Censur, IT-kommunen och feministisk barnporr

Jag hatar Websense. Jag hatar censur. Jag hatar folk som tror att det gör nytta. För i helvete, det kan inte göra annat än skjuta slint. Som nu när jag inte får läsa om Johanna Sjödin som medverkade i ett radioinslag om Västernorrland. Av någon dum anledning är jag blockerad från sidan på en dator ansluten till Umeå kommuns internetanslutning (som, mind you, har samma filter som de kommunala skolorna). Trots att vi borde ha sunt förnuft här, i egenskap av utnämningen Sveriges IT-kommun 2007-2008.

umea_kommun_censur_johannasjodin

Så. Vad kan det tänkas bero på? Ja inte vill väl någon hindra mig från att läsa om ett radioinslag om en ungdom i Västernorrland. Nä, det vore ju bara helt galet dumt.

Kan det vara rubrikerna på hennes övriga inlägg på bloggen som ändock tillåts av den välanvända sidan blogg.se. Varför skulle Umeå kommunsjälva vilja använda en sida som tillåter följande gravt okristna rubriker?

 • “Det finns ingen lag som reglerar personer ej fyllda femton års rätt att knulla”
 • “Omoraliskt att ejakulera i någon utan medgivande?”
 • “Sex får prioriteras bort”
Johanna Sjödin - naken och blott 16 år (tror jag?)
Johanna Sjödin, 16 år. Ett uppenbart fall av barnporr!

Så kan det ju förstås inte vara. Nä, att censurera baserat på innehåll om frigjorda sexualiteter och personliga uppfattningar om hur makt [miss]brukas t.ex. görs bara i odemokratiska länder som Kina. Eller för den delen ett hypotetiskt Iran, där Johanna Sjödin blir fälld i domstol för att hon visat sina 16-åriga bröst offentligt på bloggen.

…aha! Bara bröst på en blogg! Oh noes. Helgalet, det här måste vara vad Umeå kommun – i samklang med internethatarorganisationen Ecpat och Sharialagar – måste ha reagerat på. Moraliskt förfall!

En 16-årings bröst. Givetvis ett fall av barnporr! Monarkens fru Silvia rasar och får medhåll av justitieministern!  Fast de hinner inte långt förrän gothbarbie slår till. Jag har ingen aning om övriga partier – men Piratpartiet har i alla fall tagit ställning mot att förbjuda människors syn. Ty att förbjuda folk att titta på barnporr – än mindre klargöra “17.9 år kan inte betraktas som 18+” – är helt jävla retarded. Vill man åt pedofiler så går man ju inte efter de som letar efter vuxenporr? Vill folk titta på barnporr så letar de dem som ser ut att vara under 18.

Vi kommer väl förövrigt även alla ihåg att Thomas Bodström, vår förra justitieminister var ordförande för Ecpat? Och förespråkade en skärpning av lagarna kring barnporr? Och jag menar, vem kan säga nej? För det är klart att vi inte vill konsumera övergrepp på barn, som Beatrice Ask uttryckte det.

I vilket fall kan man ju ställa sig frågan vilka konsekvenser det här får för de som är >18 år och framställer sig själva som <18. Fungerar den nya lagen åt båda hållen? För då kan man helt plötsligt börja producera och sälja barnporr lagligt! Så länge skådespelarna är över 18 år gamla. Är de medverkande dessutom rättvist (könsmässigt) betalda kan det rentav vara feministisk porr.

Feministisk barnporr.
Made available by Retards & Co.

8 thoughts on “Censur, IT-kommunen och feministisk barnporr”

 1. Har mailat följande till Tomas Ward, som är ansvarig över Websense på Umeå kommun. Notera även gärna att jag varit i kontakt med honom tidigare om Piratbyråns hemsida.

  Halloj, jag undrar kort och gott varför http://johannasjodin.blogg.se/ är filtrerat i Umeå kommuns Websense-filter…

  Jag har vräkt ut mig nattliga våndor om detta här om det önskas en bättre förklaring över hur jag tänker:
  http://blog.mmn-o.se/2009/11/05/fuck-you-umea-censurs-it-feministisk-barnporr/

  Du får ursäkta det hårda språket på sidan, men det är filtreringen i sig jag är sur på (vilket jag antar är default Websense-grejer fortfarande, som det var med piratbyran.org).
  Jag förstår att ni har order uppifrån som kräver ett sådant system. Så det är väl övervåningen jag egentligen riktar min klagan mot om jag gör det mot någon specifik entitet.

  Tips på hur jag bör gå tillväga för att väcka intresse att faktiskt avskaffa detta problematiska censursystem inom Umeå kommun tas gärna emot. Typ om du råkar veta vem som kräver att det är igång ö.h.t. Ska det behöva tas upp i fullmäktige eller något?

  Mvh,
  Mikael Nordfeldth
  mmn@hethane.se
  070-5657637

 2. Svaret löd som följer. Jag gillar Tomas Ward.

  Hej!

  Jag tolkar ditt mail som en begäran om att sidan ska kategoriseras om. Att den blockas beror mycket riktigt på att websense kategoriserat sidan som “Adult content” och den kategorin spärras. Kategoriserar om sidan tills vidare, skolan får sedan bedöma den.

  Har du övergripande frågor om websense så kan Jan Långström, IT-chef, vara rätt man att prata med.

  Mvh
  Tomas Ward

  ———————————————————————
  Systemkonsult
  Samhällsbyggnadskontoret IT och Telefoni
  Umeå kommun
  +46(0)90 16 11 41
  ———————————————————————-

 3. > Vill folk titta på barnporr så letar de dem som ser ut att vara under 18.

  Fast syftet med lagen är ju att skydda personer under 18 från att hamna i/utnyttjas av porrbranschen och på så vis kväva barnporrindustrin, snarare än att få fast folk som tittar på barnporr (hoppas jag, iallafall. har ingen egentlig koll). Och om det är vad man vill uppnå är ju en strikt åldersgräns mer vettig än en subjektiv.

 4. jakob: Men alla barn som är under 18 kommer ju att se ut som under 18 när de porträtteras. Annars handlar det ju inte om barnporr. Det finns ju gott om 18-plusare som ser ut som äldre än 18 så att säga.

  För hade porträtterandet av barn som är under 18 varit okej – dvs uppmuntra pedofiler till sexbrott, som det argumenteras – skulle det vara lagligt för de som är >18 att producera “laglig barnporr”. Det har det inte varit någonsin tidigare – och om det blir så i och med lagändring så kan jag svära på att det är av misstag och inte “mer förnuftig lagstiftning”…

  1. Marie: Usch och blä! “Proxy Avoidance”? Jo det är det väl på sätt och vis, men Websense vågar ju tydligen inte filtrera t.ex. Wikipedias artikel om hur tunnlar fungerar. Eller för den delen detaljerade exempelhur man använder dem.

   Det blir bara löjligt när de väljer att filtrera en för samhällsdebatten viktig hemsida som FRApedia för att de förklarar hur man undviker ett kontrollsamhälle… Missriktad eller intentionell censur? För Websense’s del är det nog det senare, för Umeå kommun har jag ännu hopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *