Lagligt köpt mjukvara suger

Inte undra på att folk använder fria alternativ eller piratkopierar programmen till sin dator. Igår arbetade jag med att bygga ihop en tidning med Adobe InDesign. För att hinna producera färdigt den hade jag tagits in som extrahjälp och jag kom med den fenomenala idén att vi skulle arbeta samtidigt på två datorer.

I sig gick det bra med installation av samma program med samma nyckel på en andra dator. Förvisso har jag inte registrerat mjukvaran än, vilket är nödvändigt. För att låsa upp så man kan använda den längre än 30 dagar på en och samma dator. En lagligt köpt kopia alltså. För x antal tusentals kronor.

Piratkopiorna ligger långt före i utvecklingen. Jag behöver ju inte ens fylla i en CD-nyckel med piratmjukvara, eller åtminstone följer den med det digitalt distribuerade installationspaketet (internet, eller i värsta fall USB-minne hemifrån).

Men ja, CD-nyckel. Det är no problem egentligen. Jag hade en CD-skiva (och tack som fan att den inte var repig!) där fodralet hade en licensnyckel skriven. Knappetiknapp under installationen. Inte så jävla jobbigt. Än. För vad blir nästa fråga? Jo “tjaba, detta är en UPPGRADERINGSNYCKEL. Fyll i en tidigare versions ursprungliga nyckel också”. RRRRRRRRRR. Här blev jag bara sur och fick rota fram en ett-par-kilo stor kartonglåda med alla möjliga Adobe-mjukvaror på plastbitari plastfodral från någon generation tillbaka. Knappetiknapp. Okej, det fungerade. Phew.

Denna gång gick det alltså allmänt smidigt. InDesign krånglade inte särskilt mycket mer än detta och vi kom igång med arbetet fort. Fast frågan är om man inte egentligen – med tanke på hur få funktioner ur Adobe-programmet som faktiskt användes – lika gärna kan använda Scribus eller något annat. Funktionsmässigt duger det nog för de flesta amatörtidningar som produceras.

Här är en till som har motsvarande problem, fast ännu värre:

<frink> kände mig nostalgisk och ville installera ett gammalt spel som låg på en DVD-skiva
<frink> det var en kvart sen och installationen är fortfarande inte klar
<frink> jag har nästan tappat lusten på att spela det där spelet vid det här laget
<Piotten> =(
<Piotten> vad för spel?
<frink> C&C Generals
<Piotten> ok
<frink> iofs inte sååå gammalt
<frink> men för i helvete
<frink> 1. skiten kraschar vid första försöket
<frink> 2. efter ett försök att ladda ner och installera patchar, vilket inte fungerade alls, testade jag med kompabilitetsläge
<frink> då hävdar den att jag inte har korrekt skiva i läsaren
<Piotten> lol
<Piotten> och du har originalskiva?
<frink> trots att jag varit dum nog att köpa spelet
<frink> ja
<Piotten> va less man blir
<frink> antipiratskräpet hindrar mig som ägare av originalkartong och hela köret från att nyttja det jag betalat för

Jag behövde i alla fall inte ha InDesign-skivan i när jag använde skiten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *