Piratpartiet och Skype

Inte nog med att Skype är ett stängt protokoll där den enda officiella klienten har usel funktionalitet och ett horribelt användargränssnitt. Inom Piratpartiet används detta som de-facto standard för direktkommunikativa möten mellan personer på ledningspositioner.

Men nej. Man använder det förstås inte som Skype kan användas, med sin ytterst begränsat utökade funktionalitet jämfört med random XMPP-klienter, dvs lågkvalitets röst-/videokommunikation. Det används endast för textkommunikation.

Så ikväll hade jag tänkt ta mig in i ledningsgruppens möte för en gångs skull, eftersom jag sitter som vice distriktsledare i PP Norra.

Men yeah, då var det ju dags att ta sig in i Skypekanalen för att faktiskt kunna delta i mötet ikväll. Folk som är vana med vettiga kommunikationsprotokoll vet att man kan gå in i kanaler bara man vet namnet på dem. I värsta fall behöver man ett lösenord – men det kan man ju få levererat på olika vis.

I detta fall behöver jag dock bli inbjuden till kanalen från någon annan som befinner sig i den. Så jag måste hitta någon som är där inne – som jag dessutom har på min kontaktlista. Men det är ju no problem. Så det är bara att skicka iväg en förfrågan till någon som är online och fråga efter inbjudan.

Skype suger.
Notera även att tidsstämpeln låst sig i min Skypeklient…

Som tur var kom IRC och räddade världen…

<MMN-o> Bjorn_Odlund: Får du mitt meddelande på Skype?
<MMN-o> Bjorn_Odlund: Jag spammar dig tills du svarar.
<MMN-o> Varför kan man inte skicka meddelanden till folk över Skype?
<MMN-o> Jag trodde poängen var att man skulle kunna kommunicera.
<MMN-o> Om än omständigt.
<Bjorn_Odlund> MMN-o: ping
<Bjorn_Odlund> jag var afk
<MMN-o> Är inte poängen med serverunderstödda kommunikationsprotokoll att jag ska kunna skicka meddelanden till dig även om du är afk?
<Bjorn_Odlund> jo
<MMN-o> Särskilt om du lyser grönt som i online
<Bjorn_Odlund> men jag tror du försökte med voice-samtal
<Bjorn_Odlund> ja, altså, jag var/är ånlajn, men var i köket och därmed inte vid tangeterna
<Bjorn_Odlund> MMN-o: men vi kanske kan prata på det här protokollet istället? :)
<MMN-o> Bjorn_Odlund: Nej, det var bara för att jag dubbelklickade på dig – vilket gjorde att jag ringde upp dig
<MMN-o> Bjorn_Odlund: Jag försökte nyss skriva till dig igen över Skype, men det blev en varningstriangel där med
<MMN-o> MEN
<MMN-o> “Har du koll på närvarhur (skypekanal) ledningsgruppsmötetjofset 20:00 ikväll hålls? Och kan jag passa på att bli inbjuden om jag inte redan sitter där? (som vice DL i norra distriktet)”

Aids i hjärnan.

<MMN-o> Min skypeklient hävdar att jag är online
<MMN-o> Bjorn_Odlund: Och HUR GÅR JAG IN I KANALER?
<MMN-o> Det finns ingen kanal någonstans som heter något sådant
<Bjorn_Odlund> skrev i den nu… bör komma upp i recent chats
<Bjorn_Odlund> men du är fortfarande offline som jag ser det…
<Bjorn_Odlund> det här funkar<tm> ju bra<tm>
<Bjorn_Odlund> sitter du bakom nån proxy eller så, har för mig att skype är retarded med sådant
<MMN-o> HAHAHA
<MMN-o> WHAT THE SHIT
<MMN-o> Ja, det var proxy aktiverat i konfigurationen
<MMN-o> MEN JAG LYCKADES JU ANSLUTA + FÅ MEDDELANDEN

<MMN-o> Kommunicerade med folk ett tag t.o.m.

Får vi inte ändring på detta snart blir jag frustrerad. Jag närvarar i alla fall inte (kan knappt ens ta del av loggar) på några möten över Skype eftersom att det är för krångligt, problematiskt och bara allmänt jävla värdelöst. Det är hemskt och horribelt och jag kommer efter kvällens möte att totalvägra all kommunikation där jag behöver köra proprietär mjukvara eller åtminstone använda stängda protokoll.

Bjorn_Odlund> MMN-o: ping
Bjorn_Odlund> jag var afk
MMN-o> Är inte poängen med serverunderstödda kommunikationsprotokoll att jag ska kunna skicka meddelanden till dig även om du är afk?
Bjorn_Odlund> jo
MMN-o> Särskilt om du lyser grönt som i online
Bjorn_Odlund> men jag tror du försökte med voice-samtal
Bjorn_Odlund> ja, altså, jag var/är ånlajn, men var i köket och därmed inte vid tangeterna
Bjorn_Odlund> MMN-o: men vi kanske kan prata på det här protokollet istället? :)
MMN-o> Bjorn_Odlund: Nej, det var bara för att jag dubbelklickade på dig – vilket gjorde att jag ringde upp dig
MMN-o> Bjorn_Odlund: Jag försökte nyss skriva till dig igen över Skype, men det blev en varningstriangel där med
MMN-o> MEN
MMN-o> “Har du koll på närvarhur (skypekanal) ledningsgruppsmötetjofset 20:00 ikväll hålls? Och kan jag passa på att bli inbjuden om jag inte redan sitter där? (som vice DL i norra
distriktet)”

 

13 thoughts on “Piratpartiet och Skype”

 1. Skype har tre features som XMPP-baserade varianter just nu inte har:

  * Peka-drägla-lätt installation/konfiguration av klienten (ja, på windows fungerar det generellt)

  * Vettig backlog-hantering. Dvs. när man loggar in får man backloggen från /senaste lästa meddelandet/

  * Bred användarbas (oräknat folk som har gmail men inte vet om gtalk)

  Den som är viktigast att fixa atm är den mittersta, för det finns verkligen inte. Fixa det, och pp kan gå över till XMPP imorgon (givet att man kan sparka nog hårt på Rick mfl).

 2. Tyvärr så är det inte personer som klagar vi saknar, utan personer som bygger. (Det var alltså inte ett försök att dissa kritiken, utan krassa fakta)

  Bygg, övertyga någon grupp att testa, visa att det funkar.

 3. pettter Punkt ett är debatterbar. Punkt två är felaktig. Punkt tre är irrelevant eftersom fördelen att kunna integrera XMPP-inloggning med PirateWeb (eller den nya communityn snarare) är överlägsen.

  Mikael Nilsson: Därav länken till trac-ticketen. Vad som behövs är dock även icke-tjurskalligt Skypefolk.

  Zash: Gäller det för din WordPressinstallation också? Kanske borde kika på det.

 4. Mikael: jag tror inte att någon är särskilt fäst vid skype som chattplattform, utan det är ren pragmatism. Så länge vi inte hittar ett alternativ som funkar så kommer inte majoriteten att byta.

  Jag instämmer i Petters punkter 1 och 2, där 2an kanske kan verka lösbar (även om vi inte har sett att det funkar i konkreta tester), men svårare verkar vara att hitta en klient/klienter som är lätta att installera och som fungerar på ett förutsägbart sätt tvärs över typ tre plattformar, och som dessutom funkar stabilt.

  Användarbasen är inte lika stark som argument, och det vore ett plus om man kunde integrera med PW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *