Sprutbytesdebatt, I want you!

Back in the days (2007) kommenterade jag sprutbytes-negativa politiker i Umeå. Häromveckan gjorde jag det igen. Skillnaden sedan dess verkar ha varit att allt fler hävdar minskad smittspridning, dvs renodlat positiv utveckling på området.

Drugnews har, trots vinkling genom bl.a. IOGT-NTO, en rätt vettig replikinsändare som bl.a. beskriver situationen nere i Stockholm 2006. Samt hur man bör tänka när man ser på sprutbyte ur smittskyddsperspektiv.

Frågan om sprutbytesprogram stöttes och blöttes under flera år, men i slutändan avstod man från denna åtgärd i Stockholm medan Lund och Malmö valde att inrätta sådana.

Det intressanta är att det har gått jättebra sett till smittspridningsbekämpning i Lund och Malmö. Jag har dock inte orkat gräva fram några siffror på hur många narkomaner det är jämfört med tidigare dock – men det förlitar jag mig på borde ha dykt upp i debatterna redan, ifall det nu skulle ha ökat…

Hur många andra behöver påtala detta innan det testas i Umeå? Särskilt nu när det faktiskt verkar vara på gång i Stockholm som mest aktuella exempel. Senast det var upp på agendan for real vill jag minnas var i samband med att Socialnämnden i Umeå sade varken ja eller nej. Värsta antiklimax. Fast nu när man vet mer så kanske det är dags att försöka rulla igång på nytt.

– Vi har valt att ta reda på mer vetenskaplig fakta kring frågan om sprutbyte för missbrukare innan vi bestämmer oss, säger Eva Andersson (s) ordförande i socialnämnden i Umeå.

SR P4-intervju med Socialnämnden i Umeå 2007

Kritikerna menar att det innebär steg mot drogliberalitet eller rentav ger verktyg att fortsätta. Vissa menar att man borde satsa på rådgivning istället. Mitt förslag är fortfarande att kombinera de båda. “Sprutbyte mot att du går på infoträff” eller whatever, vilket säkert utan större protester kan kombineras med t.ex. Britt-Marie Lövgrens önskan att kartlägga drogmissbruket i Umeå.

När ni allihopa debatterar detta, kom ihåg att de delar ut heroin till missbrukarna i Danmark (åtminstone 2007/-08). De håller sig inte bara till sprutor – eller ens begränsar sig till metadon. It’s the real shit, man. That’s pretty fucking awesome.

2 thoughts on “Sprutbytesdebatt, I want you!”

  1. Vad säger vetenskapen om att få sig en redig moralistisk upptuktning (aka “rådgivning”) och dess effekter? Får det folk att avstå från att skaffa nya sprutor, vilket minimerar de positiva effekterna?

    I så fall är jag på, jag har insett att vi inte kan ta livet av parasiterna snabbt nog utan att vi snart måste gå med på sprutbyten innan vi tappar folks förtroende om att vi gör det för krypens egna skull. Vi måste helt enkelt köpa tid.

    [Det här är den bild jag ser framför mig när en sprututbytes-motståndare börjar fundera på att acceptera din variant.]

  2. Sjuk jävel: Ja det var ju också ett sätt att se på det. :)

    Gällande just den “rediga moraliska upptuktningen” så hoppas jag i alla fall att även motståndare förstår att det inte måste handla om att vara en typisk, torr moralkaka. Det finns många missbrukare som vill lämna sitt missbruk, men inte får den uppmuntran och kontakt de behöver för att göra detta. Det är de människorna man kan fånga upp i samband med en organiserad sprutbytesverksamhet.

    Det bästa är ju även att det är ett sprutBYTE. Inte “tja, jag vill ha 50 stycken, kaching!”. Det kan vara viktigt att komma ihåg. Man får inte nya sprutor bara sådär, så något nytt missbruk kommer detta inte att generera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *