Betraktelser över det lokalpolitiska om tillslaget

Jag har hittills sett två politiskt aktiva i Umeå uttrycka sig om tillslaget. Båda är socialdemokrater (vilket är statistiskt förväntat baserat på mandat i Umeå fullmäktige). Precis som i vilket annat stort, hycklande parti som helst skiljer sig medlemmarnas åsikter lika mycket som i politikens spektra i övrigt…

Lennart Holmlund tycker det var felaktigt. Förvisso tror jag inte han skrev texten själv eftersom den är såväl grammatiskt som stavningsmässigt korrekt, vilket hans blogginlägg sällan är. Fast om han tycker som han copy-pastat skulle det inte förvåna mig.

SSUs Peter Burström tycker det är felaktigt hanterat av kommunen. Samt kommenterar han det klockrena: Är det på detta sätt vi planerar att ta till vara kreativa människors skapandelust?

Det vore värt om Burström, eller någon annan sosse, kunde prata vett med Lennart Holmlund. Jag skrev mitt nummer i en kommentar på hans blogg där han gärna får ringa mig om han vill ha sina inlägg [om mig i alla fall] korrekturlästa framöver. Att bli uppringd av socialdemokrater har dock inte gått så bra för mig tidigare

Var är övriga politikers uttalanden egentligen? Hur ser de på att en lokal, ideell kulturarbetare får i princip hela sin verksamhet beslagtagen av polisen? (kom igen, nappar man inte på det här så… ja, jag vet inte)

Update: Thomas Hartman hade också kommenterat det. Sorry att jag missade! (en till sosse f.ö, som även han tar ställning mot tillslaget). Han är f.ö. med och släpper en bok på The Pirate Bay. Värsta PR-mannen!

8 thoughts on “Betraktelser över det lokalpolitiska om tillslaget”

 1. Hej Mikael!

  Jag har nu läst alla dina blogginlägg och de mesta av kommentarerna på vk.se. Som jag uppfattar situationen så gick det till så här: Du hyr en lokal. Du pluggar in en nätverkskabel i lokalens uttag. Du upptäcker att det finns viss internet-access i uttaget, men det räcker inte för dina behov, för det finns någon form av begränsning (port-restriktioner eller dyl). Du sätter upp en VPN-tunnel för att uttaget ska tillgodose dina behov. Det jag inte riktigt förstår är om du frågade hyresvärden om det var rätt att det ska vara restriktioner på internet-access:en. Om du gjorde det och fick till svar “så ska det vara” så tycker jag det är okej. Men om du inte frågade det så känns det lite tvivelaktigt.

  Oavsett detta så tycker jag att kommunens agerande var lite överilat. Det som känns ännu värre är att polisen beslutar om husrannsakan på som jag förstår rätt lösa grunder.

  1. Lennart: Jag har inte frågat eftersom jag vetat om filtreringen på Umeå kommuns nät från experiment på t.ex. Midgårdsskolan i Umeå där jag sände video från innan kontorsverksamheten drog igång. Då använde jag en liknande lösning för att tunnla videotrafik genom kabeluttag från deras aula, fast OpenSSH istället för OpenVPN.

   Jag förstår även att man t.ex. kan vilja blockera UDP-trafik (vilket är smidigast att sända live med) pga många olika attackmetoder som datorer kan utsättas för med det. Samt förstår jag att man kan vilja blockera vissa hemsidor eftersom de ej är lämpliga för kontorsverksamhet. Därför fanns det ingen anledning att ifrågasätta filtrets existens.

   Det är väl snarare ett bekräftande av att anslutningen i sig var legitim och tillhörandes kontoret? Jag menar, om de HAR ett filter och jag ÄNDÅ kommer ut på internet, då hade jag ju inte kommit ut på internet ALLS om det inte var tänkt på det viset.

 2. @Lennart

  MMN-o har endast använt de portar som varit öppna, eftersom något annat hade varit minst sagt svårt. Har restriktioner funnits har han sålunda inte heller brutit mot dem.

 3. Tjenixen. Du vet att jag gör allt jag kan. Från mitt perspektiv är det idiotiskt att kommunen sitter med ett gigantiskt nätverk med en kapacitet som övergår mitt förstånd, och det används så lite att om en person sitter och för över filer med 100 kb/s får det sådana enorma proportioner i statistiken. Det vore nästan billigare med dial-up för kommunen om det skall vara på detta vis.

  1. Peter Burström: Japp och det känns tryggt att de flesta (s) i Umeå inte består av Holmlunds. Hur han kan sitta kvar förstår jag inte, med tanke på hur crappy han är jämfört med de flesta andra socialdemokrater jag träffat lokalt.

   Om du kan ge någon som helst insyn i varför han ö.h.t. skulle publicera något (och särskilt ett prefabricerat inlägg) om tillslaget vore det uppskattat. Det överstiger min tankeförmåga :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *