Pirater till kommunerna härnäst?

Mattias Bjärnemalm diskuterar hur riksdagslistorna ska se ut. Att överlåta till distrikten att bestämma listorna tycker jag låter som en bra idé, vilket ger en lokal prägel men inte utesluter “kändisröster” heller.

Personligen ligger dock kommunvalet närmast hjärtat. Att få möjlighet att diskutera piratpolitik i kommunfullmäktige vore en väldigt betydelsefull del av den grogrund Piratpartiet behöver för att föra in Sverige i informationssamhället.

“Vad kan pirater göra i kommunen?” är den vanligaste frågan jag får på detta. Så låt oss ta en stund att fundera på detta, skriva ner det i ett slags manifest och ställa upp med det till 2010 års nationella val. Mina omedelbara förslag är:

Vilka andra pirater i Sverige tycker att Piratpartiet ska in på kommunnivå? Riksdagsvalet är mycket viktigare för många än EU-, kommun- och landstingsvalet. Det innebär att färre proteströstar på ett mindre parti som Piratpartiet och hellre lägger sitt förtroende i de stora vallöften [som sällan upprätthålls]. Därför kan vi förlora på att lägga allt krut till riksdagen, när även kommunpirater skulle kunna göra en oerhörd skillnad!

Ni som kämpar med riksdagsvalet, go go go! Jag ställer t.ex. gärna upp som riksdagskandidat. Däremot har jag tänkt lägga mitt engagemang på att arbeta fram en piratpolitik för kommunerna. De som vill hjälpa till, hör av er till mig så internetar vi lite.

Update: Länsstyrelsen verkar vara de som beslutar om kameraövervakning enligt folk. Jag har dålig koll. “Pysslar inte landstingen med typ sjukvård?” är ungefär vad jag tänker. Fram tills regeringens nya kulturpolitiska reform drivs igenom, då tar de alla kulturarrangörers statliga stöd också…

Update 2: Jag har även utvecklat lite varför vi ska bygga informationssamhället i kommunerna redan nu.

37 thoughts on “Pirater till kommunerna härnäst?”

 1. Jag håller faktist inte med.

  Jag förstår viljan men det är en av dom där “goda förutsatserna” tror jag. Du vet dom som man pavar vägen med om man skall till h-vete.

  Lila är en fantastisk förg för PP det är hälften rött och hälften blått. det är partiet också och det är vår styrka och vår svaghet. Styrkan är lätt att förstå men svagheten behöver disskuteras.

  Om vi börjar ta upp fler frågor än de vi har kommer vi tvingas till interna ställningstaganden – innebär dels en förlorad fråga vid förhandlingsbordet och dels alienerade väljare. Jag är liberal och tror i hög grad på marknaden och om man får tro Provessorn under valvakan är jag inte ensam. Skulle man ta klassiska vänsterståndpunkter intern så blir man av med oss och tvärtom naturligtvis.

  Jag ser som ett kommunalt intresse som en förtäckt åsiktsförklaring. Vi kommer vara tvugna att ta ställning i en massa frågor som inte kan/får förankras i partiet. Sedan vi nsta val kommer partiet att ställas till svars för det politiska val man gjort pga. dessa ställningstaganden.

  Nej jag tror vi använder oss av det enda fungerande receptet redan och längre ner än i Riksdagen tror ja inte att vi skall bege oss.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 2. PP har nästan 50000 medlemmar. Vore konstigt om ett så stort parti inte engagerar sig på kommunal nivå.
  Egentligen är det väl bara att sätta igång med att skriva ett handlingsprogram för PP på kommunnivå? De punkterna du tar upp är utmärkta att ha med :) Tror inte att vårt agerande på kommunnivå skulle kunna misskreditera oss på riksnivå. Bara vi är väldigt tydliga med vad vi vill, och kanske allra viktigast, att PP inte passar in på vänster-högerskalan.

 3. Glöm inte heller Landstingen, frågor om kameraövervakning avgörs av länsstyrelsen och man bör kunna använda samma strategi i landstingsfullmäktige som i riksdag för att få mer inflytande.

 4. Jag håller med Fredrik Larsson. Kommunalpolitik handlar väldigt lite om integritet och övergripande demokratiska frågor. Det är budgetfrågor, soptömning och kommunala stöd & bolag. Och PP kommer oundvlikigen förr eller senare börja att ta ställning i hur många % välfärd som ska eller inte ska distribueras. PP blir ett parti på höger-vänsterskalan. I värsta fall olika i olika kommuner. [Se Miljöpartiet.] Det kommer i sin tur lika oundvikligt stöta bort valjare. Vilket får i alla fal mig att ställa frågan; Handlar PP om demokrati och integritet eller vill en samlig arschlen bli avlönade politiker?!

 5. Jag har funderat på detta med vad vi kan göra i kommunpolitiken ända sedan innan valet 2006. Det är inte helt enkelt att hitta generella frågor som känns som piratpolitik, men i vissa kommuner kan det ju finnas lokala frågor som engagerar pirater.

  Att sitta i kommunfullmäktige och framhärda förträffligheten med en viss leverantör av mjukvara bara för att de nyttjar öppen källkod, tycker jag till exempel har väldigt lite med piratpolitik att göra. Likaså att främja lokal amatörkultur. Jag är lite orolig att vi skenar in på saker som inte egentligen är våra centrala frågor. Och det kan få en negativ återverkan på våra möjligheter på riksplanet.

 6. Många kloka synpunkter…

  Jag tycker absolut det finns frågor i kommunpolitiken som passar för PP. Här i Malmö vill Ilmar Reeplau (s) kameraövervaka hela sträckan från stationen till Möllevångstorget. Totalt 3 km kameror. Det skulle mycket väl PP kunna ta tag i. Den som vill engagera sig lokalt ska inte behöva byta parti tycker jag.

 7. Kommunalpolitik handlar inte om integritet eller mänskliga rättigheter. I de fall det gör det beror det på att kommunerna inte följer den lagstiftning som fastställs av riksdagen, och i förlängningen EU.
  Det stiftas inga lagar i kommunerna!

  Allt som händer är att PP riskerar återupprepa Miljöpartiets misstag. Dvs bli ett vanligt parti. Som driver massa andra frågor. Och det kommer oundvikligen leda till krav på att dessa förs centralt. Problemet kommer bli än värre om PP inte har ett fastlagt partiprogram innan. Och kuppskydd på medlemsmöten osv.

  Om Du vill verka för ett demokratiskt informationssamhälle är ett kommunalfullmäktige fel fora. Jag tycker Du låter som palestinaaktivister – inga jämförelser i övrigt – som vill att kommunen ska rösta för att Israel ska sluta bomba Gaza…

  Lev och må!

 8. Hejsan!

  Vill inte vara petig men det är skillnad på Länsstyrelsen (som är statens representant i länet) och landstinget som pysslar med sjukvård, kollektivtrafik (ibland), kultur och regionalplanering.

 9. Jag är pirat och tycker att kameraövervakning är något BRA. Det får mig att känna mig säker på kvällarna.

  Piratpartiet har ingenting att göra i kommunalpolitiken.

 10. @MMN-o

  Det är klart jag har läst principprogrammet. Frågan är om Du själv har förstått hur kommunal politik fungerar?

  Det finns i praktiken extremt lite Du kan göra i ett kommunalfullmäktige eller i nämnderna som skulle ha någon relevans för PP. Jag måste upprepa mig; de lagar och regler som styr kommunerna fattas av Riksdagen och i förlängningen EU. INGET Du anför avhandlas i kommunalpolitik. Om något ska bli verklighet kräver det lagändringar på (minst) Riksdagsnivå.

  Att sätta en eller ett par Piratpartister att sitta och ropa i öknen under fyra år kommer inte bara vara futilt, utan även leda till berättiga kritik från väljarna. Samt i värsta fall leda till att PP lokalt tar sida i partipolitiken – med implikationer för rikspolitiken.

  Jag förstår att Du tycker att det skulle vara viktigt att bli politiker och styra samhället i rätt riktning. Men Du skulle inte ha mycket att hämta i Umeås kommunalfullmäktige. Jag föreslår att Du gå och lyssnar på nästa, de brukar vara öppna för allmänheten.

  Ha det!

 11. Då frågar jag dig, Roger Lundqvist, om det verkligen – enligt dig – är lönlöst att arbeta för open source på kommunnivå. Menar du helt ärligt att det – samt främjandet av amatörkultur, vilket stärker deltagarkultur, är bortkastat engagemang?

  Jag brukar f.ö. själv gå till, alternativt se webtv från, kommunfullmäktige i Umeå. Så jag ligger före dina tips och är mer engagerad redan nu än vad du verkar tro. Jag ser inget självändamål i att ställa upp i kommuner (“vara parti för att det är ett parti”) utan snarare enorma möjligheter att göra stor skillnad lokalt. I mitt fall, Umeå, kan man föregå med gott exempel – särskilt när vi blivit utnämnda “årets IT-kommun”.

  Vi har medborgarförslag i Umeå, vilket är bra i sig. Däremot är det oerhört nytt och är fortfarande en begränsad möjlighet att påverka. Man kan lägga förslag, men inte rösta eller på samma sätt knyta band med de invalda politikerna som om man själv satt där.

  Man kan – och kommer att – göra skillnad i kommunfullmäktige – bara det finns en klar lokalpolitik att utgå från. En bra skillnad som bygger en stabil grund och inleder det arbete som behövs för att frigöra offentlig verksamhet från monopol och stängd mjukvara. Bland mycket annat.

 12. Den elake skulle påstå att Du hävdar att vi ska övertyga väljare att rösta på PP för att vi ska verka för att man ska använda Linux oftare? :D Jag väljer att tycka att open sorce i kommuner och landsting vore en otroligt bra idé – men så vitt jag vet har det försökts och misslyckats.

  Så ja, jag fruktar det är helt poänglöst att arbeta för open sorce i Umeå kommun i dess kommunalfullmäktige. Om det är den huvudsakliga frågan Du avser driva, har Du redan tagit upp den vettiga vägen med medborgarförslag, eller varför inte en kampanj där PP försöker bevisa att det blir bättre och billigare.

  Du hoppas på att kunna göra stora skillnader lokalt, jag misstänker att Du aldrig kommer att släppas in i den relativt lilla grupp som styr Umeå. Att PP skulle komma in i fullmäktige, det ser jag som rätt självklart med den draghjälp rikspolitiken just nu ger. Men vilken lokalpolitik har PP? Är vi ärliga mot väljarna i sådana fall?

  Det stora problemet är dock, att om Du vill påverka, verkligen åstadkomma något, måste Du positionera Dig i de befintliga allianserna – vilket i sådana fall riskerar innebära att Du behöver rösta som de vill i andra frågor. Byta tjänster. I frågor som ligger på en höger-vänsterskala, sådant som PP inte tar ställning i. Det vore ok på Riksdagsnivå eller högre – om PP verkligen åstadkommer något, som avskaffandet av FRA mm. Men inte för att göra något i det lilla i en liten kommun som Umeå.

  På ett sätt är i och för sig aldrig engagemang bortkastat. Men om det kommer med ett pris måste man fråga sig om det är värt det. Och kanske inte bara för Dig själv, utan för hela PP…

  Om PP redan hade varit i Riksdagen & EU och misslyckats med sina frågor, då vore det helt rätt att försöka påverka underifrån och upp. Men man kan knappast hävda att vi är där än?

  Ha det!

 13. Det har inte försökts i Umeå kommun. Inte på något sätt värt att nämnas åtminstone.

  Dessutom är inte systemen som används i kommunen öppen källkod heller, så man kan inte granska eller föreslå kodförbättringar t.ex.

  vilket i sådana fall riskerar innebära att Du behöver rösta som de vill i andra frågor. Byta tjänster. I frågor som ligger på en höger-vänsterskala, sådant som PP inte tar ställning i. Det vore ok på Riksdagsnivå eller högre – om PP verkligen åstadkommer något, som avskaffandet av FRA mm. Men inte för att göra något i det lilla i en liten kommun som Umeå.

  Ditt resonemang låter konstigt för mig. Är det mer okej att rösta enligt pakter när man beslutar samhällsavgörande lagstiftning än när man beslutar skitsaker på kommunnivå?

  Du säger själv att Umeå är en liten kommun utan effekt på omvärlden, förutom att bedriva piratpolitik på den nivån skulle vara katastrofalt för hela den nationella piratrörelsen?

  Jag håller inte med dig helt enkelt. Och du verkar tro att jag gör det för Mig och att Jag ska göra skillnad. Det jag vill se är att alla kommuner identifierar områden – eftersom alla kommuner är olika – där PP kan göra skillnad enligt principprogrammet. Och sedan agerar för att genomföra detta.

  “Om PP redan hade varit i Riksdagen & EU och misslyckats med sina frågor, då vore det helt rätt att försöka påverka underifrån och upp.”

  Påstår du att det inte finns något att göra i kommuner, men om det gör det så ska vi endast använda det för att hänga kvar som parti vid ett misslyckande på riksnivå? Det låter helt bakvänt.

  Jag missförstår dig säkert, men det är den uppfattning du förmedlar till mig med ovanstående text åtminstone. Klargör gärna om du tycker att pirater i kommunpolitik kan göra nytta, om det ö.h.t. finns något för PP att göra där och även varför vi inte borde börja genast med att arbeta även lokalt.

 14. Jag försöker igen.

  ‘Är det mer okej att rösta enligt pakter när man beslutar samhällsavgörande lagstiftning än när man beslutar skitsaker på kommunnivå?’ – Svar ja. Därför att PP offrar något när man tar ställning i traditionella höger-vänsterfrågor. Det man offrar är den del av väljarkåren som är motståndare till det man just röstade för. BARA om det man fick i gengäld är värt något förlåter de PP. Jag är lite förvånad att Du verkat missat det.

  ‘Du säger själv att Umeå är en liten kommun utan effekt på omvärlden, förutom att bedriva piratpolitik på den nivån skulle vara katastrofalt för hela den nationella piratrörelsen?’ – Om lokala PP-avdelningar leker lokalpolitik kommer det oundvikligen få implikationer på rikspolitiken. Knappast goda sådana. Ett exempel; Tänk att Du gör upp med Lennart Holmlund om budgeten för att få en mindre koncession. Tänk gammelmedia, tänk ‘PP är ett vänsterparti’ Tänk att folk för första gången kan se att det är sant. Bevisat i lokalpolitik. Tänk adieu högerröster. Tänk mycket svårare att få mandat i Riksdagen & EU-parlamentet. Är jag tydlig? Det finns andra varianter – som att lokala frågor tvingas upp i rikspolitik av olika anledningar. Det blir ett problem om de är av höger-vänsterkaraktär.

  ‘Och du verkar tro att jag gör det för Mig och att Jag ska göra skillnad.’ – Just det. Det verkar som Du söker anledningar för att representera PP i kommunalpolitiken. Mänskligt och beundransvärt, men jag ifrågasätter om det är taktiskt riktigt för att uppnå det PP står för i principprogrammet.

  ‘Påstår du att det inte finns något att göra i kommuner, men om det gör det så ska vi endast använda det för att hänga kvar som parti vid ett misslyckande på riksnivå? Det låter helt bakvänt.’ Nej nej nej, den plan som PP arbetar med nu är den som verkar mest trolig att leda till framgång. Riks & EU-politiken är de nivåer där lagarna stiftas – det måste Du förstått! Det är bara om PP misslyckas med att vågmästra i rikspolitiken, påverka i EU, som vi måste söka andra vägar, bli ett traditionellt parti – som typ Miljöpartiet. Och därigenom automatiskt stöta bort väljargrupper på höger eller vänstersidan. Längre tid, jobbigare och mindre troligt att det lyckas.

  I vilket fall ska Du ha det!

 15. Men det är ju för det första inte _Piratpartiet_ som tar ställning i vänster-/högerfrågor på kommunnivå då. Dessutom handlar det snarare om lokala frågor som sagt, “ska man bygga det och det” eller “ska vi satsa på den eller den infrastrukturen?” i de frågor som man själv inte väcker till liv baserat på principprogrammet.

  Jag ser inte problemet.

  “Piratpartist säger okej till ny asfaltering längs strandpromenaden” <- OH MY GOD!!! Riksnyheter ahoj, piratpartist lägger sig i asfalteringsfrågan! Vem bryr sig?
  “Piratpartist stöder ny friskola” <- OH MY GOD, piratpartisten är inte en fanatisk kommunalskolastödjare! Vem bryr sig?
  “Piratpartist stöder förslag till gratis lokalbuss” <- OH MY GOD, piratpartisten röstar med miljöpartiet/vänstern även om det kan försvaras med högeråsikter också. Vem bryr sig?

  Jag ser inte problemet. Kan du ge ett förslag på något Piratpartiet inom kommunpolitiken bör hålla sig borta från så kanske jag förstår din poäng…

  (egentligen kan du stanna där och besvara endast den frågan. Det är nog mitt största frågetecken – vad menar du att man inte kan göra?)

  “men jag ifrågasätter om det är taktiskt riktigt för att uppnå det PP står för i principprogrammet”

  Ja, det är det. Försök att skapa en nationell omsvängning i val av mjukvara t.ex. utan att ha goda, konkreta exempel på att det faktiskt är bra och fungerar. Dessa förebilder skapas med fördel på kommunnivå.

  Se även hur man t.ex. kan främja deltagarkultur. Ska man bygga en till opera och flyga in stråkorkestrar från Kanada, eller borde man skapa opinion för succéer som exemplifierar deltagarkulturen, i stil med Umeå Kulturnatta?

  Jag ser inte problemet. Piratpartiet har även politik för kommuner (och kanske landsting). Utan att töja i några principer.

  Nej nej nej, den plan som PP arbetar med nu är den som verkar mest trolig att leda till framgång. Riks & EU-politiken är de nivåer där lagarna stiftas – det måste Du förstått!

  Det har jag förstått… men du verkar ha totalt missat själva grejen med gräsrötter, mun-till-mun och allt annat slags nätverkande på lågnivå som ö.h.t. gjort att Piratpartiet någonsin tog fart. Decentralisering och undvikande av top-down-hierarki gynnar oss, tro det eller ej.

  Att bygga informationssamhället görs genom upplysning, utbreddning, nätverkande och engagemang. Lagstiftningsbiten är snarare en drivkraft pga den tråkiga utveckling vi sett världen över. Själva förutstättningarna – förståelse och föredömen – måste finnas när vi sitter i riksdagen. Utan något att stå på så faller korthuset.

 16. Ok, den enda frågan först; Allt som kostar pengar innebär att man antingen får avstå något annat eller höja skatten. Om det inte är en höger-vänsterfråga så vet inte jag. Ett exempel från Umeås senare historia; ska man bygga en läktare till fotbollslaget för 36.000.000 kr och finansiera den genom att skära ner i den kommunala omsorgen? Hur leder principprogrammet den lokala PP-gruppen i den frågan?

  Min åsikt är att PP inte kan göra något som inte uttrycks i det utan att man komprometterar idén om att PP är ett parti för alla som tycker att dessa frågor är viktigare än den vanliga partipolitiken. Att man vädjar till alla goda krafters samling mot det framväxande storebrorssamhället. Att det finns saker som står över partipolitik och vi måste få alla att förstå det.

  Så när Du vill vara med och asfaltera strandpromenaden, bygga läktare eller höja/sänka skatten offrar Du kärnfrågorna. Svarar det på frågan och förstår Du nu vad jag anser vara ett problem?

  Det finns gräsrötter, mun-till-mun och nätverkande i alla partier. (Även om den lösa organisationen just nu i PP är väldigt fascinerande) Men det som är unikt med PP är att det har några få frågor med fullständigt avgörande betydelse som kan samla väldigt många människor. Inte bara bland oss som är dygnet runt på Internet, utan från hela samhället.

  Det är otroligt bra att Du är med och bygger informationssamhället. Jag är full av beundran för det engagemang och lidelse som många av Piratpartiets aktiva uppvisar. Och som Du säger, förståelse och föredömen krävs, inte minst för att vi ska få med oss tillräckligt många andra politiker för att vända Sveriges Riksdag från den inslagna vägen.

  Men jag tror att Du har fel i att det görs bäst i kommunalpolitiken. Cyniskt köpslagande, uppgörelser utanför de parlamentariska forumen, trist populism och partipolitiska påhopp. Det är min luttrade uppfattning om kommunalpolitik. Det är bättre att utsätta sig för samma sak där det spelar någon roll; i Riksdagen och EU.

  Du spelar ner lagstiftningen, trycker på vikten av medborgerligt engagemang och upplysning. Jag avundas Din idealism. Jag å andra sida hävdar tvärtom att vårt samhälle styrs uppifrån och ner. Att medborgarnas åsikter har rätt liten betydelse för hur politiken verkligen utformas. Bisarrt nog samtidigt som de styrande allt mer lämnar grundläggande ideologi för ängslig populism. EU är det främsta exemplet, men även Sverige uppvisar samma struktur.

  Oavsett hur det är med det här, är det lagstiftningen som styr oss, kommunerna och staten. Det är den som måste ändras på kort sikt. För om inte Storebror finns där för att stoppa den kommer utvecklingen att skapa informationssamhället av sig självt – oavsett om alla vill det eller ej!

  Lycka till i vilket fall.

 17. Jag citerar Camilla Westrin i helhet, från diskussionstråden om kommunsatsningar på Piratpartiets forum.

  Jag tycker också att vi bör ställa upp i kommunvalet, åtminstone i de kommuner vi kan skramla fram seriösa kandidater.

  Jag håller i övrigt med MMN-o.
  Visst, alla frågor kan tolkas in i ett fördelningspolitiskt perspektiv, men jag tror ärligt talat att vi tjänar mer på att tillåta våra kommunkandidater att agera efter eget huvud i allt utom de frågor som täcks av vårt principprogram och i uppenbart fördelningspolitiska frågor än att tvinga dem att bara vara vågmästare.

  Här krävs snarare lite fingertoppskänsla på lokal nivå. I vissa kommuner kan man kanske agera som en sann vågmästare och få igenom de viktiga frågorna till priset av att man säljer alla “oviktiga” frågor till högstbjudande block, men det gäller sannolikt inte överallt.

  Jag är personligen för så lite central detaljstyrning som möjligt. Låt oss inte helt hägna in våra eventuella kommunpolitiker genom att detaljstyra vad de får och inte får rösta på. Självklart är det lämpligt att sätta lite råmärken, men annars tror jag det mesta inte bara kan, utan bör, beslutas lokalt.

  Att vi gör det är spikat. Det finns endast fördelar – och hjälper till att bygga upp en grund för informationspolitik på riksnivå. Det är nödvändigt och bra och krockar inte med Piratpartiets idé, principer eller verksamhet. Det är min åsikt och jag har inte fått några hållbara argument visade att så inte är fallet.

 18. Så det kanske är landstingspolitik PP borde inrikta sig på istället? Med informationsteknik kommer nog integritet och säkerhet kunna bli viktigare vårdfrågor också…

 19. Jag skulle vilja ge Fredrik Larsson rätt.

  Piratpartiet kan aldrig bli ett parti “som är emot allt som är dumt”. Vår styrka är vårt fokus, och att ge oss in i kommunalpolitik tvingar oss till att antingen bli oerhört passiva, eftersom “våra” frågor framför allt rör nationell och Europeisk lagstiftning, eller måste vi göra en mängd olika ställningstaganden som tar fokus ifrån kärnfrågan om medborgerliga rättigheter, vllket kommer a röra till vår profil, göra oss otydliga och minska uppslutningen.

  Det blev en väldigt lång mening, men i mitt tycke viktig.

 20. Mikael Elmlund: Vårt fokus omfattar informationsteknologi. Där ingår transparens och tillgänglighet. Dessa önskvärda egenskaper förutsätter enligt mig ett patentobehindrat IT-samhälle och öppna standarder. Här håller många med mig.

  För att kunna ändra på nationell lagstiftning till det bättre – och för att inte behöva beordra från toppen att gå över till andra mjukvarusystem – så behöver det finnas en bas att bygga på. Vi kan inte rimligen styra utvecklingen åt ett öppnare håll genom Riksdagen utan att dels ha konkreta bevis på att vi har rätt, men även helt enkelt inte behöva börja från scratch.

  Det vi vill ändra på i riksdagen får genslag i kommuner och landsting. Dessa nödvändiga systemändringar är det väl ändå lika bra att man påbörjar i god tid?

 21. @Mikael
  Väldigt klart och koncist. Slaget är dock redan förlorat. Entusiasterna rusar iväg, partiledning beslutar – jag hoppas bara att det inte leder till en backlash i väljarstöd. Att det innebär att PP blir ett annat parti än det är nu, gör kanske mindre, det hade det nog blivit ändå. Det lär dock påskynda PP:s placering på höger-vänsterskalan.

 22. Jag ser ytterligare frågor där PP skulle kunna göra nytta på det lokala planet. BVi har de olika kabelbolag som drivs i många kommuner. Där har vi då stor möjlighet att påverka, hur länge t.ex. IP-nummer skall sparas och liknande saker. Detta är då en fråga som vi inte kan påverka uppifrån, men som ändå är viktig för många av våra medlemmar. Jag försökte förgäves få svar på detta för ett tag sedan, men fick då inte ens ett svar av Köpings Kabel-TV. Det finns då mer frågor i kommunen kring detta att arbeta med för en Pirat.

  Vi har som sagt var många kulturfrågor att bevaka inom kommunen, det verkar vara några här som har glömt att det står “Delad kultur” allra överst på Piratpartiets sida.

  “Vi menar att dagens upphovsrätt är i obalans. Ett samhälle där kultur och kunskap är fri och åtkomlig för alla på lika villkor gynnar hela samhället. Vi hävdar att ett utbrett och systematiskt missbruk av dagens upphovsrätt aktivt motverkar dessa syften genom att det begränsar både utbudet av kultur och tillgången till kultur.”

  Det finns då kommuner som vill begränsa t.ex. bibliotek och till och med börja ta betalt. Det är väl då i kommunerna vi kan slåss för den fria kulturen?

  Det finns sedan andra punkter kring Skyddat privatliv som behandlas på kommunal nivå. Vi har ju uttalat oss för Demokrati, därför bör vi även skydda denna på kommunal nivå.

  Så, jag förstår inte frågan ‘Skall PP ställa upp i kommunalvalet?’. Det är ju uppenbart att vi skall! :)

 23. Kanske svårt, rentav omöjligt att föra piratpolitik gällande internet på kommunal nivå. Men ska PP till riksdagen också (utöver EU parlamentet) bör det nog även satsa nedåt, alltså landsting och kommuner.
  Jag kommer inte på något konkret men det kan säkert dyka upp regionala frågor där “fri-tänket” bör framhållas. Nåja, som sagt, det finns ju kulturfrågor att satsa på …
  Den demonstrativa effekten ska nog inte glömmas heller.
  Jag skulle nog gärna se PP i regionalvalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *