Ung stad mellan(?) broarna

Jag undrar. Är “Staden mellan broarna” verkligen intressant? För vem i så fall? Är det en sådan där grej som bara är – som hänger kvar som ett spöke och folk använder för att språngbräda sina idéer? Så vad man säger passar in i någon skum mall som ingen vet vad det betyder egentligen ändå.

Joråsatte. Ett “kulturens centrum” ska man skapa tydligen. Ah. Wonderful idea. Försök kläm in all kultur i ett centrum och se det misslyckas. Kultur är olik annan kultur av en anledning – och det ska inte matas in i något “centrum” eller “samlas” på något vis. Sure att man ska ha kulturutbyte, samverkan över gränser och whatever annat – men att tro att något “kulturens centrum” faktiskt skulle vara annat än fina ord… Det är mest bara naivt.

Menmen. En av de grupper som ska klumpas in i kulturens centrum är givetvis ungdomen (sida vid sida med finkultur, annan ungdomskultur såväl som seniorkultur?). Häromveckan så samlades de unga visionärerna för “Ung & Aktiv”-området i Staden mellan broarna och presenterade sina idéer för ett par politiker och tjänstemän:

[youtube MRkKMTCZCzQ]

Det roligaste är väl att det här handlar om Broparken, som mig veterligen ligger mellan ett annat par broar än ursprungligen tänkt… Oh the irony i att skyffla in ungdomarna vid sidan av. Såhär är beskrivningen på Umeå kommuns hemsida:

Projektet “Staden mellan broarna” handlar om att utveckla kajområdet mellan Kyrkbron och Broparken i centrala Umeå till en attraktiv mötesplats för umebor och besökare. Kommunen har det samlade planeringsansvaret och ska involvera övriga berörda fastighetsägare i projektet.

3 thoughts on “Ung stad mellan(?) broarna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *