Vasa stad förbjuder Facebook på arbetstid

Västerbottens Kuriren skriver att Vasa, Finland, (“Vaasa”, satan!) hindrar Facebook-access på arbetstid för den administrativa personalen. Jag förstår inte riktigt grejen här, precis som med att förbjuda tillgången för elever i skolan etc. Censur är aldrig en lösning.

Har man inte arbetsmoral nog att arbeta och istället slöar på Facebook är det ett problem i sig. Det löses inte genom att sänka arbetsmoralen genom att hindra människor från att kommunicera. En liten paus då och då borde man väl ändå få ta, även om det inte är rast?

Jag undrar vad lokala politiker i t.ex. Umeå tycker om detta fenomen. Vad hade de sagt om det kommunala nätet blockerade t.ex. Facebook? Med tanke på hur många som satt och surfade och rapporterade deras närvaro på Umeå Kommunfullmäktige igår när jag besökte det…

Ja, hur orkar man annars med långa, tråkiga diskussioner där alla bara pratar för att de är politiker? (svaret är att man besöker vilken annan kommunikationstjänst som helst, som förvisso i sin tur kommer att “behöva blockeras” också)

– It-avdelningen är ingen polis och blandar oss inte i hur stadens anställda använder nätet. Men, när belastningen blev så stor att trafiken blev alltför långsam för den operativa verksamheten måste vi undersöka datatrafiken, säger Christer Levander till Vasabladet.

Det här citatet var ganska kul, i och med IT-avdelningen i Umeå kommun och deras tillvägagångssätt när man stöter på “problem”. :)

9 thoughts on “Vasa stad förbjuder Facebook på arbetstid”

 1. Jag kan ändå tycka att det är en helt okej anledning för att blockera Facebook, känns inte som censur då det inte är en viss grupp eller åsikt som blockerats utan hela alltet. Dock kan jag tänka mig att det finns tjänstemän som har i uppgift att nätverka där och då blir det lite knepigt för dem.

  1. Censur påverkar mycket mer än det dåliga, så att säga.

   Facebook har ju fruktansvärt bra, produktiva syften också. Och tänk dig hur löjligt det vore ifall alla Umeå kommuns Facebook-grupper helt plötsligt skulle vara otillgängliga från kommunens egna nät, liksom.

   Administrativ personal i Vaasa kan alltså nu inte hålla kontakt med många av invånarna på en enkel, digital väg. :)
   (även om jag inte stöder fenomenet Facebook egentligen så har det sina poänger)

   1. Frågan är ju även, vilket du missar lite, att personal sällan eller aldrig har betalt för att häcka på facebook. Det är inte heller någon vedertagen och officiell kommunikationskanal för för admin personal etc. Alternativet ska ju rimligen vara att dra av fb tiden och annan surftid från lönen.

    Kan väl kanske sammanfattas med att när man har betalt för att sköta ett jobb så ska man sköta det, inte chatta eller porrsurfa. Censur har absolut inget alls att göra med att arbetsgivare, som alla andra, vill få det man faktiskt betalar för.

    Skulle du vilja betala timlön till en städare som lånar din dator och surfar runt på fb i 4 timmar, städar en och fakturerar 5? Eller kanske du vill att busschaufförerna ska stanna mitt i rondellerna för att svara på gb inlägg?

 2. Nu är det ju säkert så att de har filtrering igång på andra siter som någon slumpad individ anser vara “olämpliga”.

  På arbetsplatsen jag arbetar nu så så har vi ett filter som blockerar ganska kraftigt (fö bara tjänstemännen som har internet access). Jag har lämnat in ett förslag på att de ska blockera mera. Mina exempen var blocket, facebook, youtube och alla nyhetssiter (förrutom de få som har industri koppling) och communities. Får se hur snabbt mitt förslag blir nekat ;)

 3. Förbjud Facebook, förbjud också rökpauser, inför schemalagda toabesök, förbjud prat utanför raster som inte är arbetsrelaterat, eller för den delen förbjud kafferaster.

  Att förbjuda/blocka olika sociala siter på jobbet är samma sak som att förbjuda privat prat mellan kollegor på jobbet.

  För mycket slösurr och arbetet blir lidande, för mycket slösurf och arbetet blir lidande…. Men vi förbjuder inte slösurret…

 4. Det är en icke-fråga detta tycker jag. Arbetsgivaren äger datorerna och internetkopplingen, och har alltså all rätt i världen att bestämma i vilket syfte dessa ska användas. Genom att fimpa facebook, youtube och lite fler siter förbrukas mindre bandbredd och ett billigare abonnemang kan användas.

  1. Pelle: Det är fel av en kommunal administration att censurera nätet anser jag personligen. Kommunala organisationer skall representera demokratiska värdegrunder.

   Dessutom är inte bandbredden en fråga i det fallet… “Förlusten” i arbetstid (dvs om människan inte är 100% effektiv 8h om dygnet) innebär mångt och mycket större hypotetisk/påstådd produktionsbortfall än vad bandbredden kostar internetleverantören…

   Och förhoppningsvis har de även i Vaasa en kommunal IT-organisation som är sin egen leverantör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *