Skollaptop bootar Ubuntu LiveUSB nu i alla fall

Jag var förbi datorteknikerna på Östra idag och fick en elevs laptop sådär allmänt legitimt upplåst. Nu kan man boota annat än deras Windowsmojs utan att skruva lös hårddisken och installera på ett annat system (vilket hade varit min lösning annars typ).

gparted_in_ubuntu_livecd_on_umea_kommun_school_laptopSå vips ploppar jag in ett USB-minne med Ubuntu 9.04 AMD64, bootar upp och partitionerar om med gparted. Den arbetar nu för fullt och i skrivande stund är det cirkus en kvart kvar på ntfsresize.

Förhoppningsvis har inte NTFS-partitionen trasats sönder av detta, men jag tog till med mer än dubbla för närvarande använda utrymmet på /dev/sda2. Det var länge sedan jag försökte senast – men i och med att det pajade då har jag alltid varit skeptisk till att göra NTFS-partitioner mindre. Tryggve på Forslunda sade dock att detta var vad han gjorde på sin jobb-laptop och att han inte haft några problem ö.h.t.

I vart fall är det strax dags att starta installationsprogrammet. Nu är ju valet och kvalet “svenska eller engelska”. Men bara för att jag är dum i huvudet så har jag tänkt följa skolans exempel (what with being Swedish and all) och installera en svenskspråkig skrivbordsmiljö.

Nämnas bör att skollaptoparna inte kommer med t.ex. Adobe Photoshop om man inte behöver det i skolarbetet (då rullas det ut till respektive elevs dator). Det udda är dock att man verkar ha lämnat över bildredigeringen i övrigt till “PhotoFiltre”(?) som bl.a. Forslundas Ubuntuinstallationer kör i wine. Jag undrar vad fördelarna är mot, säg, Gimp? I vart fall är det viktigt att notera att t.ex. Photoshop(tm) alltså inte behöver medfölja för tänkta generella skolsyften.

Ubuntu LiveUSB gparted with morlocks in the background’tis exciting, me hearties. Under tiden saker händer så ser/lyssnar jag på inspelningar från förra helgens Sunset Park. Vilket påminner mig om att testa utbuden av ickelinjär videoredigering för GNU/Linux…

3 thoughts on “Skollaptop bootar Ubuntu LiveUSB nu i alla fall”

    1. Ja! Jag tipsade faktiskt Forslunda om det. De hade ju förvisso OpenOffice Draw, men det är ju ganska mesigt jämfört med Inkscape egentligen. Inkscape försöker ju verkligen vara 100% SVG-mördande.

      I vart fall gick installationen bra, nu ska jag bara orka skriva ihop det i ett inlägg :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *