Knäckebröd, Windowsaids och RSS-Svensson

Jag var hos min knäckebrödsupplier idag och med hjälp av hjärndistraktion så fick jag smälta lite av korkskruvarna i huvudet jag fick av att peta crap-kod i PHP och bash.

Hos knäckebrödsuppliern så körs det dock Windows och det är lika frustrerande som på vilken dator som helst. Fast det är i alla fall XP, så man vet redan på vilka sätt datorn kan irritera en – till skillnad från t.ex. Vista där Microsoft hittat på helt nya sätt att förstöra ens liv.

I vart fall får det mig att tänka på följande IRC-citat:

<wadis> jag tycker ludvigs lillasyster sade kloka saker härom dagen, “när man använder windows vet man inte bättre, men när man väl lämnat det och kört linux(ubuntu) så kan man aldrig gå tillbaka”

Det ger mig hopp för denna världs framtid. När folk märker att alternativet blir “Vista eller Ubuntu” när ingen dator längre stöder (stöds av) Windows XP… Ja sanna mina ord, då kommer frälsningen! Även om the year of the Linux desktop lär vara längre bort än Canonicals livslängd :)

Fast nä okej. Vista var ju så dåligt att allt Microsoft släpper efter det, aka Windows 7, kommer att upplevas som suveränt. Hurv.

Men mitt hopp för framtiden stärks dock på vägen hem från knäckebrödar’n. Två randoms, kille och tjej, som går längs vägen och pratar om något de läst. Vips säger en “ja, jag har ju den i min RSS-reader!”. Det värmde i hjärtat att höra “RSS” yttras av någon jag inte känner till för en gångs skull. Jag kan nu hoppas  för mig själv att denna person utgör medelkunskapen för en Svensson-datoranvändare.

Det finns hopp, my dear internets.

5 thoughts on “Knäckebröd, Windowsaids och RSS-Svensson”

  1. Vad är så dåligt med Windows? Jag har testat både XP och Linux (Ubuntu) och märker ingen större skillnad. Visst, Linus är fri programvara och allt det där, men rent funktionellt: vad är den stora skillnaden?

  2. Calandrella: Defaultinställningar, lack of grundläggande program vid installation, funktionalitet (typ hårdvarustöd/driverinstallation är inkonsistent, användarvänlighet (typ konfiguration och _möjligheten_ att anpassa till sig själv)…

    Och det absolut värsta. Om man stöter på ett problem… Lycka till med att felsöka. Gissa varför folk tänker “äh, datorer hatar mig!”. Jo, för att ingen ö.h.t. _kan_ förstå varför ett problem uppstår – för att inte ens hardcorefelsökning kan hitta den riktiga orsaken till fel för det mesta.

    “Reboot” och “ominstallation” är standardlösningar av den enkla anledningen att det inte _går_ att lösa praktiskt på annat vis.

    Med det sagt så kan jag ju påpeka att av ungefär samma anledningar ogillar jag starkt den medföljande Xandros-installationen på EeePCs och dylikt. Men man kan åtminstone installera något eget _utan_ en jävla licensnyckel eller piratkopia.

  3. Vad har du för uppfattning om os x? Själv funderar jag på att byta till freeBSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *