Om min Ipred-ansökan och reaktionerna

Jag postar detta för input. Så jag kan ge ett så välformulerat brev som möjligt som svar på de negativa känslor som väckts i samband med min anmälan. Jag kan svära på att jag inte tänkt använda lagen i strid mot rådande piratmentalitet. Hjälp mig formulera, tack.

Hej! Jag författar detta som ett mail för att kunna copy-pasta som svar till folk som reagerat på min anmälan om informationsföreläggande i enlighet med den omtalade Ipred-lagen.

Jag tycker inte om Ipred. Jag tycker det är ett avskyvärt direktiv från EU och jag är aktiv medlem i Piratpartiet för att kunna arbeta politiskt mot just sådana lagförslag.

Ipred är ett hot mot rättssäkerheten i Sverige. De exempel vi har sett idag från användningen av motsvarande lag i Danmark har lett till oberättigade skadeståndskrav i bästa maffia-stil. “Betala annars stämmer vi er”-hot utdelas utan någon som helst säkerhet på att personen som får brevet är ansvarig för anklagelsen.

Min ansökan om informationsföreläggande leder inte till kravbrev eller andra obekvämligheter för den vars uppgifter jag söker. Jag kommer inte att _besvära_ personen på något sätt. Det enda obekväma som sker är vad som föreskrivs i den nyligen ändrade lagen om upphovsrätt – vilket är just vad jag vill framhäva. Följande två frågeställningar lyder:

 • Om jag nekas detta informationsföreläggande, men Danowsky & Co. får ett tummen upp, vems intressen är lagen då till för? Inte rättsinnehavarens i alla fall!
 • Om jag beviljas detta informationsföreläggande, hur kan man då se på Sverige som en rättssäker stat? Skärmdumpar ska inte räcka som bevis.
 • (om båda ansökningarna nekas fungerar rättssystemet just nu, men det är bara en tidsfråga innan lagen missbrukas)

Jag förstår om personer önskar att denna lag ej används ö.h.t. – att kränkningen av den personliga integriteten ej bör utföras alls av en pirat. Dock vill jag försvara mig med att jag vill visa hur lagen fungerar i praktiken. Lagen ger mig rätt till detta intrång i integriteten – det tycker jag är fel. Mitt engagemang ligger i att avskaffa lagändringarna, men jag vill först lära känna min fiende.

Du kan lita på att jag inte missbrukar lagen. Jag testar den bara. Att hävda att jag är korrupt eller hycklare anser jag vara en förhastad slutsats. I PC För Alla-artikeln lyder min slutsats som följer:

Men mest av vill Mikael Nordfeldth testa hur Ipred-lagen fungerar i praktiken, eftersom han ser den som mycket rättsosäker. Bevismaterial är ett av problemen.
– Det är svårt att veta vem som laddar ned och det verkar räcka med skärmdumpar, som lika gärna kan vara gjorda i Paint, säger han.

Jag gör det här för demokratin i Sverige.
Det kan du lita på, för jag är pirat.

24 thoughts on “Om min Ipred-ansökan och reaktionerna”

 1. Fattade inte folk din avsikt?

  Otroligt alltså! =)

  Men lycka till o stå på dig, en bra idé tycker jag. Ska bli intressant att se om IPRED verkligen bara är ämnat som en gräddfil för de stora drakarna.

 2. Det kan inte röra sig om att folk bara trollar när de uttrycker sig på sådant sätt att de uppenbarligen inte har förstått din avsikt? “Arguing with people on the internet…” etc. ;)

  Lycka till i alla fall. Om du får ut personuppgifter i det här fallet så ska jag tame’fan jaga rätt på Jan Guillo:s ipadress och begära en intrångsundersökning för att beslagta hans dator om jag så måste smälla upp ett tält utanför hans hus för att spionera på honom. :P

 3. Fantastiskt initiativ och imponerande jobb med din anmälan! Jag tror inte att upphovsrättslobbyn kommer att producera tillnärmelsevis lika professionella inlagor, och att du gör det här så tidigt – innan domstolarna hunnit sätta saker i system – är viktigt. Tack!

 4. I mitt tycke är ditt brev alldeles för präktigt överförklarande, som ett riktigt dåligt avsnitt av en amerikansk tv-serie ungefär. Jag förslår något mer kort och koncist. Själv skulle jag använt drypande ironi, men jag förstår om du inte vill det, och förslår därför “Hej! Tack för din kritik. Poängen verkar ha gått fram eftersom du tycker lagen är fel. Det finns bara ett sätt att få bort den. Se nu till genast att gå med i piratpartiet (här) och rösta på mig!”. Helst inte längre än så.

 5. Den enda farhågan jag kan se med tilltaget skulle va om ett utlåtande från tingsrätten i ditt fall leder till underlättande för lobbyorganisationerna så att de kan hänvisa till ditt fal.

 6. A: Men då har vi som sagt en galet dåligt IT-rättssäkerhet i Sverige. Vilket vem som helst, även Ipred-förespråkare, borde reagera på…

 7. Tycker du ska gå vidare och skicka kravbrev till “tjyven” bara för att visa på det orimliga i lagen. Pengarna kan du betala tillbaks när du fått igenom ditt krav och den stackars familjen fått lätta på sitt hjärta i Aftonbladet.

  Strålande intiativ f.ö. Om fler tog tillfället i akt och stod upp för sina “rättigheter” på samma sätt som du skulle IPRED haverera ganska omgående.

 8. Hej,
  Det var fan i mig det bästa jag hör på länge! Har haft lite liknande funderingar, men jag tror tyvärr att de kommer att lyckas avslå din ansök på något vis. Önskar dig all välgång du kan få!

 9. Tackar lePlaid!

  Kom förövrigt ihåg att upplysa folk om att det säkraste sättet att bli av med odjuret Ipred är att stödja samt rösta på Piratpartiet i valet nu i juni!

  Om man gillar Internet är PP de enda man kan förutsätta kämpar hårt för din skull!

 10. Hej

  Skönt med lite förtydliganden måste jag säga. Något mer förtroende har du väl fått, men jag är fortfarande sur och besviken.

  Men jag måste påpeka att ditt agerande i det långa loppet har skadat betydligt mer än vad det gjort nytta. Folk som “förstår sig på” syftet med ditt agerande är antagligen vettigt folk som redan röstar PP iår (alternativt folk som läser din blogg). Men man kommer inte ifrån saken att det stod med stora bokstäver att ung pirat jagar folk med ipred. Inte bra, i överlag så ger det bara ett negativt intryck.

  Sedan så är det enligt mig helt irrelevant om du har en poäng bakom ditt agerande, att använda ipred är att missbruka den. Om det går igenom så kommer du ju att kränka integriteten hos de personerna som bu begärt att få ut info om. Jag är, som du kanske förstått, en av de personerna som tycker att “kränkningen av den personliga integriteten ej bör utföras alls av en pirat”, inte ens om tanken bakom är god.

 11. Jag hade i alla fall endast positiv respons från SVT när jag intervjuades igår av Västerbottens Nytt. De förstod grejen och framställde det även så.

  (ska vara med i dagens morgonsändning som finns på SVT Play förmodar jag)

  Medlemtillströmningen har inte påverkats av det och pekar lika mycket uppåt som alltid!

 12. @ MMN-o: Tack för ditt initiativ – och din ork att genomföra.
  Jag är helt pirat i hjärtat men tror att jag för tillfället gör bäst nytta genom att stanna i SAP, fortsätta att ösa in bland annat motioner till mitt stora, klunsiga, långsamma, partis kongress osv.
  Jag kan inte se annat än att vi har en väldig massa kamp kvar framför oss – och idag blev jag deppad av domen, men lite lyft av att läsa ditt inlägg här.
  Vänligen
  Anders

 13. första artisten som använder ipred för en häxjakt blir det bojkott på livstid från min sida.

  jag betalar och ser mina favoritband live såfort dom spelar inärheten av stockholm och vad jag har hört när jag pratat med två av dem är “man får inte sitta på sitt fläskiga arshle längre utan man får jobba för sina pengar presis som alla andra”.

 14. Ja jag köper inte skivor alls längre, jag har inget behov av dem. Det finns så mycket bra, fri (spridbar) musik där ute (utöver all musik jag dessutom _redan_ har!)

 15. MYCKET intressant initiativ! Jag tror iofs inte att du behöver företrädas av Danowsky/Wadsted för att TR ska bevilja föreläggande. För intrångsundersökning mm. kan det kanske vara en annan sak.

  Det borde btw vara big business att köpa rättigheterna till en porrfilm och sprida ut den på TPB. (Såna rättigheter är billiga). Betalningsmoralen lär vara i det närmaste enorm inför hotet om tingsrätten och intrångsundersökning i porrakrivet =)

  Håller vidare med om att det är en helt sjuk lag.

 16. Måste först säga att jag gick på det här från början. Trodde det var
  “på riktigt” så att säga. Nu fattar jag vitsen och ändamålet med det här och det ska bli riktigt roligt att följa upp och se vad som händer.
  Bra jobbat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *