Gatubilder, VK, hitta.se och Eniro

Jag har blivit en sådan där jobbig artikel-kommenterare. Särskilt hos Västerbottens Kuriren. Nu senast är det i och med hitta.se’s nya gatubild-tjänst som de skrivit om. Följande inlägg är byggt på vad jag kommenterade på VKs artikel där de intervjuat familjen Holmgren som “tycker det är ganska roligt, […] som ett minne”.

Rui Brites de Sousa, vd för hitta.se, säger i artikeln Vill ha en levande stadsbild att “Nej, det är inte kränkande. Man ser ju bara en vanlig vardag”.

Då är frågan vilken vanlig vardag det gäller t.ex. när någon ligger ner på marken samtidigt som att någon annan verkar stjäla en cykel. Bara det faktum att man kopplar det till att personen försöker stjäla cykeln är i sig talande för varför denna typ av massfotografering åtminstone bör kritiseras. Att det sedan ser ut som att en äldre tant har poopat ner sig är än mer beklämmande.

Notera att det nu är censurerat hos Eniro. Hade det varit något slags konstprojekt eller bara ploj skulle det ju faktiskt ha varit roligt på så vis. Nu handlar det dock snarare om tragikomik. Men nåväl, hitta.se verkar i alla fall mer hardcore än Eniro:

– Vi tar inte bort människor eller registreringsskyltar, människorna ger en mer levande miljö och stadsbild. Vi visar en snapshot av verkligheten, säger Rui Brites de Sousa, VD för hitta.se.

Massfotografering är som massövervakning (jag är ju medlem i Piratpartiet, så mitt  ordval faller åt det hållet) och har en alldeles för stor felmarginal för att vara okej ur integritetssynpunkt utan vidare diskussion. Oavsett ifall det är Eniro, hitta.se eller Google som gör det.

Digitalisering och automatisering har sina faror. Med kommande datorkraft, allt bättre ansiktsigenkänning och hela kitet så öppnar det för decentralisering av automatiserad stalking. Yay!

7 thoughts on “Gatubilder, VK, hitta.se och Eniro”

 1. “människorna ger en mer levande miljö och stadsbild. Vi visar en snapshot av verkligheten”

  Nja, saken är nog helt enkelt den att det kostar pengar att sudda ut ansikten och registreringsskyltar så därför är det praktiskt att beskriva kostnadsbesparingen som något positivt.

 2. Isak: Är den arrangerad så tycker jag inte att den borde vara censurerad nu i efterhand… :)

  Det kan förstås vara en del av en större ploj som innebär att man verkligen ska tro på det. Men då handlar det mer om att manipulera verkligheten än att bara göra en arrangerad bild på någon street view-klon.

  Men det vore helt klart värt om man lyckades tima en sådan där fotobil någon gång så man kunde springa ut naken och humpa en kamera.

 3. Och?
  Stalking är ju bland det roligaste som finns!
  Skämt åsido, vad är du rädd för?

  Du måste ju trots allt se en viss skillnad på stillbilder jämfört med alla sårbara Linksys IP-kameror som idag finns runt omkring oss.*

  Det går aldrig att skapa total säkerhet, på samma sätt som det aldrig går att bara tänka på funktionalitet. De måste mötas halvvägs.

  Är du emot satellitbilder också?

  * http://www.gnucitizen.org/blog/hacking-linksys-ip-cameras-pt-1/

 4. Jag är ännu mer skeptiskt inställd till IP-kameror. Särskilt sårbara sådana. Att jag inte nämner det i ett inlägg om relativt kontrollerat stillbildsfotande betyder inte att jag anser London-style övervakning vara okej :)

  Jag är förövrigt inte emot massfotografering. Att försöka hindra eller begränsa det behöver mycket mer diskussion än att bara säga “nu gör vi det”. Jag kan mycket väl tänka mig att det går att utföra på ett sätt som inte behöver ifrågasättas.

  Just ovannämnda fall behöver dock ifrågasättas – om inte annat för att folk ska få klart för sig över eventuella konsekvenser. Diskussionen behöver finnas och vi ska inte bara acceptera att våra liv fotodokumenteras och därefter enkelt indexeras. Problembilden har inte uppnåtts än – men låt oss vara förberedda på vad som händer när tekniken möjliggör detta för vem-som-helst och inte bara företag à la hitta.se och Eniro.

  Kortfattat anser jag att allt som görs i publikum kan dokumenteras av privatpersoner utan särskilda omständigheter. Att dock publicera dokumentationen är tvivelaktigt lagligt om man ser till PUL. Ett av mina svar på Piratpartiets kandidatutfrågning handlade om detta och bör läsas för lite mer insyn i hur jag tänker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *