Svar på tal om: “Är en stad någonsin lagom?”

Som svar på tal till min fråga om varför det är bra att Umeå blir större refererar Anders Ågren till ett tidigare blogginlägg  han gjort på ämnet: Varför det är bra med tillväxt II. I mina ögon ser det ut som vad jag kommenterade i mitt inlägg; en inriktning mot 08-land och således ren och skär bloat.

De flesta (det bor ju fler söderut eftersom man konstant satsar på att bli fler) verkar tycka att detta är bra. Mycket för att man struntar i att analysera konsekvenserna av ett hastigt växande befolkningstillstånd i kombination med ohållbarheten i människans livsstil.

Många av de förutsättningar för t.ex. oss norrlänningar att vara norrlänningar försvinner med markant ökad befolkningstäthet. Det är negativt att samla för många människor på liten plats under lång tid. Det stressar människor omedvetet och gör att man inte kan gömma sig från ekorrhjulet.

Det finns inget egenvärde (intrinsikalt för er filosofer) i att ha stor befolkningsmängd. Därför ska man snarare se på när nackdelarna blir fler än fördelarna. Mentaliteten är dock i (s) och (m)s fall destruktiv om man önskar växa över gränsen för vad som bibehåller fördelarna i en stad som Umeå.

Ett gott företagsklimat kan man förövrigt ha även om man inte biffar på alltför mycket.

4 thoughts on “Svar på tal om: “Är en stad någonsin lagom?””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *