Man är alltid störst i sin egen värld

Piratpartiet lider inte bara av växtvärk (vilket dock sträcker sig ganska långt tillbaka). Partiet lider även av megalomani och ju mer grupperingar växer desto mer klubb för inbördes beundran blir det. Just nu diskuteras det Piratpartiets chanser i riksdagsvalet.

Jag är övertygad om att Piratpartiet inte kommer in i riksdagen. Jag tycker det är synd att Mattias Bjärnemalm tystnat som internkritisk röst. Jag tycker det är löjligt att tro att man är något bara för att man lyckats väl en gång gör man det en andra. Svepskälens maskineri är ju fortfarande i rullning.

Det finns nämligen flertalet enkla sätt att hålla Piratpartiet borta från den politiska debatten. Det är bara att rikta in “valfrågorna” på saker som vi inte har något att säga till om. Vips var det klart. Jobb, finanskris och vårdpolitik – utan något informationspolitiskt perspektiv, så gemene man förstår det. Smack, boom, pang-jävlar!

Jag hoppas förövrigt att jag inte är den enda som misstänker att överenskommelserna kring Datalagringsdirektivet är ren och skär valtaktik från vårt fantastiska tvåpartisystem. Trots att vissa menar att vi är den stora, starka bloggosfären som kan vända det till vår fördel

Så min tro ligger inte i riksdagsplatser. Okej om vi lyckas – då kan det göra stor skillnad. Dock finns inte det folkliga stödet – och stödet stagnerar så länge fokus hålls borta från våra principer. Debattprogrammen kommer inte att ta upp frågor där ett enstaka uppkäftigt parti sitter och skriker något som ingen annan tar seriöst.

Piratpartiet är inte intressanta längre. Oavsett ny TPB-rättegång eller datalagring.

För att genomföra praktisk informationspolitik behöver vi först hacka det allmänna medvetandet. Svensson ska veta varför fri inte betyder gratis. Varför öppen inte betyder fri. Samt hur Svenssons digitala vardag faktiskt påskyndar demokratins stagnation.

Min tro ligger i praktisk aktivism, inte att ha riksdagen som mål. Vare sig det är genom Piratpartiet, något annat parti eller ens politiskt i första början. Vi – Sverige, Europa, världen – behöver ett omruskat Piratbyrån som driver opinion.

16 thoughts on “Man är alltid störst i sin egen värld”

 1. Hur kommer det sig att du endast ser till fildelningsfrågan som är orelevant för många (flesta?) av oss i piratpartiet? Jag är pirat då jag vill stoppa det övervakningssamhället som är på framväxt och som inte motarbetas av något av de partier som idag finns i riksdagen. Om du är osäker på vilka jag syftar på ta en titt på listan i länken nedan:
  http://opassande.se/integritet/index.html

  Vi har en grundlag som säger att brevhemligheten ska upprätthållas så att korrespondens ej ska kunna undersökas av staten. Varför ska inte samma korrespondens gälla om man istället använder ett mejl istället? Jämförelsen blir ännu värre då man tänker på möjligheterna att övervaka allt vi gör i vårt liv och vår inställning till saker. Det kommer i framtiden inte att gå att fungera fullgott utan att använda internet i framtidens samhälle så att övervaka detta är för mig det största ingrepp som kan ske i ens privatliv. Att inte anse att detta är ett problem är att förbise historiens händelser av hur demokratiska samhällen snabbt kan förändras och tyder istället på en mycket blåögd syn.

  1. Kalle: Det är ungefär vad jag menar med “hur Svenssons digitala vardag faktiskt påskyndar demokratins stagnation”.

   Den stora grå massan använder sig av, förespråkar och uppmanar folk att använda t.ex. teknik som underlättar missbruk à la FRA, datalagring etc.

   T.ex. är det ingen som ifrågasätter mobiltelefoners stängdhet på hårdvarunivå (man förhärligar dock det “öppna” Android). Man hjälper kontantavskaffandet på traven på grund av lathet. Etc. etc. Allt det där skriver ack så många andra om – och jag känner att jag hade velat ha ett helt eget inlägg för det, minst.

   Men nej, jag ser inte endast till “fildelningsfrågan”. :)

 2. Att få 3,3% istället för 4,4% är inte katastrof. Vi får lite partistöd och vi kommer in i ett antal kommuner och landsting med det resultatet.

  1. Inte för att 3.3% eller ens 4.4% i riksdagsvalet på något vis innebär kommun-platser.

   Jag medger att många röstar lika i alla val, men när det gäller PP-väljare så är det folk som redan har identifierat att olika problem kräver olika lösningar. Så PP-väljare röstar nog inte identiskt i alla rikets val :)

 3. Jag tror det är alldeles för tidigt att måla fan på väggen. Däremot så krävs det att vi får uppbackning i gammelmedia för precis som du säger så är det fortfarande de som avgör vad som ska få vara på samtalsagendan. Bloggosfären blir dock allt starkare som påtryckningsmedel och allt oftare spiller det igenom till megafonmedia.

  Aktivismbiten håller jag helt med om. Där måste vi bli mycket bättre och det måste organiseras och samordnas på ett helt annat sätt än tidigare. Det finns massor att göra.

  1. De chanser vi har är ju att journalisterna känner sig hotade pga datalagringen, eller samhällsutvecklingen i stort.

   Dock är det för mycket förhoppningar – eftersom majoriteten som jobbar med valbevakandet trots allt följer någon slags objektivitetsprincip (i de tidningar som skapar opinion… resten pysslar väl med svartmålande avföring à la Aftonbladet och Politikerbloggen?).

 4. Eh, vi har inte ett tvåpartisystem, de två artiklarna som du länkar till som talar om det talar i nattmössan. Tvåparti_system_ har man när man har majoritetsval (med enmansvalkretsar). Så länge man har proportionella val finns alltid chans för nya och fler partier att komma fram, även om det för stunden kanske bara finns 2 partier.

  Förbannat trams, att statsvetare ska få hålla på på det viset, dessa satans mördare!

  1. Björn Odlund: Nej, inte tvåpartisystem rent formellt. Uttrycket är snarare tänkt som kritik mot våra två “allianser” som i praktiken blir det resultatet. :)

   Tappar t.ex. blå alliansen Kd eller C genom 4%-spärren spelar det ingen roll om den blå alliansen har 51% totalt. Det hoppas jag att ingen missuppfattar det som att jag skulle mena något annat med.

 5. Bästa sättet att få media att lägga fokus på våra frågor är att hjälpa dem visa att i alla andra frågor så säger blocken en sak i valet som ska ge intryck av en konflikt. Men efter valet så genomför de samma politik. Det är ingen verklig skillnad mellan att ha Anders Borg som finansminister eller Thomas Östros som finansminister. De driver nästan exakt samma ekonomiska politik i regeringsställning och det sätter gränser för alla andra politikområden.

  Det är faktiskt så att just de områden som PiratPartiet driver är några av de få områden där riksdag och regering verkligen har möjlighet att fatta beslut som inte först måste godkännas av finansdepartementet.

  1. Rasmus (en annan): Men hur intressant är det med debatter där ena sidan bara säger “alla i riksdagen tycker FEL”? Oavsett formulering. Det faller ju på de övriga partiernas överlägsna etos genom att de faktiskt blivit återfolkvalda under ett par decennier…

 6. eh… got little carried away där på slutet och tryckte på submit innan jag kom på att jag hade en sak till att kommentera…

  Angående huruvida man ska vara politiskt parti som strävar efter platser i riksdagen (eller folkvalda församlingar i allmänhet) eller vara det genom politisk aktivism, så tycker jag att du ställer de två alternativen mot varandra som är onödigt och dåligt.

  De två aktiviteterna är inte motsatspar i ett nollsummespel, de är snarare kommunicerande kärl där det ena ger det andra.

  1. Björn Odlund: Som jag skrev, “Okej om vi lyckas – då kan det göra stor skillnad. Dock finns inte det folkliga stödet” följt av “För att genomföra praktisk informationspolitik behöver vi först hacka det allmänna medvetandet.” följt av en förklaring kring vad jag anser att Svensson behöver veta för att vår politik faktiskt ska få genomslag.

   Jag menar alltså inte att utomparlamentarisk aktivism och riksdagssatsningar står emot varandra. Dock menar jag att det förstnämnda är en förutsättning för det andra om man är ny på spelplanen.

 7. En liten stilla tanke jag har är insändare i lokala dagstidningar och kanske även från högre i partiet eller från extra välformulerade även insändare till rikstäckande nättidningar. Typ DN, SvD, AB och sexpressen.

  Om inte Muhammed kommer till berget så får berget se till att skaffa sig ben och det fort. De flesta bloggposter skulle med minimala ändringar fungera ypperligt.
  Vill man ha något gjort så är det bättre tt göra själv än att vänta på att andra ska göra åt en. Gammelmedia har ju trots allt ett visst egenintresse i att UHR förblir som den är eller stramas åt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *