Om Miljöpartiet och Piratpartiet i EU-valet

Jag träffade på Ellika Nordström, en av Umeås många trevliga miljöpartister, i onsdags efter EU-debatterna. Vi pratade bl.a. om betydelsen av Piratpartiet; jag sade varför vi behövs och hon undrade varför vi inte går med Miljöpartiet. “Vi tycker ju samma sak” lät det, men låt mig utveckla varför så ej är fallet.

Jag upplevde att det fanns en förståelse hos båda att Miljöpartiets hela grej med att skapa en hel ideologi utesluter väldigt många väljare. Mitt argument var i princip att många piratpartister inte skulle vara okej med att rösta på paketpolitiken Miljöpartiet för, om än inte ordagrant så.

Vidare fick vi i lördags på rådustorget i Umeå trevligt besök av en grupp miljöpartister som haft/skulle ha årsmöte för Grön Ungdom Region Norr. Motsvarande ämne dök upp: “Ni tycker ju som oss i integritetsfrågan”. Idag läste jag Tomas Melin (Mp) som antyder att Pp och Mp tycker lika i “fildelningsfrågan”.

Jag upprepar vad jag berättat för alla miljöpartister: Jättebra! Tack för att ni gör detta! Målet för Pp är att andra partier anammar våra principer. Fast kom ihåg att det är större än fildelning och integritet. Samt saknar Miljöpartiet möjlighet att påverka Alliansen i piratfrågorna – i ett sådant kval skulle Mp prioritera miljön.

Miljöpartiets inlägg i debatten är rent ideologiskt. För Mp har fri fildelning med kollektivistiska värderingar att göra. Integritetsdebatten handlar om deras individualistiska agenda. Utöver detta tar man ställning i många andra frågor som har ideologisk snarare än principiell bas. Därav problematiken: många pirater vill inte bli miljöpartister. Varför ha en splittrad front?

Så skillnaden mellan Mp och Pp är att Piratpartiet ej är ideologiskt bundet. Kollektivister såväl som individualister kan knyta sig till Piratpartiet utan att ta sig an värderingar från en ideologi man inte går med på. Detta dessutom under en tydlig flagg som kommer att väcka internationell debatt när vi seglar in i Bryssel. Då tas våra principer på allvar.

Miljöpartiet för en viktig kamp. Som tur är för pirater och miljönissar parallella strider. Jag är inställd på att båda partierna får åtminstone två representanter i EU-parlamentet. Så länge folk röstar senast 7 juni.

PS. Kollektivism/individualism är att jämföra med vänster/höger, socialism/kapitalism. Piratpartiet har inget med sådant tjäbbel att göra. Det är därför jag är pirat.

24 thoughts on “Om Miljöpartiet och Piratpartiet i EU-valet”

 1. Jag är medveten om att det där med Miljöpartiets kval om pirat-/miljöfrågor är en riksdagsgrej. Men faktum kvarstår att Mp har mycket sämre chans att profilera den debatt jag anser viktigast idag – alltså den debatt Piratpartiet för.

  Hade Miljöpartiet inte varit så gott som säkrade någon plats i EU-parlamentet hade kanske planen sett annorlunda ut. Men så är ju inte läget i dag, på gott och ont .)

 2. Hejsan,

  tack för ett intressant inlägg! Jag tycker att Piratpartiet driver viktiga frågor, och är glada att ni piratkopierat vår fildelnings- och integritetspolitik ;). Sharing is caring! Men två saker undrar jag över:

  1. “Samt saknar Miljöpartiet möjlighet att påverka Alliansen i piratfrågorna – i ett sådant kval skulle Mp prioritera miljön.” Vad grundar du det på och varför skulle det ena utesluta det andra?

  2. Det stämmer ju att de som väljer Miljöpartiet istället för Piratpartiet (om vi ser till EU-parlamentsval nu) får just gröna åsikter förutom samma åsikter som om de röstar på PP i fildelnings- och integritetsfrågor. De röstar också för en tuff klimatpolitik, en human asylpolitik och en hållbar fiskepolitik till exempel.

  Men det är ju inte så att de som röstar på PP inte får andra åsikter. PP kommer ju gå med i någon grupp i parlamentet, och rösta i enlighet i denna i alla frågor. Så man skulle kunna säga att om någon röstar på MP får de PP:s politik och grön politik, men om någon röstar på PP får de PP:s politik och antingen kommunistisk, liberal, konservativ eller grön politik. Det är lite att gambla, men något av det blir det. Väljarna kommer inte veta vilken innan bara…

 3. Jag ser egentligen bara ett fel på Miljöpartiets politik när det kommer till integritet, och förändrad upphovsrätt, vilket är att de totalt misslyckats med att driva frågan. Det har blivit tydligt att det är frågor som står mycket långt ned på dagordningen. Står pyttelite om rättssäkerhet i partiprogrammet. Nästan inget om integritet. Inget om upphovsrätt. Inget om patent.

  När det kommer till patent är det riktigt tråkigt då de som är inlästa på patentlagstiftning, miljö och teknik vet att det idag finns all teknik som behövs för att göra bensinbilen till något föråldrat, tar bort behovet av kol- och oljekraftverk och många andra saker. Problemet är att det är fastlåst i patent som ingen får använda, då dessa ägs av bolag som vill behålla dessa saker. Patenteringen av genförändrade grödor är ett jätteproblem för miljön och födotillgången i världen. Ta tag i dessa saker på allvar. Tro absolut inte mitt ord på det. Ta reda på fakta själva. Det kommer överraska er.

 4. Halloj Maria,

  1. Man kan inte ställa hur många krav som helst per parti. Miljöpartiets profilfrågor är oftast miljörelaterade och man kan inte lägga alla sina krav på bordet. T.ex. skulle (s) sälja sin själ innan Mp ens haft möjlighet att säga “yttrandefrihet”.även om det bör ligga på Mps bord
  Så frågan är om det verkligen är kritik mot Mp eller bara mot den politiska teater som sker i Sverige idag. :)

  2. De som röstar på Piratpartiet röstar som sagt just för att piratfrågorna är vad som anses viktigt att lyfta fram. Svårare än så är det inte.
  Jag personligen tycker inte att varken Mp eller Kd har en bättre eller sämre asylpolitik – vi bor ju i Sverige trots allt. Vi lämnar inte ut folk (i nämnvärd grad) till länder där folk blir stenade till döds. Samt upplever jag inte t.ex. Sd som ett reellt hot heller.
  (Piratpartiet tar f.ö. ställning mot främlingsfientlighet – som en del av vår jämställdhetspolitik att alla är värda samma mänskliga rättigheter)

  Pga min likgiltighet till andra politiska områden vill jag inte riskera ett svagare slag för piratfrågorna bara för att någon allmängiltig “ideologi-som-alla-andra” (i mina ögon) ska försöka föras fram.

  Miljöfrågor och piratfrågor är alla viktiga för mig. Miljöfrågorna har dock redan kommit upp på agendan i andra partier. Därför ser jag i dagsläget störst behov av att lyfta fram piratrågorna.

  PS. jag var aktiv i Piratbyrån back in the days innan Mp fick för sig att ens titta över fildelningspolitik, så vem har piratkopierat vem? :)

  Sedan längtar jag tills att Miljöpartiet utvecklar sin offentliga debatt om patenträtt och dylikt. Där hörs ni inte alls i offentliga debatter. (fast då snackas det väldigt lite om patent ö.h.t. förvisso)

 5. Grå gjorde ett bra inlägg här ovan, som var lite kortare och mer lättläst än mitt tror jag.

  Essensen är helt enkelt att Mp inte kan få den publicitet (medialt eller politiskt) för den avveckling som skett inom medborgarrätt som Piratpartiet kan åstadkomma.

  Som sagt är jag övertygad om att båda partier får stolar i EU-parlamentet. Ett samarbete är ju högst sannolikt. :)

 6. Och sidospår jag måste kommentera (eftersom även asylfrågor är något jag är väldigt engagerad i):

  “Vi lämnar inte ut folk (i nämnvärd grad) till länder där folk blir stenade till döds.”

  Sverige är världsledande på att lämna ut människor till länder där de sedan torterats/dödats. Vi har blivit prickade flest ggr för att ha brutit mot FN:s tortyrkonvention.

 7. Då tar väl Sverige även emot oerhört många fler flyktingar än andra länder? Om t.ex. Finland har ett lägre prick-record beror ju inte det nödvändigtvis på att de hanterar sina flyktingar bättre… De hara bara färre att ta hand om :D

  Gick förövrigt inte Migrationsverket alldeles nyss ut med (ytterligare information om att utelämning inte ska ske ö.h.t. (stora ord, jag vet) när det gäller personer från väldigt oroliga områden?
  (Jag har ingen källa att backa upp ovanstående påstående med. Det intressanta vore väl att se vilken effekt Miljöpartiet faktiskt har på asylpolitiken i Sverige – och om det dessutom är relevant i EU-parlamentet.)

 8. Nä de som tar emot absolut flyktingar är grannländer till länder i krig.

  Hittills har MP faktiskt gjort mycket inom området. Vi drev t.ex. igenom den tillfälliga asyllagen 2006 som gjorde att många barnfamiljer fick stanna. I EU-parlamentet kommer frågorna vara högaktuella, t.ex. i och med Stockholmsprogrammet: http://www.regeringen.se/sb/d/11627/a/119953

 9. Det intressanta i sammanhanget är att Piratpartiet sugit upp ca 40 000 medlemmar/väljare enbart på TPB-skandalen, och det är knappast bland mp-väljare. Piratpartiet får alltså fler väljare intresserade av frågorna, något som bara kan gynna miljöpartiet i längden.

 10. Maria,

  “varför skulle det ena utesluta det andra?” – Tittar man tillbaka på historien så stödde ju mp socialdemokraternas regering, medans samma regering till exempel lade fram datalagringsdirektivet i EU.

  Skulle miljöpartiet idag fälla en regering, eller avsluta samarbete över liknande frågor? Skulle man kunna tänka sig att ansluta till högerblocket om detta i utbyte mot regeringsmakten skulle acceptera att driva immaterial, rättighets och integritetsfrågor enligt pp eller mp modell?

  “får just gröna åsikter förutom samma åsikter som om de röstar på PP i fildelnings- och integritetsfrågor.”

  mp har många bra åsikter i olika frågor, ibland håller jag inte med, kanske framförallt när det handlar om metod snarare än mål.

  Men det är en fråga om grad. Immaterial, rättighets och integritetsfrågorna är inte fundamentala och centrala till mp’s program, värdet av rösterna sprids över mp’s alla frågor. Det finns många frågor som är viktiga, men för mig är dessa frågor så mycket viktigare att allting annat bleknar i jämförelse.

  Jag har sett hur de här lobbygrupperna agerar, jag har sett den korrosiva effekt de har på demokratin, jag har sett hur populistiska politiker plockar poäng genom att skrämma mödrar med terrorister, när de samtidigt lägger grunden för att barnen skall växa upp i ett repressivt samhälle där de måste vara rädda att uttrycka sin åsikt. Jag har sett folk få reprimander för vad det tyckt privat. Jag har sett folk som fått sparken för att de bloggat andra politiska åsikter än höga chefer,

  Lobbyister som Jan Rosen som tillsätts som utredare, poliser som blir anställda av ena parten i en rättegång, domare som tillhör hundraåriga lobbyorganisationer som ALAI. Politiken och rättssystemet spelas som ett instrument, vi har jurister som kommenterar att om inte telebolagen gör som de vill får lobbyisterna skriva om lagen igen…

  Lagar som inte längre skrivs av de folkvalda, utan som skrivs som av lobbyister i hemligstämplade internationella avtal mellan länder och sedan leveras färdiga för att antas. Demokratin ses som överflödig.

  I det läget kan jag tänka mig att kompromissa på i stort sett alla andra frågor, bara piratpartiets centrala frågor drivs stenhårt. Jag kan tänka mig vänster eller höger, grönt blått eller rött, tills dessa frågor återfått den centrala rollen i demokratin; om det här tilllåts fortsätta är vår demokrati snart så urholkat att den inte är mer värd än ordet när det används av diverse diktaturer.

 11. Maria Ferm: “Jag tycker att Piratpartiet driver viktiga frågor, och är glada att ni piratkopierat vår fildelnings- och integritetspolitik ;). Sharing is caring!”

  Intressant påstående. Vad grundar du det på?

 12. Svamp: Om fildelning (och typ om integriteten) så tyckte Miljöpartiet motsvarande saker Piratpartiet gjorde innan Piratpartiet existerade.

  Fast först ut var ju Piratbyrån såklart. Fast det var icke-politiskt. .)

 13. “Liknande” saker köper jag, men inte “motsvarande”.

  Jag kommer ihåg pratet om “uppladdning”.

 14. Svamp: Ja det är ju sant, men precis som med all delad kultur och piratkopiering så handlar det om att ge och ta, dela med sig och byta saker.
  Piratpartiet precis i början av 2006 ville ju t.o.m. slopa upphovsrätten ;)

  (vilket f.ö. var en stor anledning till att jag inte röstade på Pp utan på Mp i riksdagsvalet 2006, eftersom jag inte hade lärt känna partiet på riktigt då)

 15. “Fast först ut var ju Piratbyrån såklart. Fast det var icke-politiskt. .)”

  Historiken runt dessa frågor är långt äldre än den svenska nätaktivismen. Under de senaste decennierna var det väl snarast Richard Stallman med Free Software Foundation som hållit debatten igång på något djupare plan, med undantag från viss kritik mot patentsystemets expansion inom biovetenskap. Jag själv har av och till följt, av och till varit involverad i debatten sedan början på 90 talet.

  Men genom historien har kritiken funnits, lika länge som statligt stödda monopol ens funnits. Liberala ekonomer som Hayek och von Mises var starkt skeptiska till monopolrättigheter. Adam Smith, marknadsekonomins ‘fader’ skulle roterat i sin grav om han sett den form av förbud mot konkurrens inom immaterialrätten vi har idag. Och det är bara kritiken från den marknadsliberala sidan..

  Ännu längre tillbaka har exempel när protester tvingade James I av England att dra in många patent som hade delats ut för allt från salt till sprit. Allt för att smörja samarbetet mellan makthavare och deras vänner. Inte mycket som ändrat sig på 400 år, eh…

  Kort sagt, monopolrättigheter är en abberation, en avart, som har funnits de senaste 500 åren, ständigt följt av protester. Kanske kombinationen av teknik och politisk vilja till sist kan driva en påle genom hjärtat på detta monster, och förpassa bidragssystem för specifika verksamhetsområden till den plats de hör hemma: som demokratiskt styrda system inom statsbudgeten, med väl definierade avsiker och uppmätta resultat. Inte som kompistjänster för makthavarnas närmaste.

 16. Olof: Du glömde nämna Lawrence Lessig och det som blev hela Creative Commons-svängen. De har haft fruktansvärt mycket inflytande på utvecklingen av upphovsrättskritiken.

  Hela poängen är väl att ingen kom med idéerna först, utan det är – precis som all kultur och utveckling – sammansatt av intryck och idéer från hela världen.

  Sharing is caring, som sagt. .)

 17. Personligen skulle jag ALDRIG gå med i miljöpartiet av den enkla anledningen att de är uppenbara fiender till mitt levnadssätt.

  Sen är de klimathysteriker med och för att sittera Mikael Isaksson, “Jag tror inte på religioner”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *