VK-bloggen stänger av SD-kritiker

mandi_om_filmen_inglourious_basterdsNä, Sverigedemokrater, ni ska inte få all uppmärksamhet på den här storyn. Det är så fel ur andra aspekter än vad ni hävdar att jag måste ta upp det.

Mandi Edeljung, en person man bör kännas vid om man varit ung i Umeå de senaste åren, skrev på VK-bloggen ett inlägg om filmen Inglourious Basterds. Bloggen är sedan dess avstängd efter att den bl.a. uppmärksammats av Politiskt Inkorrekt. PI är en allmänt anonym nyhetssida som rapporterar nyheter som intresserar Sverigedemokrater, dåligt informerade individer, smygrasister och personer som saknar “källkritik” i sitt ordförråd. PI var en av de första att skriva om Mandis inlägg. PI hävdar bl.a. att Mandi är kommunist. Det gör ingen annan. Källkritik för i helvete!

I och med att detta uppdagades inom de Sverigedemokratiska kretsarna så var det givetvis folk som mailade in till Västerbottens Kuriren och klagade. Då stängdes bloggen ner. Ingvar Näslund, publisher på VK.se, har i efterhand åtminstone uttalat sig enligt Fria Nyheter att VK inte kommer att be om ursäkt för att de hostade bloggen.

Min kritik i detta är varför in i helletuna VK.se stänger ner bloggen. Var det för att Mandi skrev som sina “drömmar små om era [Sverigedemokraternas] skalpar på mitt fat”? För det första innebär inte skalpering mord, vilket hävdas av så gott som samtliga bloggare som spridit detta. Skalpering “innebär att man avlägsnar en bit hud med tillhörande hår från hjässan, ofta från en fallen fiende”. VK bör alltså ej betrakta detta som mordhot.

Är det för filmcitatet “In the ways of Nazi killing’, you still just an amatuer…Would you like to go pro?” kanske? Det är för i helvete ett filmcitat. Från en känd Hollywoodfilm liksom. Med fucking Brad Pitt. Kan man ha sådant på prettobiografer kan man väl få blogga om det? Satan!

Mandis inlägg i helhet följer och bör inte väcka mer anstöt än random internettext man hittar i övrigt:

Mer Film! Mer Filosofi! Mera Sverige Demokraterna!
Av Mandi Edeljung, tisdag 24 november 2009 klockan 11:37

Såg nyligen en film, en välldigt bra film! Hopp insperation och lycka förde den med sig. Men framförallt fick den mig att göra en liten koppling. Jag hade inte haft något emot att tillhöra The apache gänget i filmen Inglourious Basterds skalpa nazister och befria dom från sina ledare.

Det är lite synd att jag inte levde i den tiden för att ha kunnat tillhöra en sådan vacker skara människor. Men så slog det mig att det kanske finns ett sätt att tillhöra en likande grupp dock utan samma prestige.

Sveriges alldeles egna social nationalistiska parti: Sverige Demokraterna synd bara att ni är tillräckligt stora för att den vackra planen skulle genomföras. Men en dag kanske man kan hoppas att ni växer så att ni kan bringa njutning till mina drömmar små om era skalpar på mitt fat :)

In the ways of Nazi killing’, you still just an amatuer…Would you like to go pro?

Fördomar är roliga, bidrar till enkel men askul humor och sådant. Men det är ju helt ovärt att faktiskt grunda åsikter på sådant crap. Ännu sämre är det att ta åt sig när man själv blir utsatt för något man tycker vara negativt pga ens grupptillhörighet (icke-mordhot mot en rentav icke-folkgrupp). Mandis text i sin helhet är inte värre än att kommentera artikel om en stöldliga med “Zigenare?” helt utan någon som helst koppling. Det nämndes ju inte ens något i TT-artikeln huruvida tjuvarna hade på sig svarta clownkjolar.

Update 2009-12-03 03.53: Det kan ju nämnas att jag inte riktigt förstår logiken hos de som tar åt sig av “Nazi-killing”-citatet. Eller för den delen menar att det skulle handla om att döda Sverigedemokrater. SD är väl noga med att inte uppfattas som nazister? Så inte undra på att jag inte “ser någon koppling”:

[Mikael Nordfeldth] verkar heller inte se […] att det skulle finnas en önskan om att döda partiets medlemmar när Mandi Edeljung avslutat sin text med orden “In the ways of Nazi killing’, you still just an amatuer…Would you like to go pro?” då det är ett filmcitat.

27 thoughts on “VK-bloggen stänger av SD-kritiker”

 1. Ditt lilla äckliga kommunistsvin! Träffar vi på dig ute ska vi se vem som blir skalperad!

 2. Allmänna fel och problem jag hittat hos de som vill “värna den svenska kulturen” i blogginläggen jag länkat ovan:

  • Skalpering betyder inte mord.
  • Sverigeflaggans färger passar inte som bak- och förgrund till hemsidor.
  • Mandi bor inte på N. Slevgränd längre…
  • Att en person gör något betyder inte att “de andra” gör likadant (ang. att Mandi skulle vara kommunist)
  • Mandi är inte kommunist enligt någon annan på internet än Politiskt Inkorrekt.

  …och bara i allmänhet, människor. 90-talets webdesign är inte längre rolig. Ens i retrosyfte.

 3. Aisha: Jag hade väl inte själv omedelbart läst in något för att precis ditt bloggnamn blev länkat på “smygrasist”. Du får gärna kategorisera dig i någon annan av uppradningarna – eller bara följa mitt råd senare i meddelandet: att inte “ta åt sig när man själv blir utsatt för något man tycker vara negativt”.

  Jag är inte säker på vad du menar med att “ta ärendet vidare” men jag får väl förutsätta att om det sker så märker jag det. MMN-o akbar.

 4. Nu har det börjat diskuteras huruvida Politiskt Inkorrekt bryter mot PUL också. Kan bli intressant att följa.

  I övrigt kan ju nämnas att jag inte riktigt förstår logiken hos de som tar åt sig av “killing nazis”-citatet. Eller som i länkens fall åtminstone menar att det skulle handla om att döda Sverigedemokrater. SD är väl noga med att inte uppfattas som nazister?

  Lägger till detta som uppdatering i inlägget så det får en smidig pingback till Fria Nyheter och undviker att splittra eventuell diskussionsutrymme… + att jag tydligen inte kan svenska och uppdaterar mina egna kommentarer hela tiden.

 5. 加入营销计划 隐私权政策

  中國搞緊文化大革命嗰陣,中國民眾對毛澤東嘅個人崇拜達到極點,中國大陸差唔多所有人日日都嗌「毛主席萬歲!」。響中國各地嘅建築,甚至係野外都寫咗呢句口號。連

 6. Ja du lär märka det. Vi civiliserade människor använder oss inte av sten, hot eller våld för att får rättvisa. Det finns än så länge lagar som slår tillbaks terrorister som dig

 7. Nej skalpering är inte mord, och det är intressant att se hur du vrider dig som en liten mask. Bra att veta den dagen man springer på dig, eller några andra av dina vänner.

 8. Aha! Skalpering är inte mord? Bara avlägsnande av hud? Jamen då är det inga problem. Vi får väl skriva några julkort till Mani och be om ursäkt.

 9. Hur kan du stå bakom ett brott som olaga hot? Det är nog ingen bra strategi inom politiken att försvara brottslingar som med hot försöker tysta oliktänkande.

 10. Hej Mikael.

  Du verkar väldigt flummig, förvirrad och i desperat behov av uppmärksamhet.
  Detta är inte konstigt med tanke på ditt utseende.
  Om jag blundar så ser jag dig framför mig med dina spinkiga studentpolare i ett rum där ni har affischer på stalin på väggen, ni sitter och diskuterar romantiska ungdomsdrömmar om revolution och hur ni ska förändra världen.

  Sanningen är den att du kommer att sluta i ett radhus någonstans med en fet och tråkig brud, den enda som du kommer att få.

  Du kommer att jobba på någon skola eller i någon administrativ verksamhet, vara en del av konsumtionssamhället och alla dina omogna drömmar kommer att vara döda sedan länge.

  På vägen dit dock; löper du väldigt stor risk att bli allvarligt skadad.
  Inte av högerextrimister, sverigedemokrater eller nazister, men av demokrati-älskande människor.

  Det finns nämligen inget som gör folk argare än när man vill ta ifrån dem deras rösträtt, deras rätt att på ett demokratiskt sätt föra fram sin talan, även om det är åsikter DU inte gillar.

  Oavsett om detta sker med våld ELLER hot om våld.

  Personer som stödjer sådant drar dom över samma kant.

  Du är ute på väldigt farlig mark och jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att du inte råkar illa ut på grund av ungdomligt oförstånd, när ditt liv ändå kommer att sluta precis tvärtemot vad du drömmer om idag.

  Tack för ordet.

 11. Artikeln är blir även väldigt konstig då du korsrelaterar fram och tillbaks och summan blir att du inte håller med dig själv.

  Exempel:
  1: För det första innebär inte skalpering mord, vilket hävdas av så gott som samtliga bloggare som spridit detta. Skalpering “innebär att man avlägsnar en bit hud med tillhörande hår från hjässan, ofta från en fallen fiende”.

  Svar: Här säger du både att han är “ofta fallen” och även “fiende”.
  Vem är det då som är fienden? Dödar man inte sin fiende, eller i vart fall vill man inte det?
  Du säger alltså att man varken har eller vill döda en person genom skalpering, samtidigt som han är ens fiende, som man oftast önskar livet ur, OCH att han är fallen.
  Har han självdött och man råkar bara vara där eller?

  Skalpering innebär dessutom: (kopierat från wiki)
  En skalpering innebär att man avlägsnar en bit hud med tillhörande hår från hjässan, ofta från en fallen fiende. Skalpering förekom bland Nordamerikas indianer, men dess ursprung är oklart. Med europernas ankomst till Amerika spreds bruket över den nordamerikanska kontinenten och förekom på båda sidor i krigen mellan indianer och europeiska nybyggare.

  Det är alltså under krig man sysslade med sådant. I krig dör folk.
  Vem är fienden? Nazister och Sverigedemokrater?
  Detta är inte heller hela sanningen. Ofta skedde även skalperingen genom att man delade övre delen av skallbenet från resten av kroppen och på så vis fick med sig en del hår.
  Detta gjorde man ofta när offret fortfarande levede i skrämselsyfte.
  Offret förblödde efteråt under stort lidande.
  (bara för att det står på wiki är det inte sant)

  2: Samtidigt som du gör sken att sympatisera med vänsterextrimister och muslimer så visar du rasistiska tendenser som att kalla Zigenares folkdräkter för clownkjolar.
  Grattis, nu har du retat upp både alla Zigenare OCH vanligt folk.
  Zigenare är för övrigt ett av världens mest rasistiska folk och deras dom mot dig lär inte bli nådig.

  3: Det faktum att du är piratpartist och stämmer folk via ipred-lagen kanske är överflödigt att ta upp.

  Det finns så mycket mer med dig som bara inte “makes sense” och jag orkar inte lägga mer energi på dig nu.

  Man skulle vilja lägga dig över knät och ge dig ett kok stryk bara för att du provocerar precis alla i samhället på det här sättet.

  Du retar och ger dig på, i följande ordning:

  1: Vanliga människor
  2: Folk som är emot fildelning
  3: Folk som är för fildelning
  4: Sverigedemokrater
  5: Zigenare

  Om jag vore du så skulle jag inte våga mig ut mer.

  Tack för ordet #2

 12. En kille jag träffade en gång berättade en histioria för mig.

  Det var någon – för honom helt okänd – som kom fram på krogen och frågade:
  -Hej, heter du “——-” “———“?
  Killen svarade:
  -Ja
  *PANG*
  Han fick en fet smäll så han svimmade och ambulansen fick köra honom till sjukhuset.

  Sensmoralen i denna historia är att man måste vara FÖRSIKTIG!

  Man kan inte säga exakt vad man vill i tid och otid.

  Inte på det sätt du gör i alla fall.

  Mvh

 13. Jag hoppas att din syn på människor inte är piratpartiets officiella syn. Jag röstade på PP i EU-valet fullt medveten om att många vänsterextremister skulle finnas bland sympatisörerna. Men inte att de skulle kapa PP.

  Du är ung och din bristande slutledningsförmåga kan förklaras vetenskapligt med att din hjärna inte är fullt utvecklad. Men med det inte sagt att alla ungdomar befinner sig på din nivå, bara att sannolikheten att du tillhör dem som i alla fall inte utvecklats i förtid.
  När du passerat 30-strecket kommer du att förstå vad jag skriver.

 14. Patrik har skrivit:

  Om jag blundar så ser jag dig framför mig med dina spinkiga studentpolare i ett rum där ni har affischer på stalin på väggen, ni sitter och diskuterar romantiska ungdomsdrömmar om revolution och hur ni ska förändra världen.

  Faktum är att väggen i mitt och mina polares kollektiv har en bild på Göran Persson, inte Stalin. Här är en bild där jag dyrkar sagda ärovördiga man:

  Vem är det då som är fienden? Dödar man inte sin fiende, eller i vart fall vill man inte det?

  Nej, jag anser inte att man vill döda sin fiende. Det känns som ett ganska dåligt sätt att komma överens med denne. Att skalpera är inte en särskilt mycket bättre lösning. Faktum är att det inte är en lösning ö.h.t. utan bara ett sätt att göra sig av med ett problem på ett fruktansvärt ohållbart sätt som bara genererar fler meningsmotståndare.

  Du retar och ger dig på, i följande ordning:

  1: Vanliga människor
  […]

  Det stämmer. Jag är även oerhört kritisk gentemot integritetförespråkare, IT-tekniker, receptionister, säljare och mig själv.

  […]Sensmoralen i denna historia är att man måste vara FÖRSIKTIG!

  Vänta nu. Var du kritisk mot att jag “stöder” Mandis uttalanden? Då känns det lite väl inkonsekvent att faktiskt hota andra. Fast du har kanske inte lagt dig i huruvida hot är bra eller dåligt, eller om våld är en bra eller dålig lösning.
  Jag anser att man bör få säga så gott som vad man vill i princip när man vill. Därför är jag en stark supporter av de som önskar att t.ex. Sverigedemokrater får behålla sin yttrandefrihet och jag förespråkar inte tystande av någon ö.h.t.

  Eventuellt att jag förespråkar internetlicens, ungefär som att jag förespråkar barnlicens, vilket skulle t.ex. få bort Politiskt Inkorrekt och Fria Nyheter samt majoriteten av deras läsare från internet som konsekvens. Men det skulle försvinna så mycket annat också att internet inte skulle vara roligt längre.

  Sensmoralen här är att varken våld eller censur är några lösningar ö.h.t.

 15. Jag hotar dig inte.
  Jag säger bara vad som KAN hända.
  Det är till och med väldigt TROLIGT efter dina provocerande ställningstaganden.
  Orsaken varför jag DELAR MED MIG av min insikt till dig är att jag är övertygad om att du inte BEGRIPER DET!
  Skulle du BEGRIPA det så skulle du aldrig PROVOCERA som du gör.
  Du har retat upp TUSENTALS människor med dina uttalanden.
  Varken jag eller någon i min bekantskapskrets skulle någonsin ge sig på dig.
  Däremot har jag levt mycket längre än dig och VET att det är exakt sådana här uttalanden som föder våld.
  Hoppas du förstår.

  För övrigt så ser jag ingen skillnad mellan att ha Stalin eller Göran Persson på väggen.

  Min vision av dig var sålunda helt korrekt.

 16. Patrik skrev:

  Jag hotar dig inte.
  Jag säger bara vad som KAN hända.

  Alltså. Du får ju gärna vara mindre stereotypisk. Men ja, sure. Det finns nog de som blivit sura på mig – förutsatt att de inte läst hela storyn.

  Har man läst vidare än första raderna på Fria Nyheter och Politiskt Inkorrekt så har man nog fått den korrekta uppfattningen av att jag varken anser att våld eller censur är en lösning.

  Jag vill ju förövrigt hävda att det är rätt stor skillnad mellan Stalin och Göran Persson. Stalin utförde större folkmord och var således allmänt grymmare. Göran Persson är dock mer humoristisk. Egentligen är min favorit av stora ledare Kim Jong-Il, men mina misstankar ligger i att han och Göran Persson är samma person. De har endast vistats i samma rum en gång, och då fick inte andra än nordkoreanska media närvara, mig veterligen.

  Förövrigt har jag även demonstrationsplakat hemma där det står “Privatisera Välfärden” och “Reinvest in the streets” (till skillnad från reclaim the streets). Detta då jag är medlem i det högaktningsfulla högerpolitiska nätverket Revolutionär Alliansungdom.

 17. My GOD.
  Du måste vara en av de mest förvirrade människor jag har stött på i mitt liv.

  Och jag tycker att de flesta människor är förvirrade.

  Jag och alla andra får helt enkelt dra slutsatsen att du är en ung, förvirrad männsika som vill skapa debatt för debattens skull och inte har någon aning om vem du är eller vad du vill.

  Till motsats till Mandi, som jag tror har en helt annan agenda.

  Ha det bra nu Mikael.

  *over and out*

 18. En del konstiga saker skrivs här i gästboken. Jag är mot censur, men när man läser sånt, börjar man tvivla… Snälla rensa lite här så att alla vi mår bra. Tack för en fin blogg annars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *