutskick till partiet i sig går rätt).

I vart fall. Faktum är att Piratpartiet centralt har arbetat fram ett valmanifest, utan diskussion med medlemmar i allmänhet. Det enda jag – som riksdagskandidat – fått veta verkar vara ett mail som Rick skickade i lördags natt.

Den första delen är att vi kriminaliserar avsiktligt och systematiskt upphovsrättsmissbruk. Det är en vanlig arbetsmetod hos resursstarka aktörer att de sätter i system att tynga ner resurssvaga aktörer med civilrättsliga stämningar, i länder där det är lagligt, tills det helt enkelt blir enklare att göra som de resursstarka vill, även om det är de svaga som har rätt inför lagen.

Ovanstående citat från en forumpost av Rick Falkvinge visar tydligt att Piratpartiet glömt bort kulturen. Även om det förvisso verkar finnas ett separat manifest för respektive ämne i “Integritet! Kultur! Kunskap!”-parollen.

Detta inlägg riktar dessutom fruktansvärt stark kritik mot “öppenheten” inom Piratpartiet. Vi är bevisligen slutna som fan. Det är förjävla värdelöst och jag anser att ett valmanifest bör framarbetas av partiet i helhet. Precis som principprogram – särskilt när manifestet enligt uppgift skiljer sig från just det medlemskonstruerade principprogrammet.

Nu ska jag skriva ut manifestet på dött träd och läsa igenom. Min bestämda åsikt är att Piratpartiet inte bör släppa dokumenten till press. Här är deras versioner som tydligen “absolut inte får läcka”. Mmm, öppenhet:

Detta har inte gått till pressen ännu och FÅR ABSOLUT ABSOLUT INTE LÄCKA. Det är alltså inte tillåtet att blogga/twittra/etc om valmanifesten förrän det s.k. embargot lyfts vid midnatten till måndag. Då skickar vi ut det till pressen.

Det är alltså versionerna från mailet Rick skickade igår natt 01:14 till PP-riksdagskandidater och några fler. De kan ha ändrats innan release. Jag vet inte. Hur skulle jag?

35 thoughts on “Preliminärt avstånd från PPs valmanifest”

 1. Själv fick jag ett nyhetsbrev den 11 juni angående sjökorten. Har dessutom läst om det i protokoll, kommer inte ihåg på rak arm om det varit styrelse- eller ledningsprotokoll, samt att jag läste det här blogginlägget. Jag har själv inte engagerat mig så mycket i skrivningarna, utom ett sjökort, men har faktiskt varit fullt medveten om att arbetet pågått på forumet. Jättetråkigt att du missat detta, jag förutsätter att du visste att det skulle skapas ett valmanifest öht i alla fall?

  1. Sjökorten vet jag inte ens vad det handlar om.

   Gällande valmanifest hade jag förväntat mig något baserat på det principprogram vi har. Som i sig skulle kunna fungera som valmanifest enligt min åsikt, och ännu bättre med tyngden “framställt demokratiskt av hela partiets medlemskår”.

   Har ej läst dokumenten ännu.

   Den roliga diskussionen i denna fadäs är väl inte kring huruvida jag aktivt följt partiinformationen under sommaren, utan snarare varför ett valmanifest är så hemligt att det inte får spridas till medlemmarna före press.

 2. Trots att jag relativt noggrannt kollat min e-mail har inte heller jag upptäckt att ett valmanifest ska skapas, vilket är märkligt. Framtagande av valmanifest är just en sådan process som måste vara öppen för deltagande för partiets alla medlemmar (och även om jag inte betvivlar att processen varit öppen, måste medlemmarna även informeras om det). Om det är jag själv som helt enkelt missat e-mailet, eller om det hela beror på tekniska problem, är det förstås en helt annan sak.

  1. Calandrella: Betvivla att processen varit öppen. Du får ursäkta mig, men var inte så inställsam/godtrogen.

   Det här är ett uppenbart felsteg och manifestet bör framställas i god ordning. Gärna som ett manifest dessutom och inte tre, förslagsvis baserat på principprogrammet.

    1. ungefär vad jag tänkte, och jag har bara varit engagerad nog i utkanten att jag känt till ideen med sjökortet, inte deltagit aktivt i diskussionen, än mindre stått på någon riksdagslista..

     kort sett så måste man ju säga att så bra som vi är på att kommunicera ideeer åt alla håll på nätet externt så verkar *alla* inom partiet vara lika dåliga på att kommunicera internt, det gäller både de som kommunicerar och de de ska kommunicera med.

     2 bloggposter som postas externt angående ett dokument man inte ens läst igenom färdigt ännu är väl lika olämpligt som en kommunikation om ett styrdokument som helt missar en av partiets riksdagskandidater?

     ang öppenhet så kan man alltid diskutera grader, men forumet ovan är väl inte särskilt slutet, och att be om att man håller viss info och kommunikation internt i en organisation är inte orimligt, snarare nödvändigt.

    2. Vadan dessa sjökort?

     Faktum kvarstår att något som lägger upp kartan för partiets 4 år i riksdagen har sammanställts och publicerats med ett uppenbarligen dåligt stöd från de som är valda att eventuellt bedriva politiken ifråga. Jag har skrivit under att jag har tänkt bedriva Piratpartiets politik enligt principprogrammet, inte något som spikas i ett manifest som hemlighålls.

     Det är inte bara jag som upplevt informationsbristen.

    3. Dom trådarna har jag sett när dom skapades. Jag hade inte något att tillföra då och jag uppfattade att det var den personen som postade trådarna som hade hand om respektive sjökort.

     En snabb genomskumning av PDF:erna visade på lite småfel upprepningar av ord etcetera. Politiken ligger i linje med vad jag läst av de utspelen som gjorts av ledande partiföreträdare.

     Jag ger godkänt på valmanifestet som sådant och tycker att vi nu skall gå vidare med valkampanjen.

 3. mm, misstänkte nästan att det kunde handla om att folk missat det sambandet. Det är nog nåt som partiet måste ta till sig, helt klart. Själv har jag hela tiden uppfattat det som att de skulle ligga som grund för valmanifestet, men det skadar ju inte att vara extra tydlig med det.

 4. Jag vet inte hur många gånger jag har sett nyhetsbrev från partiledningen, där de begärt hjälp med att formulera sjökorten. Som medlem så förväntas du läsa nyhetsbreven. Som riksdagskadidat förväntas du aktivt hålla dig informerad. Om du inte gör det och sedan skriker om toppstyrning så har du i mina ögon förverkat en väldigt stor del av ditt förtroendekapital.

  Att du gick emot partiledningens begäran om att hålla på valmanifestet till efter midnatt vittnar om omdömeslöshet. Det finns faktiskt taktiska skäl till att man släpper en nyhet samtidigt till alla media. Taktik måste användas för att uppnå mål i valkampanjen och folk som sticker käppar i hjulet försvårar för oss att nå vårt taktiska mål – att komma in i riksdagen det här valet. Det är egocentriskt och brister i respekt mot alla de frivilliga som sliter med flygbladsutdelning, affischuppsättning, torgmöten och valstugor.

  1. Jacob Hallén: Så du stöder ett hemlighållet dokument som är tänkt att användas som måttstock om 4 år på hur väl politiken har bedrivits? På vad partiets medlemmar anser vara realistiskt att genomföra (annars vore ju manifestet bara drömfluff).

   Jag anser att den informationen – precis som andra gemensamma dokument – bör vara öppen för alla. Diskussionerna i forumet är en annan sak än detta hemlighållna dokument, just eftersom de bara är diskussioner.

  2. “Jag vet inte hur många gånger jag har sett nyhetsbrev från partiledningen, där de begärt hjälp med att formulera sjökorten.”

   Jag har skummat igenom de nyhetsbrev jag har – och jag tenderar att spara de flesta. Kan du, bara för att jag uppenbarligen är dålig på att leta, ange datum för ett, två eller så av dessa nyhetsbrev? Så jag kan läsa vad jag uppenbarligen missat gällande sjökortsbaserat valmanifest.

 5. Du läser inte din funktionärsmejl på piratpartiet.se och beklagar dig sedan över att du inte fått information? Och sedan publicerar du dokumenten som man speciellt bett dig hålla för dig själv tills det officiella pressmeddelandet kommer? Och dig har vi valt som riksdagskandidat? Vad fan sysslar du med? Skärp dig för helvete!!!!!

  1. Jag har inte fått information om manifestet i sig tidigare heller vad jag kan se bakåt.

   Jag vill dessutom som sagt påpeka att tidig information om valmanifestet bör spridas till samtliga medlemmar och inte bara t.ex. riksdagsfolk.

 6. Hursom haver…nu är det ute och DN skriver om det!

  Så om det var nåt som var fel eller inte helt korrekt så är det redan försent!

  Som alla PP vet så sprids information med solljusets hastighet på nätet!

 7. Nu när du kandiderar (kandiderat?) som riksdagsledamot så kan du inte förvänta dig att få all information serverad på silverfat, och få den röda mattan utrullad.

  Man måste tillse att informera sig själv, som ex-vis att ens funktionärsmail fungerar och läsa och delta i de forum som diskussioner pågår.

  Bra att du skrev om detta, för jag vill inte ha en riksdagsledamot som struntar i att informera sig i enligt honom viktig fråga. Uppenbarligen är valmanifestet inget viktigt för dig annars hade du informerat dig om detta långt tidigare.

  1. Dennis Nilsson: Faktum kvarstår att inte heller vanliga medlemmar i så fall informerats, dvs PDFerna mailades endast ut inom ett dygn från release till utvalda. Samt att vanliga medlemmar uttryckligen FÖRBJUDITS (genom att ej tillåta kopiering) ta del av valmanifestet innan press och media. För att man ville använda ett coolt ord som “embargo” i ett mail, vad det verkar.

   1. Anledningen till att det släpptes tidigare till vissa – mer specifikt valkretsledare och riksdagskandidater – än till medierna ligger i att det finns ett visst egenvärde i att de _nyckelfunktionärer_ i partiet har tid att hinna läsa sig in i vad ett valmanifest innehåller innan de lokala nyhetsredaktionerna ringer och frågar vad en tycker om dem. Det handlar inte om hemlighetsmakeri så mycket som att ge våra representanter – du ingår i den här kategorin – en rimlig chans att förbereda sig på den mediestorm som eventuellt kommer att uppstå under dagens lopp.

    Det här borde inte behöva förklaras för dig.

    Att det var belagt med viss sekretess ligger lite i sakens natur. En nyhet är en nyhet eftersom det är en nyhet, och en nyhet slutar att vara en nyhet när ett helt partis samlade funktionärskår öppet och utan pardon diskuterar den i det offentliga.

    Det här borde inte heller behöva förklaras för dig.

    Det har dessutom varit en stående punkt på ledningsmötena att rapportera in hur arbetet med sjökorten/manifesten har gått, och en enkel googlesökning skulle ha berättat för dig att det hela – som andra redan har sagt – har ett helt subforum på forumet dedicerat till sig, där öppna paddor stod att finna angående ämnet.

    Jag borde inte behöva skriva den här kommentaren.

    Du får ursäkta, men det här är så osnyggt att det nästan får mig att tro att någon hackat sig in på din blogg, skrivit ett inlägg som är specialdesignat för att få dig att framstå i dålig dager, och därefter trollat sönder kommentarsfältet i ditt namn i syfte att ge intryck av att det inte rör sig om ett enstaka inlägg i stundens hetta.

    Jag hoppas väldigt mycket att det är så. För allas skull.

    1. Sekretessen är inte nödvändig. Om någon media är medlem och får en förhandskopia så bör vi kunna lita på media att inte publicera det som färdigt. Korrekt information finns ju på hemsidan om folk faktiskt tror att vi vill “avkriminalisera barnporr” eller något annat Aftonbladet-aktigt citat som kan missuppfattas.

     Det är ju hela grejen med vad vi ville göra i t.ex. EU – att vara transparent. Försvarar du sekretessen kring valmanifestet så försvarar du sekretessen kring Acta-avtalet.

     Ett valmanifest är fortfarande en nyhet om det publiceras som en nyhet. Att det är FÄRDIGT så att säga.

     Tänk fri mjukvara, där finns källkoden alltid tillgänglig. Du kan köra “nästa version” under jättelång tid – ändå kan man hypa nya releaser av t.ex. Mozilla Firefox etc. Trots att det gått att köra i så gott som samma form ett par veckor innan.

 8. Jag tror du kan ha överreagerat lite på formuleringen i Ricks första stycke, om kriminalisering av upphovsrättsmissbruk. Det handlar alltså inte om upphovsrättsbrott, utan att kriminalisera att folk missbrukar själva upphovsrätten till t ex masstämningar a la RIAA/MPAA.

  1. Staffan: Nej, det har jag inte. Läs inlägget jag länkar till som påpekar att upphovsrätten betraktas som ett hinder för integritet – inte för kulturskapande – inom Piratpartiet idag. Samtidigt som majoriteten hycklar och använder Facebook.

   Kulturidealismen från piratrörelsen i form av Piratbyrån etc. verkar som bortblåst. Enstaka korn finnes här och var, men PP känns idag som att man glömt bort kulturen i sig. Det är en helt egen politik och inte ett redskap för att luckra upp en polisstat, precis som att det inte är ett verktyg för att skapa sagda polisstat.

 9. Det här var nog det mest omogna inlägg jag har sett i debatten…

  Hur kan det för dig, som är riksdagskandidat, vara en överraskning att PP har jobbat på ett valmanifest?!? Det har gått ut information i nyhetsbrev, chattkanaler, forum, via ledningsmöten och det har betts om hjälp i månader.

  Ursäkta mig, men det är inte partiets fel att du inte håller dig informerad om vad partiet håller på med. Det är ditt ansvar som medlem och riksdagskandidat.

  Det har diskuterats en jäkla massa kring valmanifest och sjökort, och det är ditt eget fel att du har missat de diskussionerna. Gnäll inte på andra, ta ansvar för ditt eget handlande, och sprid för f-n inte dokument till offentligheten som har givits dig i förtroende!

  Inga kryss till dig i september.

  1. Som jag svarat i andra kommentarer, processen som sjökorten framställts genom har jag inget problem med. Där har jag inte varit lika engagerad som jag bör.

   Kritiken jag riktar är mot valmanifestet i sin helhet som den officiella politiken. Har du läst manifesten? Ifall du har det misstänker jag att även du börjar tycka det är taffligt och halvfärdigt.

   Som sagt, jag har inte engagerat mig nog. Däremot anser jag att partiets styrelse ej bör godkänna något som helt enkelt inte är bra. Det är varken färdigt eller särskilt överenstämmande med vår allmänt neutrala vänster-höger-roll.

   1. Jag kan inte påstå att jag är så väldigt kunnig inom politik och den totala transparensens välsignelser, men vore det inte snyggare att kommunicera sådana förbehåll, särskilt när det är lite bråttom, lite mer riktat till dem som jobbat med dokumenten istället för att i ena andetaget skrika ut på en blogg att de är förkastliga och ens “bestämda åsikt är att Piratpartiet inte bör släppa dokumenten till press”, för att i nästa andetag göra just det själv, och sumpa alla eventuella chanser till snabb omarbetning?

    1. Jag släppte inte dokumenten till press. Det krävs ju en officiell avsändare för något sådant och att dokumenten skulle släppas var ju redan ett givet beslut från styrelsen.

     Annars tycker jag du lyfter god kritik, jag gjorde ett kanske lite slarvigt beslut. Fast jag står fast vid det ännu av anledningen att det inte borde hemlighållits i första början – och således kunde inte min publikation orsaka skada.

     Alternativet vore att folk faktiskt lyssnade på mig och ansåg att vad jag skriver om dokumenten är en absolut, tveklös sanning. Fast det hoppas jag att folk inte gör och är kritiska till mina åsikter, så att även min kritik synas.

     1. Nå, gjort är ju gjort. Jag funderar ändå lite på om det hade gjort så stor skada att hålla på filerna den där halvtimmen, om de ändå var så pass oviktiga att beslutet att släppa dem vid en viss tidpunkt var så fel.

      Huruvida det måste finnas en officiell och auktoriserad avsändare för att de ska räknas som släppta till pressen är också en intressant avvägning. De skulle väl vara i det närmaste kriminellt inkompetenta om de fick en länk åtföljd av beskrivningen “FÅR ABSOLUT ABSOLUT INTE LÄCKA”, och inte laddade hem det kvickt som attan?

      Visst måste du väl kunna kritisera saker utan att mottagaren måste se dina ord som lag, men ändå se att det finns saker i den att ta fasta på?

      1. Anonym fegis: Filerna i sig var ju viktiga eftersom de presenterar en politik som strider mot tidigare överenskomna piratpartistiska ideal.

       Hade styrelsen valt att inte gå ut med pressmeddelandet skulle ju dokumenten vara en klenod att visa upp hur välavvägt beslutet varit att avvärja publicering (i mina ögon).

       Visst måste du väl kunna kritisera saker utan att mottagaren måste se dina ord som lag, men ändå se att det finns saker i den att ta fasta på?

       Jadå, där tror jag inte våra uppfattningar skiljer sig nämnvärt. Om jag förstår din formulering rätt. Mitt ord är inte lag, men jag skriver ju givetvis vad jag skriver av en anledning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *