Om partier och patenträtten

Jag var på en EU-debatt idag och ställde panelen en fråga om de är villiga att se över patenträtten eftersom den idag gravt hindrar utveckling av miljövänlig teknik. Fokus på debatten var alltså miljö.

Samtliga (exkl. icke-närvarande sossarna) EU-partier verkade positiva till det. Sure, jag ställde frågan väldigt snällt om att “se över”, men ändock. De medger att patenträtten som den är idag ej är självklar. Samt förhindrar utveckling.

Varför påtalas inte detta i övrigt? Patentsystemet är ett kostsamt, utvecklingshindrande, horribelt system som i dagens utförande endast gynnar monopolställningar och inte på något sätt berättigar dess syfte – att främja utveckling.

Tyvärr utvecklade inget parti någon som helst tanke om hur patenträtten bör reformeras. Den enda som sade något var Sven-Olov Edvinsson (c) som verkar ha sin hjärtefråga (som läkare och medicinetiskt intresserad) kring medicinpatent.

Att “skilja mellan uppfinning och upptäckt” var vad han sade behöver göras. Upptäckter är något som finns redan som man finner i system (typ gener etc.), medan uppfinningar är … något annat. Tydligen ska läkemedel på sätt och vis inte vara uppfinningar, men ändå inte frånhållas de som behöver det som mest. …men särskilt mycket klokare blev jag inte. Fast han medgav att han inte var så insatt i frågorna, men gärna ser dem debatteras mer.

Nicklas Sandström (m) var väldigt öppen med att patentfrågor inte debatteras eftersom – med mina ord – politiker är för populistiska. “Man vill vinna ett val” var hans ord. Same shit enligt mig – man förbiser fortfarande de praktiska problemen och pratar alldeles för mycket luft utan faktisk kompetens.

Politik i form av tomma ord är bara hemskt och blähä.

Förresten, wtf är en sarongpuff?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *