Felaktig husrannsakan och självklar internetaccess

Jag har funderat på misstanken om dataintrång, tillståndet för husrannsakan och dessutom spånat utifrån vad IT-kontoret har sagt till media. Samt varför förundersökningsledare Mats Bruhn ej bör ha beordrat en husrannsakan.

Således är alltså det som skett en husrannsakan enligt en brottstyp åklagaren valt i överensstämmelse med vad IT-avdelningen påstått. Ska det rimligen få gå till så, att polisen enbart baserat på någons ostyrkta påstående, skall tillåtas genomföra en husrannsakan?

Ja alltså. Det finns ju inte så mer att säga om den saken. Polisen har fått höra påståenden om trafik som ännu ej framlagts. Skandalöst. Jan Långström, fortfarande en cool snubbe som jag tycker om, kommenterade följande till VKs Stefan Åberg:

– Ur vår synvinkel var det inte så komplicerat. Här hade vi en lokal som använde vårt internet utan att ha något avtal om det och som brukade trettio procent av trafiken, säger Jan Långström på kommunens samhällsbyggnadskontor.

Sure, det fanns inget skrivet internetavtal, men som tidigare nämnt har min verksamhet pågått i >1.5 år i likartade former. Internet var en förutsättning för när jag lämnade in projektansökan till Umeå Fritid (som jag hyrde kontoret från). I och med att det inte står att internet ej ingår i mitt hyreskontrakt så har jag förutsatt att den uppkopplingen som fanns där, fungerade automatiskt och gjorde det i mer än 1.5 år, helt enkelt var överenskommen. Särskilt när jag flertalet gånger snackat om verksamheten med chefsanställda både på Umeå Kommuns IT-avdelning, samt Umeå Fritid.


Hyreskontrakt med Umeå Fritid för projektkontoret, 2008-2009. Bekostat ur egen ficka och helt utan avlöning för själva projektverksamheten.

Projektverksamheten i kontoret var bland annat livesändning av arrangemang från Hamnmagasinets lokaler, utrymme för videoredigering av material från andra arrangemang, handledning av elever som går Individuellt Val på Ungdomscentrum i Umeå (avhopp från gymnasie etc.) och behövde praktikplats etc. Läs gärna projektbeskrivningen som beviljades 2008 av Umeå Fritid (genom rekvisitioner, inte föreningsbidrag).

Jag kommer att besöka IT-kontoret idag och se om någon är inne som jag kan prata med. Då kanske jag får se den statistik som ingen har sett ännu, endast blivit påtalad, som var grund för husrannsakan. Då blir det ett nytt inlägg, när jag sammanfattat det.

Faktura för kontoret ht2009

Update 2010-02-22:

Verkar inte ha signerat kontrakt för höstterminen 2009, men en faktura fick jag och betalade därefter.

11 thoughts on “Felaktig husrannsakan och självklar internetaccess”

 1. “Jag kommer att besöka IT-kontoret idag och se om någon är inne som jag kan prata med. Då kanske jag får se den statistik som ingen har sett ännu, endast blivit påtalad, som var grund för husrannsakan. Då blir det ett nytt inlägg, när jag sammanfattat det.”

  Nu fick jag flashbacks till 2009 års stora bullermätningsskandal, samma lokaler dessutom.

 2. Jag förstår verkligen inte vad som är grejen. Antingen så handlar detta om:
  a) otillåten användning av internet
  b) något annat som ligger bakom.

  Vid alternativ a) finns det ingen rimlig anledning att beslagta datorerna då det inte är _dessa specifika datorer i sig_ som orsakar internetanvändningen. Man kan ju koppla in vilken dator som helst och dessa kan generera trafik också, trots att de ursprungliga datorerna är beslagtagna.

  Om alternativ b) begriper jag inte varför det påstås vara trafikmängden.

  Antar att det egentligen handlar om att någon tror att det försiggår något olagligt och att mängden trafik är ett “bevis” för detta. I sig inte en giltig anledning att kalla in polisen, men möjligen en anledning att försöka hitta på en giltig anledning…

  Vem som helst som varit på Hamnmagasinet eller många andra ställen vet att dessa ställen ofta fungerar enligt konsensus-principen. Och för att ytterligare förtydliga en sak som sagts flera gånger i bloggar och kommentarer: när en projektansökan godkänts (av kommunen) som syftar till att sända TV från Hamnmagasinet, via den internetanslutning som där erbjuds, måste man liksom utgå ifrån att det är okej att genomföra projektet enligt beskrivningen. Detta inkluderar att nyttja sagda internetuppkoppling. Allt annat hade varit ett avtalsbrott (beroende på hur projektet och dess beslut är formulerat).

  Det här känns helt fel, och jag hoppas att det löser sig snabbt.

 3. När man kollar på kontrakten står det att de ska sägas upp 3 månader innan de går ut, men tiden för den automagiska förlängningen är inte ifylld. Vad betyder detta egentligen? Har du fått någon uppsägning?
  Båda kontrakten har undertecknats efter det att de börjar gälla, det är inte orimligt att anta att samma förfarande skulle vara acceptabelt även i år.

  1. Stefan: Jag har ju kvar kontoret, tillgång till huset och allt sådant. Jag är fortfarande verksam där, även om min verksamhet inte faktiskt kan utföras längre… Men jag gör så gott jag kan.

 4. Nå, eftersom allt annat verkar ingå i hyran (el, snöröjning, trappstädning) men det saknas ruta för internet skulle ju vem som helst utgått från att det också ingick.

 5. Minns jag rätt om avtal och kontraktslagarna MÅSTE man påtala felaktiga saker DIREKT. Annars blir de faktiskt rättsligt bindande. Om kommunen har fått vetskap om något och fortsätter acceptera det så anses det vara ett giltigt avtal. Jag hade kollat med en avtalsjurist.

  Såhär – Du beställer ett abbonemang mot faktura. Det normala är 30 dagars betalningstid, men det här företaget begär 10 dagars betalningstid. Påtalar du inte detta utan glatt betalar i några månader så kan du sen inte komma och säga att du minsann ska ha 30 dagars betalningstid. Bara för att du trodde att det var standard. Du har även om det inte står i ett kontrakt accepterat de 10 dagarna genom att inte protestera, utan istället låtit det vara så.

 6. Har du tillgång till lokalen fortfarande?
  Tror jag läste nånstans att du hade det.
  Om ja fungerar internet anslutningen där fortfarande?

 7. Tommy Karlsson: Jag har inte kopplat in mig av anledningen att det vore ganska dumt. Nu när jag vet att jag inte får det. Jag missade att gå till IT-kontoret idag, och när jag ringde dem var ingen av de jag vet är relaterade till fallet tillgängliga.

  Jag har tänkt gå dit imorgon och fråga om rutin för att ansluta till deras nät.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *