Miljöpartiet och Piratpartiet fungerar bäst i symbios

Crashcourse i min tolkning av Piratpartiets mål och strategi:
Debattera, driva på utveckling och få till ändring i samtliga partiers politik.

Crashcourse i min tolkning av skillnaden mellan MP och PP:
Miljöpartiet gillar piratpolitik på en rent ideologisk basis. Piratpartiet i sig står dock för pan-demokratiska principer som täcker hela färgspektrat. Piratpartiet har etablerats som parti för att dessa principer har glömts bort hos många partier.

För att få till stånd en förändring i de frågor piraterna huvudsakligen brinner för behövs det något tydligt. Närmast symboliskt. Precis som att 80-talets fokusparti Miljöpartiet behövdes för att få till stånd ett rejält snack om miljötänk.

Så nu kommer vi till själva grejen.
Meningsskiljaktigheten hos pirater och miljöpartister.

Kritiken från Piratpartiet är, vad jag uppfattat, att de gröna inte kan driva “sina frågor” samtidigt som de driver “piraternas frågor”. Inte med så få mandat de har – och dessutom får man med paketpolitik som inte alla pirater går med på. Piratpartiets stöd kommer från alla möjliga håll, inte bara grönt. Varför föra en splittrad kamp för allas lika, grundläggande demokratiska rättigheter?

Dels sammanför Piratpartiet alla politiska – och även opolitiska – intressen. Viktigast är dock att lyssna på vad de faktiska kandidaterna Miljöpartiet har tänkt skicka till EU själva säger om vad de vill göra i EU-parlamentet:

[youtube hSqes3nQ80Q]
Inte ett ord om någon av de vanliga piratfrågorna.

Värt att notera är att kommentarerna från Mp-kandidaterna gjordes innan Piratpartiet fick sitt uppsving och började tas på allvar inför EU-valet. Idag svarar typ alla med piratinfluerade åsikter för att fiska röster.

Men vad är slutsatsen då?
Vad ska man rösta på?
Kan man verkligen lita på något parti?

Jag vill hävda att Miljöpartiet och Piratpartiet är de idag sundaste alternativen. Sedan handlar det om personlig övertygelse. Är de viktigaste frågorna att driva dem om fiskepolitik, kärnkraft och ekologisk mat? Eller ska man se till att lampan riktas mot vår våldsraperade rättssäkerhet, informationsfrihet, personliga integritet och demokrati så det ger gehör även hos de dominerande S & M?

Miljöpartiet har redan platser säkrade. Nu behöver vi även ge Piratpartiet mandat. Piratpartiet kan ta hand om att driva sin politik aktivt och så kan Miljöpartiet visa ett stöd genom bl.a. fortsatt gott omdöme vid omröstning.

Tillsammans, i symbios, kan vi samarbeta och göra skillnad!

Detta inlägg baserades på en kommentar till Maria Ferms uppföljning till Rick Falkvinges post som var en reaktion på Marias typ-svar-inlägg på min ursprungliga MP/PP-jämförelse. Förhoppningsvis fångar respektive bloggares egna inlägg upp kommentarsdebatterna någorlunda.

Andra på ämnet som jag snappat upp: infallsvinkel, Tvivlar, Johan Ronström, Jakop Dalunde, Fredrik Frangeur.

11 thoughts on “Miljöpartiet och Piratpartiet fungerar bäst i symbios”

 1. En sak som Ferm glömmer är ju att om det kommer upp en integritetsfråga och en miljöfråga samtidigt i EU-parlamentet och båda behöver mobilisering för att fällas/fås igenom, så kommer dom tvingas välja. Och då kommer dom i 95% fallen att välja miljöfrågan.

 2. Chrisse: Fast får de in två ledamöter har de ju två personer att engagera sig med.

  Problematiken där består dels av att ingen av topp 3-kandidaterna sade något om piratfrågor i YouTube-videon jag har länkat.

  Fast viktigast är nog kompetensfrågan. Man ska veta vad man kämpar för. Den enda jag har förtroende för IT-relaterade frågor av Mps toppkandidater är Carl Schlyter. Ärad vare han, men han drivs som du säger av delade intressen.

  För kombinationen miljö- och piratpolitik är det viktigt att Piratpartiet får minst ett mandat. Det är inte från Miljöpartiett piratrösterna kommer, det är från S, M och C där väljarna förstått att EU och Sverige nedrustar sin demokrati successivt.

 3. Jag är i stort sett överens. Kom ihåg att gröna gruppen består av ett stort antal personer, så resurser finns för att följa upp och agera i ett stort antal frågor samtidigt (man delar upp ansvaret inom gruppen). Har ni sett en omröstning i parlamentet? Där klubbas ärendena på löpande band, och man röstar på nummer, det gäller att ha koll. Och det är de gröna bra på och har värdefull rutin.
  Jag väljer alltså mellan PP och MP, men lutar åt PP för att jag gärna vill få in minst en av dom till parlamentet. Vänsterpartiets parlamentariker är också att lita på i de här frågorna, men tråkigt nog så fokuserar partiet på ensidigt EU-moststånd, och det stöter bort mig som väljare.
  Kravet att Sverige ska gå ut ut EU är som att ställa sig vid Öresundsbron med plakat med kravet att den skall rivas. En sån politik är inte trovärdig och seriös år 2009.

 4. Ställa sig PÅ Öresundsbron med kravet att dne skall rivas vore ännu bättre!

  Grönröd: Ptja, jo. Men det är ju arbetet utanför röstkammaren som är viktigast. Där behövs säkerhet och kompetens. Säg att Miljöpartiet får in sina 3 kandidater, där endast en av dem (Carl Schlyter) faktiskt har god erfarenhet av informationsteknologiska dilemman etc. Då behöver Carl Schlyter ta sig an detta – samtidigt som han säger att han vill arbeta stenhårt för klimatfrågor.

  Jag anser att piratfrågorna är för viktiga i dagens läge för att för att få delad uppmärksamhet i principer som påverkar så gott som samtliga politiska områden som behandlas i EU.

  Men sedan hjälper väl Miljöpartiet piraterna med sin erfarenhet och rutin när vi båda kommer in i EU-parlamentet? :)
  (f.ö. har Christian Engström, PPs etta, direkt erfarenhet av EU-politik)

 5. Bara för artt klargöra: Just nu har gröna gruppen 43 medlemmar, så allt hänger inte på Carl Schlyter.
  http://www.greens-efa.org/cms/default/rubrik/6/6552-Titel_extraAll@en.htm

  Det var t ex Rebecca Harms som reste sig upp i parlamentet och krävde att röstordningen skulle ändras när våra motståndare ville driva igenom telekom-kompromissen. Det finns många goda och kompetenta krafter som driver IT-frågor i den här gruppen.
  Jag tror säkert att en eller flera från PP skulle välkomnas också ;)

 6. Grönröd: Nej, men att i EU-valet förlita sig på att andra länder väljer in kompetenta (inom de områden man önskar) parlamentariker är inte ett alternativ i min värld. .)

  Och ja, den gröna gruppen är min bästa chansning att PP går med i. Fast egentligen är det så att jag snarare hoppas på det, mer än något jag faktiskt kan backa upp med fakta. :)

  Däremot hade vi gjort mest nytta i den liberala gruppen om de är villiga att anamma våra principer för att få oss på sin sida. Det hade inneburit störst seger för piratrörelsen i alla fall.
  Den gröna gruppen skulle vi ju inte tillföra mer än publicitet, spetskompetens, drivkraft och engagemang i praktiken.

 7. Håller med. I min mening är det idioti det som händer just nu på Rick Falkvinges blogg i kommentarsfältet.

  “Om MP fick välja mellan att rädda torsken eller rädda den svenska demokratin skulle de välja torsken”

  “PP sätter fildelning före varje miljöfråga, om det så gällde dumpning av kärnbränsle i Stockholms ström.”

  Båda sidor målar upp helt orimliga scenarion. Jag för egen del har mycket svårt att se att Miljöpartiet om de fick välja mellan att lägga ner kärnkraften eller FRA skulle välja kärnkraften. Men jag är inte medlem i partiet så jag kan inte backa upp det med några fakta. Jag tycker bara det känns orimligt.

  Men ingen av de andra piratpartisterna kan peka på någon enda gång som miljöpartiet har röstat för ett förslag som piratpartiet har röstat mot. Man säger att “Jamen ni har inte kunnat påverka någonting under den tiden som ni har funnits”. Ja, men MP är ett litet skitparti. Hur mycket tror ni man kan påverka om man är ett litet parti på 5 procent? Man får väl kolla på hur de har röstat och inte på hur de andra har röstat under deras mandatperiod.

  Piratpartiet är viktigt och det är extremt viktigt att vi får ner en gubbe till EU-parlamentet nu i höst. Därför är det en no-brainer att rösta på PP istället för MP i år. I riksdagsvalet är det inte lika lätt.

  Jag har inte kollat Miljöpartiets program i detalj, men jag har en känsla av att de har stått bakom de här frågorna långt innan piratpartiet har dykt upp. Vilket tyder på att det är något som ingår i deras ideologi och inte bara är ett sätt att locka röster. Åtminstone på upphovsrätts- och patentfrågan är jag ganska säker på att de sedan 1990-talet har haft liknande åsikter som vi. Och integriteten på nätet är inte så konstigt om de inte hade någon åsikt om tidigare eftersom det är först på senare år som den har blivit under attack.

  Det känns inte så jättesmart att Rick försöker locka andra väljare från det enda parti som tycker som oss i alla frågor vi tar ställning till. Det är väl bättre att gå på S, C och M. De stora partierna. De som verkligen har röstat igenom de här lagarna. Som sagt, i EU-parlamentsvalet är det kanske okej, men inte i riksdagsvalet. Om MP åker ut ur riksdagen så förlorar vi ett helt parti som trycker som oss när det är dags att rösta. Och alla mandat går inte ens till oss då pga 4-procentsspärren.

  Det fatum att Ricks inlägg fick 149 kommentarer när normalantalet ligger på 20-50 de senaste dagarna kanske tyder på att det finns miljöpartister som bryr sig om de här frågorna. Har centern blivit lika upprörda när de har kritiserats?

 8. Mattias: Miljöpartiet har faktiskt ändrat väldigt mycket. Debatten hade varit mycket mindre om vi inte haft ett profilparti för miljöfrågorna i svensk riksdag.

  Miljöpartiet är dock en mer långvarig debatt. Piratpartiet för en debatt som rätt snabbt kan styras upp.

 9. Det håller jag med om. Och jag tror att det är viktigt att piratpartiet får många röster i valet så att det blir en signal till alla partier. Helt klart har den här frågan börjat pratas om mycket mer inom alla partier, inklusive miljöpartiet.

  Men att anklaga miljöpartiet för att inte ta frågorna på allvar eller att kompromissa bort dem känns inte så bra. När de faktiskt inte har röstat för förslagen vi inte tycker om. Hon tjejen som är ordförande för grön ungdom säger ju till och med att de har kommit längre i FRA-förhandlingarna än kärnkraftfrågan med sossarna. Det borde ju tyda på att de inte kommer kompromissa bort demokratin för miljöfrågor.

  Åker miljöpartiet ut ur riksdagen på grund av att väljarna går till piratpartiet förlorar vi ju massa som kan trycka som oss (pga valsystemet är så konstigt konstruerat). Och i riksdagen är det ju viktigare vad man röstar på än i EU-parlamentet, där det mesta av politiken består i lobbyarbete. Därför känns det lite dumt att locka röster från dem. Bättre att locka från de stora partierna.

 10. Att Mp tappar röster till Pp är ju som sagt osannolikt, för Mp:arna har inget intresse att ändra/utveckla sitt partis politik på piratområdet. Det har ju dock övriga riksdagspartier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *