Kulturföreningen Humlan i Umeå suger

Det grundläggande inom ideellt engagemang anser jag vara tillgängligheten och den totalöppna möjligheten att delta, hjälpa till och vara delaktig. Och andra coola modeord.

Följande mail är ett svar jag skickat i samband med Umeå Filmstudio (tidigare “Bio Marx”). Verksamheten är en “kulturgrupp” inom föreningen Humlan, vilket är bra i sig, men Humlan kräver att man är medlem för att delta i deras “kulturgrupper”. Det vore okej om jag inte skulle behöva betala för att ö.h.t. få engagera mig ideellt.

Ursäkta att jag är lite kort, men jag känner att jag vill svara på detta så fort som möjligt eftersom jag har fullt upp hela eftermiddagen. Men här är vad jag önskar svara på Humlan-Kristoffers mail för allas goda läsande:

Tyvärr innebär kravet på medlemskap att Umeå Filmstudio kommer att tappa mig som aktiv medlem.

Jag är nöjd med att bidra till Umeås kulturliv i form av gratis arbetskraft. Att betala pengar för att ö.h.t. _få_ engagera mig ideellt känns lite overkill.

Jag hänger dock gärna kvar på mailinglistor och dylikt. Om man inte behöver vara medlem för det också numera. (men nä, jag ä int’ bitter!)

Kristoffer: Hör gärna av dig om det går att göra undantag. Jag ser gärna att Umeå Filmstudio finns kvar och att jag får hjälpa till att underlätta verksamheten. Filmstudion var ju trots allt en av frontverksamheterna för Humlans ansökan om årligt verksamhetsbidrag senast jag kollade 2008.


Mikael Nordfeldth
mmn@hethane.se
070-5657637

On Wed, 16 Sep 2009 12:16:43 +0200, Humlan wrote:
> hejsan alla i filmstudion!
>
> jag märker att jag inte har allas email och det
> vill jag ha. så nån av er får gärna skicka namn
> och email på alla som är aktiva med filmstudion,
> sedan kom jag på att de regler som gäller för att
> vara med i våra kulturgrupper är att alla ska
> vara medlem i Humlan för att delta.
>
> medlemskap kostar 50kr per år, och det är en liten summa
> detta gäller såklart alla som är aktiva i
> föreningen. tex alla som jobbar med umeå open så
> ni vet att det inte är annorlunda för er.
>
> sedan har jag tagit kontakt med solfjädern
> angående A2 affisch att hänga i trappen och den
> är på tryck nu. väntar bara svar att den är
> färdig så kommer jag be er att hämta den
>
> mvh
> Kristoffer

Som tur är så blir jag inte aktivitetslös då det finns fem miljarder andra saker att engagera sig i på fritiden.

Update 2009-09-16 16:45: Fick svar på detta från Kristoffer.

hejsan mikael!

det går alltid att göra undantag. men vi vill
påpeka att umeå filmstudio faktiskt inte är en
egen organisation och då har de engagerande ett
ansvar emot oss som kulturgrupp. detta mail var
meningen att skaka lite liv i er och få er att
förstå att det är inte någon privat lekstuga utan
faktiskt ett av humlans ansikte utåt och då måste
det ske på ett sätt som både funkar för de
engagerade men även för föreningen i stort. inte
att det sker med så lite inblanding som möjligt
från våran sida, då det är vi som är ekonomiskt
ansvariga och vi har redovisning skyldigheter.

hoppas du förstår och att ni tar upp denna fråga och pratar om det.

/kristoffer

På detta svarade jag:

Jag har inget emot att Humlan kräver uppföljning och whatever som behövs för att kontrollera så att verksamheten inte är en klubb för inbördes beundran eller whatever. Däremot ställer jag mig emot ett krav på betalmedlemskap för att aktivera och engagera sig ideellt.

Det gäller alltså principfrågan att betala för att hjälpa till. Det är inget man enbart inom Umeå Filmstudio här kan påverka utan ligger centralare inom föreningen Humlan. Det är vad jag förstått utifrån vad du skrivit om medlemskap och “att vara med” i kulturgrupperna.

Nu talar jag för min egen del, trots att jag ej är medlem, men jag vill hävda att det kanske vore bättre överensstämmande med Humlans stadgar att tillåta icke-betalande aktiva inom en kulturgrupp. Humlans stadgeenliga syfte är trots allt att genom sina projekt “stimulera medlemmar och allmänhet till att aktivt deltaga i kulturlivet”. Och allmänhet, sade Bull.

Då Umeå Filmstudio, som du nämner, ej är en egen organisation läser jag det som att mitt ideella engagemang ej är välkommet i Humlans ögon förrän jag antingen (med rådande avgifter) är betalande medlem eller att man gör ett undantag för formaliteterna. Måhända bara genom att strunta i att kolla medlemskap.
Själv kommer jag att försöka vara aktiv så länge jag är välkommen av övriga aktiva, har eget intresse, delges information och inte rent konkret hindras från att hjälpa till.


Mikael Nordfeldth
mmn@hethane.se
070-5657637

Jag har inget emot att Humlan kräver uppföljning och whatever som behövs för att kontrollera så att verksamheten inte är en klubb för inbördes beundran eller whatever. Däremot ställer jag mig emot ett krav på betalmedlemskap för att aktivera och engagera sig ideellt.

Det gäller alltså principfrågan att betala för att hjälpa till. Det är inget man enbart inom Umeå Filmstudio här kan påverka utan ligger centralare inom föreningen Humlan. Det är vad jag förstått utifrån vad du skrivit om medlemskap och “att vara med” i kulturgrupperna.

Nu talar jag för min egen del, trots att jag ej är medlem, men jag vill hävda att det kanske vore bättre överensstämmande med Humlans stadgar att tillåta icke-betalande aktiva inom en kulturgrupp. Humlans stadgeenliga syfte är trots allt att genom sina projekt “stimulera medlemmar och allmänhet till att aktivt deltaga i kulturlivet”. Och allmänhet, sade Bull.

Då Umeå Filmstudio, som du nämner, ej är en egen organisation läser jag det som att mitt ideella engagemang ej är välkommet i Humlans ögon förrän jag antingen (med rådande avgifter) är betalande medlem eller att man gör ett undantag för formaliteterna. Måhända bara genom att strunta i att kolla medlemskap.
Själv kommer jag att försöka vara aktiv så länge jag är välkommen av övriga aktiva, har eget intresse, delges information och inte rent konkret hindras från att hjälpa till.


Mikael Nordfeldth
mmn@hethane.se
070-5657637

7 thoughts on “Kulturföreningen Humlan i Umeå suger”

 1. Sen finns ju tyvärr saker som kostar pengar också. Typ lokaler, kameror, etc.

  Dock är jag dåligt insatt i hur mycket sådant ni använder och var ni får pengar ifrån till sånt.

 2. Umeå Filmstudio visar endast film. Det är analog film på rullar och visas i Bio Marx-lokalen på Umeå Folkets Hus.

  Kortfattat handlar inte medlemskapsavgiften för de aktiva om finansiering av Umeå Filmstudio. Jag vet inte vad det handlar om, men i vart fall hade jag nog värderat min ideella insats över 50kr/år…

  Att då se över regelverket och skita i att jag inte är en medlem känns som en allmänt bättre grej. Som sagt, tillgängliget, öppenhet och whateverthecrap som folk säger att Umeås kulturliv ska stå för.

 3. Alltså, jag har fått ett till mail som svar från Kristoffer på Humlan. Fast jag förstår inte något av det. Eller är det så enkelt att han inte ö.h.t. besvarar min kritik? Eller håller han med om kritiken men börjar prata om något annat istället för att faktiskt medge att man borde ändra på policyn?

  du har helt rätt. men det jag skrev kan man säga, skall berättas för alla i filmstudion. för det är något alla skall ta ställning till och som sagt vill jag riva lite för att man ska inse att det just inte är en klubb för inbördes beundran. det var bara du som fick höra det först. och det är hittintills bara du som svarat, vilket inte gör mig förvånad.

  jag kommer kalla in till ett möte och gå igenom detta.

  You tell me. Och vad betyder “och det är hittintills bara du som svarat, vilket inte gör mig förvånad”?

 4. Haha, han verkar ju sur över något förvirrat.
  Att han sen skriver att just Du är den självklara ifrågasättaren leder mig nästan att tro att Du medverkat till att göra honom sur från första början.

  Hur som helst totalkorkat med avgift för ideellt arbete, folk får börja dissa skiten tills de kommer på bättre tankar.

 5. Nä alltså, jag har varit allmänt lågmäld i Bio Marx/Umeå Filmstudio-verksamhet. Bara varit där och chillat för den analoga teknikens skull och inte haft någon kontakt med andra än de övriga som visat film .)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *