Intervju i VF, om lokalval i Umeå

20090815 - Västerbottens Folkblad: Piraterna i Umeå satsar på lokalval (Rolf Jakobsson)

Rolf Jakobsson på Västerbottens Folkblad ringde och väckte mig (vilket förvisso var bra…) “imorse” och frågade mig ifall Piratpartiet Umeå ställer upp i lokala val. Artikelns tolkning är mer definitiv än vad jag tillkännagav må jag säga. Men det är kanske bra, så vi sätter sprutt på de etablerade partierna.

Jag har ett par småkommentarer, men är egentligen ganska nöjd i det hela. Först och främst vill jag betona följande:

Avgörande för om partiet ställer upp i kommunalvalet 2010 – och eventuellt även i landstingsvalet – är om det finns ett behov av ett Piratparti i politiken i Umeå.

Vi har ett möte nu på onsdag dit alla lokala pirater har bjudits in. Förhoppningsvis kommer vi fram till något förnuftigt där. Inget definitivt finns alltså för Umeås status än.

Vidare var artikeln en intervju mest med mig, så den blev väldigt färgad av mina egna intressen:

– Jag brinner själv för frågan om öppen källkod och fri mjukvara inom kommunens IT-sektor. I dag låser kommunen in sig i Microsofts monopol genom att använda format som inte alla kan läsa.

Det är inte bara Microsofts monopol det gäller. De är ett exempel av flera. Jämför t.ex. med utredningsunderlaget jag länkade tidigare som bl.a. tar upp Umeå stadsbibliotek. De har idag stora behov av att modifiera det aktuella, proprietära systemet. Man saknar laglig såväl som teknisk möjlighet att göra det. Företaget som äger den proprietära mjukvaran bryr sig inte ett piss om att implementera nya, nödvändiga funktioner – och källkoden kan man ju inte ens skymta…

– Det innebär att människor stängs ute från den offentliga förvaltningen.

Som tur är så fungerar ju t.ex. .doc och .xls i Open Office… så helt körd är man inte. Men poängen är ju att man bör köra öppna, patentohotade format. Vad skulle t.ex. hända om EU driver igenom mjukvarupatent – och man plötsligt tappar Open Office som lagligt alternativ pga grova stämningshot?

Falkvinge hävdar att Piratpartiet också behövs på lokal nivå för att värna den personliga integriteten och skyddet för privatlivet.
Mikael Nordfeldth anser dock inte att Piratpartiet är ett enfrågeparti.
– Nej, det finns alla möjligheter att applicera Piratpartiets principer på andra områden.

Falkvinge anser ju förstås inte heller att Piratpartiet är ett enfrågeparti. Och jag personligen vill påpeka att Piratpartiets principer omfattar andra områden än skyddet för privatlivet. T.ex. är skola/undervisning ett hett område för Piratpartiets informationspolitik.

Så. What’s up?

Frågan vi behöver ställa oss är om Piratpartiet behövs i Umeå kommunfullmäktige. Jag vill mena att det kanske vi inte gör. Det vore en logisk slutsats av just anledningen att vi är näst pirattätast i Sverige. Så invånarna här i Umeå sympatiserar redan till stor del med Piratpartiet – och förhoppningsvis politikerna också. Kanske vore vi även effektiva genom t.ex. medborgarförslag? Kanske vi bara behöver presentera våra idéer till fullmäktigarna? Det vore ju förstås drömmen…

…men politikerföraktet ligger och gnager i bakhuvudet. Kan man lita på att en välsutten politiker faktiskt bryr sig om annat än sin stolklädsel? Så av denna anledning tror jag fortfarande att vi kan göra nytta i kommunpolitiken som parti i kommunfullmäktige. Vi kan bidra med fokus och kompetens, skynda på utvecklingen och bidra med färska idéer osv.

4 thoughts on “Intervju i VF, om lokalval i Umeå”

 1. Självklart behövs vi i kårfullmäktige. Som sagt är Umeå pirattätt i jämförelse med andra delar av landet, och alla de människorna behöver även att några står upp för det de tycker e viktigt även på lokal nivå. Hur lokalbussarna sparar information om folks resor, hur CCTV kameror får placeras ut, ITfrågor i kommunen som förhindrar lock-ins som har skett i vissa husområden. Att se till att man använder öppna format där man kan över proprietära. Och så vidare. Att bygga en stabil politisk bas så fler människor inser hur BRA vi egentligen är för deras integritet o rättigheter i samhället. Att bara stå utanför o köra “medborgarförslag” är i mina ögon att fega ur o svika våra medlemmar o de som tycker vår politik är viktig. Varför ska Moderater o Sossar, båda visat hur de kan glatt säga sig försvara integritet för att sen svika den, istället vara där?
  Vi behövs lokalt likväl som nationellt, och inte bara just nu utan under en lång tid framöver, det har väl den senaste tidens händelser bara visat klarare o klarare…

 2. Den senaste tidens händelser har ju dock skett på grund av folk i högre sitsar än kommun och landsting. Så att skylla på dem är inte helt hundra rätt, även om de givetvis bär ett ansvar för att övriga delar av partiet inte löper amok.

  Jag går med på att bygga den stabila, politiska basen. Som sagt är jag rädd att dagens politiker till stor del bara sitter där för att de suttit där tidigare. Så det finns stor risk för att medborgarförslagen inte får gehör om vi inte faktiskt sitter där och lägger papperen på borden.

  Och sedan skrev du “kårfullmäktige” vilket jag hoppas var en felskrivning. Även om t.ex. Piratstudenterna i Uppsala har fått starka mandat.

 3. Jo, felskrivning, Pinsamt :)

  Och det med medborgarförslag. De som sitter där ska ju faktiskt motsvara vad folk tycker i olika frågor, så de e rent krasst inte där för att styra oss, utan för att implementera vad vi vill. Därför är medborgarförslag egentligen onödiga om vi har folk som faktiskt representerar oss korrekt.

  Sen det att folk i högre sitsar har bestämt saker som kommun o landsting får i uppdrag att genomdriva. Det är absolut så, men det finns ofta tolkningsutrymme och möjligheter att påverka exakt hur man genomför saker. Och det görs på lokal nivå.

 4. Pingback: MMN-o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *