Johan Piribauer – Norrland, laglig eller olaglig?

Här får ni ett dilemma. Vad är nedladdning, vad är streaming? Det är exakt samma fil, förutom att jag på den senare lagt till ID3-tag.

Här är det lagligt att överföra dataströmmen för att avkoda och sedan lyssna: Johan Piribauer – Norrland @ Last.fm
Här är det olagligt att överföra dataströmmen för att avkoda och sedan lyssna: Johan Piribauer – Norrland @ The Pirate Bay

Vaffö? Vafföpådettaviset?

2 thoughts on “Johan Piribauer – Norrland, laglig eller olaglig?”

  1. Last.FM or dess gelikar (främst i nuläget Spotify) har dels separata avtal med både artister och deras management som gör att de får ta del av tjänsternas intäkter (då främst via reklam). Strömmning klassas även som radio, dvs den som skickar ut den (last.fm) betalar till our always so beloved STIM, vilket ger ersättning till artisterna. Så skillnaden ligger i att om verket (Norrland) är STIM-reggat får artisten (Piribauer) ersättning för det om man klickar på den övre länken, det får han inte om man klickar på den nedre. Nu vet jag inte hur Last.fm funkar rent praktiskt med ersättningarna, hade du däremot lagt upp en spotifylänk hade det varit så det gått till.

    Sedan om du väljer att strömma en låt från din privata sida är borde väl det göra Hetfield lika sur som nedladdning. Då borde de stämt skiten ur Youtube för länge sedan i och för sig… jaja.

  2. Mnja! Alltså, den där nedladdningen är gratis och går att komma åt som icke-inloggad på Last.fm. Det bidrar inte till royaltyfördelningen till artisten och således är det att jämställa med dataströmmar från TPB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *