Stim och Creative Commons

Jag har blivit upplyst om att Stim vill tillåta licensieringen Creative Commons non-commercial.

Johan Bakke frågar sig om det innebär att Stim kommer att strunta i att leta efter den “kommersiella användningen” eftersom det kan vara så svårt att skilja från icke-kommersiellt.

DN bl.a. publicerade en TT-artikel om detta där Stim nämner att man då “får använda musiken på välgörenhetsgalor och bloggar utan reklam”.

WTF? Bloggar utan reklam, för att vara icke-kommersiellt? The Pirate Bay-rättsprocessen genomsyrar deras tankesätt.

En blogg är inte kommersiell bara för att den har reklam. Tänk t.ex. blogg-hotell som finansierar sina gratisbloggar med reklam. Eller om man själv har reklam för att ha råd att betala servern/webhotellet som bloggen hostas på.

Kommersiellt syfte är i syfte att tjäna pengar. Icke-kommersiellt syfte är när man samlar ihop pengar för att ö.h.t. gå runt. Reklam på bloggar och hemsidor som inte profiterar på verken i sig (typ en blogg eller The Pirate Bay) är inte kommersiellt syfte.

Fast det här behöver tänkas igenom och utvecklas. Klart är i alla fall att reklam inte automagiskt betyder kommersiellt syfte. Man försöker inte sälja något helt enkelt.

3 thoughts on “Stim och Creative Commons”

  1. Varför kan dom inte istället gå på om man är registrerad näringsgivare. Är det registrerad som hobby eller inget ska det klassas som icke kommersiell. Är man enskild firma och en blogg med samma kategori så är det i kommersiellt syfte.

    Använd våra myndigheter till det syfte dom finns för.

    ps by the way har jag röstat på dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *